Trending:


Nizozemsko má novou vládu. Sestavil ji Wilders, ale sám v ní není

Nizozemský král Willem-Alexander dnes uvedl do funkce novou vládu, která vzešla z více než půlročních jednání vedených šéfem protiimigrační a euroskeptické Strany pro svobodu (PVV) Geertem Wildersem a jeho třemi koaličními partnery. Premiéra Marka Rutteho, který vedl nizozemské vlády v posledních 14 letech, vystřídal ve funkci bývalý šéf tajné služby Dick Schoof. Je prvním nizozemským premiérem od druhé světové války, který není členem žádné...


Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o tom v noci na úterý SELČ informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V ostrovním státě Grenada si živel vyžádal jednu oběť, v oblasti nefungují komunikační linky. NASA zveřejnila záběry hurikánu z kosmu. Prohlédnout si je může v úvodním videu článku.


Nejslavnější slovenská komička terčem nechutného útoku. Simona First promluvila o nenávisti kvůli humoru

Patří mezi nejlepší stand-up komičky Slovenska, velkou fanouškovskou základnu má i v Česku. I Simona First se ale již setkala s negativní reakcí, kdy se někomu nelíbil její styl humoru. A nezůstalo jenom u negativních komentářů na sociálních sítích, několikrát na ni zaútočili i v centru Bratislavy. Redakci eXtra.cz prozradila, že zatím naštěstí jenom verbálně.


Jiřího z Poděbrad je 47. plně bezbariérová stanice pražského metra. Následovat bude Radlická a Flora

Od úterý je v provozu výtah ve stanici metra Jiřího z Poděbrad, ta se tak stává 47. bezbariérově přístupnou stanicí pražského metra. Hlavní město současně pracuje na bezbariérovém zpřístupnění i v dalších stanicích, 48. stanicí s výtahem pro vozíčkáře se stane stanice Radlická. V příštím roce by pak dopravní podnik měl zaájit kompletní rekonstrukci stanice Flora.


AfD, FPÖ, Fidesz a Babišovo ANO se mohou novou frakcí dostat z politické izolace

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) se díky nové alianci Patrioti pro Evropu, kterou představily Svobodná strana Rakouska (FPÖ), maďarský Fidesz a české hnutí ANO, může dostat z politické izolace. Informovaly o tom portály Euractiv.de.


Trump slibuje ukončit válku na Ukrajině ještě před svou inaugurací. Moskva není proti, tvrdí Šándor

Kandidát na opětovné získání místa amerického prezidenta Donald Trump (78) má prý hotový plán na ukončení války na Ukrajině. Muž, který sice v nedávné debatě s Joem Bidenem vypadal energičtěji, podle ověřovačů faktů ale lhal ve více než třiceti případech, se v minulosti již několikrát „chvástal“, že konflikt zastaví ještě před svou případnou novou inagurací 20. ledna 2025. Redakce eXtra.cz má pohled bezpečnostního poradce generála Andora Šándora.


Překvapivá historie prodejné lásky: V Itálii byly společnice vysoce vzdělané, v Indii měly honosná sídla se sluhy

V očích většiny jsou současné sexuální pracovnice často považovány za oběti okolností nebo výsledek špatného životního stylu. Tyto předpojaté představy ovšem ignorují pestrou a mnohdy složitou historii prostituce.


Spolupráce ODS s „Dieselem a Fízlem“? S asociálem Šlachtou těžko, říká ostře senátor Jirsa

Šéf Přísahy Robert Šlachta stál za státním převratem a přivedl předsedu hnutí ANO Andreje Babiše k moci. Spolupráci ODS s „Dieselem a Fízlem“ si nedokážu představit, řekl senátor za ODS Tomáš Jirsa redakci CNN Prima NEWS. Bývalého elitního policistu Šlachtu popisuje zástupce horní komory jako asociála. „Pokud se nemýlím, ani jeden z nich není v Poslanecké sněmovně ani v Senátu, tak jak s nimi spolupracovat? V Evropském parlamentu? Když bude...


Pražské letiště má problémy s odbavením zavazadel

Praha - Pražské Letiště Václava Havla má problémy s odbavením zavazadel. Důvodem je podle mluvčí letiště Kláry Divíškové hustý prázdninový letový provoz. Prioritu podle ní dostal náklad zavazadel pro odlety, do cílových destinací letiště kufry posílá nejbližšími lety. Tím se zpožďuje výdej zavazadel cestujícím, kteří přiletí do Prahy. Cestující mohou vyplnit reklamační formulář, díky kterému dostanou zavazadlo domů. Letiště také zřídilo dočasnou...


