RUSKé úTOčNé PONORKY SE DVAKRáT OBJEVILY U IRSKéHO MOřE

Ruské útočné ponorky uskutečnily v blízkosti Irského moře od začátku invaze na Ukrajinu v 2022 dvě mise, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na tři osoby seznámené se záležitostí. 

K prvnímu nasazení ruské ponorky třídy Paltus v blízkosti Irského moře došlo přibližně před rokem a půl, zatímco druhý případ se odehrál nedávno.

Ponorka třídy Paltus je dieselelektrická útočná ponorka schopná odpalovat ruské řízené rakety s plochou dráhou letu Kalibr, jakož i torpéda a námořní miny.

Rusko v roce 2022 oznámilo, že jeho námořnictvo uskuteční rozsáhlý soubor cvičení, do kterých se zapojí všechny jeho flotily od Tichého oceánu až po Atlantik.

Ve stejném roce britské ministerstvo obrany informovalo, že ruská Černomořská flotila přemístila některé své ponorky třídy Paltus z přístavu v Sevastopolu na anektovaném ukrajinském poloostrově Krym do Novorossijska na jihu Ruska.

Během ruské invaze na Ukrajinu utrpěla ruská Černomořská flotila vážné ztráty v důsledku útoků ukrajinských raket a námořních dronů.

Související články

2024-07-02T13:04:06Z dg43tfdfdgfd