BATIKOVANý žUPAN, PLášť Z CHEMIE? OLYMPIJSKá KOLEKCE ROZDěLILA INTERNET, CHVáLU PěJí SLAVNí

Čeští olympionici budou na hrách v Paříži nastupovat v oblečení v národních barvách, ale netradičně pojatých. Nejvýraznějším prvkem kolekce, kterou designér Jan Černý avizoval jako „brutálně speciální“, je plášť spojující český baloňák a ve Francii oblíbený trenčkot. A právě ten na sociálních sítích vzbudil největší vlnu rozporuplných reakcí. Oproti tomu celebrity oslovené CNN Prima NEWS na filmovém festivalu v Karlových Varech módní návrhy chválí.

Batikovaný župan? Kolekce pro pacienty psychiatrie? I takové otázky znějí sociálními sítěmi po prezentaci kolekce pro české olympioniky chystající se do Paříže. „Tato unisex kolekce se opravdu nepovedla. Parodie na baloňák, který vypadá jako můj plášť po čtyřhodinovce analytické chemie? To je opravdu reprezentace… ale centrem pozornosti rozhodně budou. Češi z toho musí vždy udělat komedii,“ napsala jedna z komentujících na sociální síti X.

ČTĚTE TAKÉ: „Brutálně speciální“ kolekce: Podívejte se, co si čeští sportovci oblečou pro start olympiády

Další z kritiků na to šel vědecky a kolekci podle svých představ nechal sestrojit umělou inteligenci. „Dnes se stávají módními návrháři osoby, které nemají ve svém účelu tvořit něco estetického, ale spíše chtějí svými rádoby designy společnost zničit,“ připojil uživatel Mattej komentář k vlastní prezentaci.

O jednoznačné kritice však nemůže být řeč. Mnoho lidí totiž kolekci naopak chválí. „Wow. Nástupová olympijská kolekce od Jana Černého je podle mě fenomenální. Máme doma obrovské talenty,“ píše jiný z debatujících. „Sorry, nejsme Němci v trachtu, abychom nosili pseudohistorizující hadry alá kroj. Tahle kolekce je zatím to nejzajímavější, co od nás vzešlo. Daleko lepší než ty gumáky, co jsme měli v Londýně,“ hodnotil obleky kladně další uživatel sociálních sítí.

Jiní nabídli srovnání současné kolekce s tou předchozí, v které mířili sportovci do Japonska. „Nejlepší olympijská kolekce vs. nejhorší olympijská kolekce. Přijde mi super, když je jasně odlišeno, jaké oblečení je pro dámy a jaké pro pány. Dámy sukně, pánové kalhoty. I proto se mi ta kolekce líbila, byť jsem byla asi v menšině,“ uvedl účet Konzervativnizena na sociální síti X.

Český olympijský výbor (ČOV) představil modely pro slavnostní ceremoniál 1. července na sociálních sítích a na plénu, které schvalovalo nominaci na hry. Následně byly modely naživo k vidění v Karlových Varech.

České celebrity kolekci chválí

Mezi hvězdami na filmovém festivalu sklízela kolekce úspěch. „Je nádherná. Od Honzy Černého jsem ani nic jiného než úžasnost a krásnost nečekala. Jsem ráda, že nezklamal. Naši sportovci budou reprezentovat nejen svým talentem, ale i módou,“ řekla herečka Hana Vágnerová.

„Líbí se mi střih těch kabátů. Připomínají mi malířské tuniky,“ uvedla zpěvačka Emma Smetana. „Nemůžu asi být úplně objektivní vzhledem k tomu, že Honza patří k mým nejbližším přátelům. Samozřejmě jsem dojatý, je to skvělé,“ chválil kolekci DJ Nobodylisten.

„Nečekal jsem takovou pestrost. Většinou jsou to jednoduché věci, ale Jan to udělal krásně pestré a plné života. Je tam cítit energie,“ dodal rapper Majk Spirit.

Co si o nové kolekci myslíte vy? Hlasujte v anketě CNN Prima NEWS

2024-07-02T11:42:38Z dg43tfdfdgfd