Maďarský premiér Orbán přijel poprvé od začátku války do Kyjeva

Maďarský premiér Viktor Orbán přijel v úterý do Kyjeva na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny, během níž bude jednat s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na jeho mluvčího Bertalana Havasiho.


Plán reakce vlády USA na scénáře útoků

Ne každý stát na světě má prostředky na plánování proti nepředvídatelným katastrofám, takže občané Spojených států mohou být vděční, že se o to jejich politici pokusili. Americká vláda zvažovala různé scénáře (známé jako národní plánovací scénáře), které mohou zničit obyvatelstvo země, od zemětřesení až po zvěrstva způsobená člověkem. Zajímá vás to? Projděte si tuto galerii a podívejte se, jaká by mohla být reakce vlády na různé katastrofy.


Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července: Kam si zajít nakoupit a kde může překvapit víkendový provoz

Další dva státní svátky opět znejistí mnoho zákazníků, kteří nebudou vědět, zda si mají nakoupit dopředu, nebo se na 5. a 6. července zákaz prodeje nevztahuje. Přinášíme stručný přehled, který pomůže v orientaci mezi státními svátky.


Stigmata: záhada svatých ran

V křesťanství se stigmata označují jako tělesné rány, jizvy a bolesti na místech, která odpovídají ranám po ukřižování Ježíše Krista. Tyto zarážející rány se obvykle objevují na rukou, zápěstích a nohou a na levé straně těla. Vysoký podíl (možná více než 80 %) všech stigmatiků tvoří ženy. Navíc prvními a jedinými stigmatiky byli katolíci, kteří žili po velkém schizmatu v roce 1054 (přerušení společenství mezi katolickou církví a východní pravoslavnou církví). Stigmata, jež jsou často vyvracena jako podvod, mají přesto své věřící - od roku 1224, kdy byl zaznamenán první případ, bylo identifikováno přibližně 400 stigmatiků. Lékařská záhada, nebo zázrak? Klikněte na tuto galerii a zjistěte více o stigmatech a těch, kterých se zřejmě dotkl Kristus.


Nejodvážnější výstřihy z Varů. Provokují Makarenko, Krainová nebo Verešová

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je v plném proudu, a kromě promítání filmů zde probíhá doslova jeden večírek za druhým. Ty zpravidla slavné ženy hojně využívají k tomu, aby se pochlubily nejen luxusními oděvy, ale i svými přednostmi. Jako vždy mezi sebou tak trochu soutěží zejména hloubkou dekoltů nebo tím, jak rafinovaně dokáží svá ňadra zakrýt.


Červen v Klementinu byl jeden z nejteplejších za posledních 250 let

Praha - Letošní červen v pražském Klementinu byl s průměrnou teplotou 21,2 stupně Celsia jeden z nejteplejších na této nejstarší stanici v zemi. Od roku 1775 tam bylo jen šest červnů teplejších, z nich pouze jeden byl před rokem 2000, uvedl dnes na webu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Také v celém Česku byl červen podle předběžných údajů výjimečně teplý, teplota dosáhla v republikovém průměru 17,9 Celsia.


V pražské zoo se narodilo druhé mládě ohroženého luskouna krátkoocasého

V noci na dnešek se v pražské zoologické zahradě narodilo další mládě luskouna krátkoocasého, který patří mezi kriticky ohrožená zvířata. Malý luskoun je sourozencem samice Šišky, která přišla na svět loni v únoru jako první mládě tohoto druhu odchované v Evropě. Pohlaví mláděte chovatelé zatím neznají.


Farský a Nerudová se rozhodli. Nepůjdou do Renew, zůstanou u evropských lidovců

Europoslanci zvolení za hnutí STAN Danuše Nerudová a Jan Farský i po odchodu hnutí ANO z liberální frakce Renew Europe zůstávají u Evropské lidové strany (EPP). Pro Echo24 to potvrdil Farský s tím, že s Nerudovou chtějí být součástí „silné a stabilní frakce“, kde budou mít šanci prosazovat svůj program.


Prachovské skály mají konečně toalety. Alespoň nebudeme muset do lesa, pochvalují si turisté

Prachovské skály, kam v létě míří tisíce turistů, už nejsou bez toalet. Dosud v chráněném území toalety chyběly. Teď tam jsou hned na dvou místech.


