DRUHéMU KOLU VOLEB VE FRANCII PřEDCHáZEJí čETNé úTOKY NA POLITIKY I čLENY šTáBů

Paříž - Druhému kolu předčasných parlamentních voleb ve Francii předcházejí četné útoky na politiky, jejich spolupracovníky i na úředníky. Rány do obličeje dostal 77letý muž, který vylepoval plakáty vládního tábora v Isère, zatímco příznivec krajní pravice dnes ráno ve Val-d'Oise napadl šéfku kabinetu krajně levicové strany Nepodrobená Francie (LFI). Šéf nacionalistického Národního sdružení (RN) Jordan Bardella oponoval, že za nenávistnou atmosféru ve společnosti nemohou jeho stoupenci, informovala agentura AFP.

Bývalý člen vlády prezidenta Emmanuela Macrona Olivier Véran dnes odsoudil útok na 77letého regionálního politika Bernarda Duprého, jehož zbili při vylepování plakátů na Véranovu podporu. Závažnost Duprého zranění zatím není jasná, Véran podal trestní oznámení. Útočník, asi 40letý muž, se podle napadeného hlásil k LFI. Útok odsoudil i představitel LFI v regionu, píše BFM TV.

Už ve středu skupina mladíků na pařížském předměstí napadla mluvčí vlády Prisku Thevenotovou a několik jejích kolegů, kteří skupinku žádali, aby přestala ničit předvolební plakáty. Jedna z obětí útoku dnes podstoupila operaci čelisti, má také výron kotníku. Thevenotová dnes apelovala na veřejnost, že společnost si nikdy nesmí zvyknout na takové násilnosti.

Levicoví politici na sítích ohlásili útok na členy svých kampaní v departementu Loire-Atlantique, kde strkanici provázely homofobní urážky. U Paříže skupinu vylepující plakáty napadli s pepřovým sprejem a výkřiky "antisemitská špíno". Poslankyně za LFI Danielle Simonnetová uvedla, že s vidinou možného vítězství RN skupinky fašistů po celé zemi zcela ztratily zábrany.

Napadení hlásí i krajní pravice. Kandidátka za RN v Savojsku Marie Dauchyová po středečním napadení na tržišti pozastavila kampaň. Na policii se přihlásil muž, který přiznal, že političku urazil a vyrazil jí z ruky předvolební letáky. Odmítl však, že by Dauchyové vyhrožoval smrtí, jak politička tvrdí. Dauchyovou na sítích podpořil jak Bardella, tak šéfka poslanců RN Marine Le Penová, podle níž její stranickou kolegyni napadali "pobudové, kteří nesnesou demokracii". Propagaci kandidátky převzal její tým.

Majitelka obchodu v Perpignanu na jihu Francie dostala anonymní výhrůžný dopis s rasistickým textem, který jí důrazně doporučuje prodat své nemovitosti a "vrátit se do Afriky". Podnikatelka se narodila v Kongu, ale ještě jako dítě přišla do Francie, kde žije 58 let. Pisatelé dopisu po druhém kole voleb slibují "důslednou a nelítostnou čistku celé čtvrti". Žena dopis předala médiím a prohlásila, že je Francouzka a že se nebojí.

V prvním kole minulou neděli přesvědčivě zvítězilo RN, strana je ale patrně oslabena vznikem republikánské fronty, na které se dohodla většina ostatních stran, píše Le Figaro. RN tak téměř jistě nedosáhne na hranici 289 mandátů, která by jí zajistila většinu v Národním shromáždění. Průzkum Ifop-fiducial pro Le Figaro dává Bardellově straně šanci na zisk 210 až 240 mandátů, nedělní průzkumy jí přitom přisuzovaly až o 30 mandátů více. Podpora levicového bloku je stabilní, vládní blok si výrazně polepšil, podle průzkumu může získat 95 až 125 křesel.

2024-07-04T07:07:43Z dg43tfdfdgfd