Nejtrapnější příbuzní amerických prezidentů

Někteří američtí prezidenti měli štěstí v rodinné loterii a byli obklopeni příbuznými, kteří jim pomohli vylepšit jejich veřejný obraz. Jiní prezidenti měli v tomto ohledu méně štěstí... Od počátku existence státu se prezidenti museli potýkat s nepříjemnými problémy, které jim způsobovali jejich rodinní příslušníci. Kromě zvládání prezidentského úřadu se museli starat také o to, co by jejich manželka, dítě, bratr nebo tchán mohli udělat příště, aby upoutali odsuzující pozornost médií a uvedli administrativu do rozpaků. Zajímá vás to? Podívejte se do této galerie, kde najdete nejtrapnější členy prezidentské rodiny v historii USA.


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Nový poplatek zdražil elektřinu. Platíme za datové centrum, které ještě nefunguje

První červencový den přinesl nový poplatek na faktuře za elektřinu, který je úzce spjat se sdílením energie schváleném v Lex OZE II. Každé odběrné místo...


Europoslanci Farský a Nerudová zůstávají v EPP, Konečná a Dostál dál jednají

Brusel - Čeští europoslanci Jan Farský a Danuše Nerudová (STAN) zůstávají v Evropském parlamentu nadále v nejsilnější frakci Evropské lidové strany (EPP). Farský to dnes potvrdil ČTK v rozhovoru, který poskytl na cestě do Portugalska, kde se ode dneška do pátku koná setkání europoslanců lidovecké frakce. Další dva čeští europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál z koalice Stačilo! naopak o tom, k jaké frakci se připojí, stále...


Německo a Polsko budou jednat o posílení obranné spolupráce

Varšava - Polsko a Německo se dohodly, že budou jednat o posílení obranné spolupráce. Chtějí tak odstrašit ruskou hrozbu v regionu, a to i silnější přítomností sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle a koordinací pomoci Ukrajině, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dnes představený společný akční plán obou zemí. Detaily jeho financování ale chybějí, napsala agentura DPA. Obě země dnešní návštěvou kancléře Olafa Scholze ve...


Skutečnosti o období studené války, které vás překvapí

Zatímco svět se zatajeným dechem sleduje ruskou invazi na Ukrajinu, zákonitě dochází ke srovnávání s obdobím studené války, kdy mezi Spojenými státy a Sovětským svazem a jejich spojenci vládlo geopolitické napětí, které málem vyústilo v jaderný konflikt. Studená válka fakticky zanikla rozpadem SSSR v roce 1991. Jak však současné události jasně ukazují, mezi Ruskem a většinou jeho západních sousedů stále přetrvávají hluboké kulturní a ideologické rozdíly, jejichž základem je vzájemné podezírání a nepřátelství. Co si tedy pamatujeme ze studené války a z klíčových okamžiků a rozhodnutí, které utvářely svět po roce 1945? Klikněte na tuto galerii a zjistěte několik zajímavých faktů o studené válce.


Tragédie na Českolipsku. Seniora zřejmě usmrtilo převrácení koňského povozu na lesní cestě

Policie na Českolipsku prošetřuje od pondělního odpoledne úmrtí dvaasedmdesátiletého muže, případ zatím vede jako dopravní nehodu. Senior zemřel na lesní cestě nedaleko Dubé, pravděpodobně při převrácení koňského povozu. Informoval o tom regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský.


Bartoš: Armageddon věštěný ANO se nekoná, digitální stavební řízení běží. Studny zlevníme

Jediný formulář místo nekonečných stohů papírů. Takovou změnu měl přinést nový stavební zákon společně s digitalizací stavebního řízení. Jak ale přiznal sám ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) v pořadu Nový den, spuštění se nevyhnulo přešlapům. Na druhou stranu odmítl, že by systém zkolaboval, třebaže z jeho spuštění dělala opozice „konec světa“. „Byl to těžký oříšek. V rámci součinnosti na ministerstvu...


Rusko údajně zničilo na ukrajinském letišti pět stíhaček Su-27

Ruské ministerstvo obrany v úterý prohlásilo, že jeho ozbrojené síly zničily pět ukrajinských stíhaček typu Su-27 a dvě další poškodily. Ruský útok se odehrál na letišti v Poltavské oblasti.


PRE od září sníží téměř 700.000 odběratelům ceny elektřiny a plynu

Praha - Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700.000 odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent. Dnes o tom informovala Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.


Batikovaný župan, plášť z chemie? Olympijská kolekce rozdělila internet, chválu pějí slavní

Čeští olympionici budou na hrách v Paříži nastupovat v oblečení v národních barvách, ale netradičně pojatých. Nejvýraznějším prvkem kolekce, kterou designér Jan Černý avizoval jako „brutálně speciální“, je plášť spojující český baloňák a ve Francii oblíbený trenčkot. A právě ten na sociálních sítích vzbudil největší vlnu rozporuplných reakcí. Oproti tomu celebrity oslovené CNN Prima NEWS na filmovém festivalu v Karlových Varech módní návrhy...


Dlouhý kouř Jiřího Macháčka. Nad ránem se s partou dělil o jednu cigaretu, hvězda Samotářů si užívala každý šluk

Herec Jiří Macháček je na karlovarském festivalu stálicí. Zároveň platí za velkého pařmena, který je schopný vydržet na různých večírcích až do ranních hodin. Ukázal to i v noci z pondělí na úterý, kdy se promenádoval ulicemi nočního města se svým doprovodem. Následně se zapojil do kouření cigarety, kterou sdílel s ostatními členy své party.


Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle...


Kdo může za smrt Šimona na festivalu u Bratislavy? Vše řeší policie, organizátoři čelí kritice

Za smrt dvacetiletého Šimona, k níž došlo v noci z pátku na sobotu na hudebním festivalu Hip Hop žije konaném u jezera Zlaté Písky u Bratislavy, podle některých návštěvníků nesou vinu organizátoři. Ti podle nich nezajistili dostatek pitné vody a nealka. Příčinu úmrtí určí až provedená pitva. Policisté to vyšetřují jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Organizátoři jakoukoliv vinu odmítají.


Kolaps na pražském letišti. Vázne odbavování, lidé odlétají bez kufrů

Letiště Praha řeší vážný problém. Kvůli nedostatku personálu totiž nastává chaos v odbavování, lety se kvůli tomu zdržují a cestující si ostře stěžují. Letiště se za problémy omluvilo a uvedlo, že se snaží je napravit. Zároveň doporučují pasažérům, aby si vzali základní potřeby, jako jsou léky či hygienické prostředky do příručního zavazadla pro případ, že by například jejich zavazadla vůbec nebyla odbavena.


Vědci věří, že našli lék na rakovinu. Klíčem k úspěchu mají být nanoroboti se smrtící zbraní

Při hledání léčby rakoviny svitla nová naděje. Vědci totiž tvrdí, že vyvinuli „smrtící zbraň“, která zabíjí rakovinné buňky. Klíčem k úspěchu mají být nanoroboti. Informuje o tom studie vědců z Karolinska Institutet ve Švédsku, která byla publikovaná v časopise Nature Nanotechnology.


Policie obvinila 50letého muže z pokusu o vraždu u Dolní Rovně na Pardubicku

Dolní Roveň (Pardubicko) - Policie obvinila 50letého muže z pokusu o vraždu a navrhuje pro něj vazbu. Muž v pondělí podle kriminalistů postřelil člověka u Dolní Rovně na Pardubicku. Informace dnes policie zveřejnila na síti X.


Jágrova Dominika v nesnázích. Promočená na kost čekala na odvoz, pomoci se dočkala od cizího muže

Jaromír Jágr (52) a Dominika Branišová (29) patří v Karlových Varech mezi nejsledovanější páry českého šoubyznysu. Redakci eXtra.cz neunikly momenty, které nastaly na nedělním večírku UniCredit Bank. Půvabná brunetka se totiž rozhodla, že za deštivého počasí opustí velkolepý mejdan a zamíří do hotelu se převléci.


Vláda projedná novelu o zaměstnanosti se změnami podpory práce postižených

Praha - Příspěvky na zaměstnávání postižených by se mohly od příštího roku změnit. Stanovit se má strop na vyplácenou podporu. Zrušit by se měl příspěvek 5000 korun na znevýhodněného pracovníka. Odstupňovat by se měla výše odvodů za neplnění povinného podílu zaměstnanců s handicapem. Inspekce práce by také mohla zveřejňovat seznam firem a pracovních agentur, které zaměstnávají načerno či zastřeně. Počítá s tím navrhovaná novela o zaměstnanosti,...


Orbán je v Kyjevě. Ruské síly nakonec přece jen pronikly do města, vtipkují Ukrajinci

S maďarským premiérem je třeba mluvit a říkat mu věci od plic.


Biden ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.


Svatby v Ulici: Každá byla něčím výjimečná, na každé se také dalo něco zkritizovat

Když se chce, vždycky se dá najít něco, co by se mohlo ostře zkritizovat. Dokonce i v případě tak pěkné svatby, jako byla ta nejnovější, si někteří diváci najdou pár důvodů k opovržení. Např. to, že Gábina kráčela uličkou při znělce z mobilního telefonu. Ani dřívější svatby neunikly výhradám.


Zdrcující průzkum. Biden odpočíval na venkově, nová čísla jsou pro něj alarmující

Debakl Joea Bidena v debatě s Donaldem Trumpem se už stačil projevit na veřejném mínění.


Policisté obvinili 16 lidí z úvěrového a dotačního podvodu a krácení daní

Praha - Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 16 lidí z úvěrového a dotačního podvodu a také z krácení daní se škodou přesahující 70 milionů korun. Podle kriminalistů pomocí fiktivních faktur zvyšovali obrat firem, s nepravdivými informacemi pak žádali o úvěry a dotace a také neoprávněně uplatňovali nárok na odpočet daně. O případu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, dnes informoval mluvčí...


Pod norským ledem ležel poklad. Obří vikingská loď naznačuje pohřeb krále

Archeologové potvrdili, že v Jarlsbergu na jihovýchodním pobřeží Norska našli zbytky vikingské lodi uložené původně v pohřební mohyle. Domnívají se, že mohlo jít o místo posledního odpočinku jednoho z norských králů.


Ženevské úmluvy: porozumění pravidlům války

Málokterá z mezinárodních mnohostranných dohod zůstala tak významná, vlivná a působivá jako skupina dokumentů známých jako Ženevské úmluvy. Ženevské úmluvy, jejichž dějiny se táhnou více než sto let, se poprvé zrodily v hlavě Mezinárodního výboru Červeného kříže a snaží se omezit zbytečné ztráty, tragédie a brutalitu válečných situací. Tyto strany, které jsou průkopníkem koncepce válečné humanity, byly v průběhu času důsledně aktualizovány, aby držely krok s novými metodami, jimiž se válka vede, a snažily se proměnit nemožné ve skutečnost. Zaujalo vás to? Seznamte se s jednou z nejdůležitějších mírových dohod na světě.


Útok na univerzitě v Sydney: Čtrnáctiletý hoch pobodal studenta, mohl se radikalizovat online

Na univerzitě v Sydney v úterý ráno pobodal útočník dvaadvacetiletého studenta a způsobil mu těžká zranění. Podezřelým je čtrnáctiletý chlapec, kterého zadržela policie. V důsledku útoku byly uzavřeny všechny příslušné univerzitní budovy, informuje agentura Reuters.


Vlašský salát: Jednoduchý pokrm, který se stal symbolem socialistického Československa

Kdo by neznal ikonický „vlašák“, který nesměl chybět v žádném československém lahůdkářství v době socialismu. Tento, dnes už ikonický salát, se stal symbolem této doby a neodmyslitelnou součástí stravování v Československu. Má však tento salát opravdu české kořeny?


Architektura je služba společnosti a nekonečný vesmír inspirace, říká Vladimír 518 na Karlovarském filmovém festivalu

Režisér Jan Zajíček a autor námětu, hudebník a multimediální umělec Vladimir 518 se ve svém novém celovečerním filmu zabývají do hloubky českou a slovenskou architekturou z let 1958–1989. Jejich film měl v minulých dnech premiéru na Karlovarském festivalu a sklidil nemalý úspěch.


Ruské útočné ponorky se dvakrát objevily u Irského moře

Ruské útočné ponorky uskutečnily v blízkosti Irského moře od začátku invaze na Ukrajinu v 2022 dvě mise, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na tři osoby seznámené se záležitostí.


Prezident a pyšný dědeček. Jiří Bartoška se pochlubil dcerou i malou vnučkou

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška si letošní 58. ročník užívá plnými doušky společně se svými nejbližšími. Kromě manželky Andrey ho v lázeňském městě na akce doprovází také dcera Kateřina i vnučka Andulka, která brzy oslaví třetí narozeniny.


Nizozemsko brzy dodá Ukrajině první z 24 slíbených stíhaček F-16

Nizozemsko brzy dodá Ukrajině první z 24 slíbených stíhaček F-16, uvedla v pondělí odcházející nizozemská vláda.