EUROPOSLANCI FARSKý A NERUDOVá ZůSTáVAJí V EPP, KONEčNá A DOSTáL DáL JEDNAJí

Brusel - Čeští europoslanci Jan Farský a Danuše Nerudová (STAN) zůstávají v Evropském parlamentu nadále v nejsilnější frakci, Evropské lidové straně (EPP). Farský to dnes potvrdil ČTK v rozhovoru, který poskytl na cestě do Portugalska, kde se ode dneška do pátku koná setkání europoslanců lidovecké frakce. Další dva čeští europoslanci Kateřina Konečná (KSČM) a Ondřej Dostál z koalice Stačilo! naopak o tom, ke které frakci se připojí, stále vyjednávají. Podle Dostála mohou zůstat i nezařazení, rozhodnutí by mělo padnout příští týden.

Podle informací ČTK mají lidovečtí europoslanci v Portugalsku v plánu vést debatu o strategii na příštích pět let. Setkání se zúčastní i kandidátka na šéfku Evropské komise Ursula von der Leyenová a kandidátka na předsedkyni Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. S první z nich budou europoslanci řešit program unijní exekutivy na další roky, s druhou pak fungování nového Evropského parlamentu. Na setkání by měli dorazit i někteří premiéři, kteří patří k lidovecké frakci, například z Řecka Kyriakos Mitsotakis, z Polska Donald Tusk a z Finska Petteri Orpo.

Celkem je ve frakci EPP pět českých europoslanců. Spolu s Nerudovou a Farským nově i Ondřej Kolář (TOP 09). Opětovně zvolení pak byli Luděk Niedermayer (TOP 09) a Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Konečná (KSČM) byla v předchozím volebním období členkou frakce Levice v Evropském parlamentu (GUE/NGL). Do letošních voleb vedla koalici Stačilo!, která získala dva mandáty. "Rozhodli jsme se s Kateřinou Konečnou, že rozdělení do více frakcí by bylo zcela nežádoucí, a proto v té frakci, ve které skončí Kateřina, skončím i já," řekl dnes ČTK nováček v EP Dostál. "Pokud to bude tak, že podmínky frakcí, ale zejména celková jejich ideologie, tedy vztah ke Green Dealu, k migraci, k válce, pro nás nebudou přijatelné, tak můžeme být i oba nezařazenými poslanci," dodal.

Původně byl neformální konečný termín pro vznik frakcí stanoven na 4. července, podle Dostála byl ale tento termín na žádost italské premiérky Giorgii Meloniové posunut na pondělí 8. července. "V tento moment podle toho, co říkají zkušenější europoslanci, jsou jednání o frakcích nejdivočejší, jaké pamatují," uvedl Dostál. Jak dodal, v souvislosti se svou budoucí prací v europarlamentu se pokusil "vyslat žádost, aby byl ve výborech, které se týkají jeho specializace", to znamená ve výborech se zaměřením na právní záležitosti či záležitosti týkající se zdravotnictví a léků.

Nerudová již dříve českým novinářům v Bruselu řekla, že by se ráda stala členkou výboru EP pro životní prostředí (ENVI) a jako náhradník by pak chtěla buď do výboru pro rozpočet (BUDG), nebo výboru pro kulturu a vzdělávání (CULT). Farský by rád "zakotvil" ve výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), který se zabývá i obranným průmyslem, jenž bude v příštích letech velkým tématem. Další možnost je podle něj být i ve výboru pro regionální rozvoj (REGI). Třetího českého nováčka v EPP zajímá zejména výbor pro zahraniční věci (AFET), jeho podvýbor SEDE, který řeší bezpečnost a obranu, a rovněž výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).

Jasno ohledně frakcí i výborů má jediná česká pirátská zástupkyně v Evropském parlamentu Markéta Gregorová. Po intenzivních vyjednáváních se nakonec rozhodla zůstat ve frakci Zelených. "Naše spolupráce funguje velmi dobře a pirátské značce jsme tam s kolegy v uplynulém období vydobyli silné jméno a také dlouhodobě výhodnou dohodu, budu tedy nejen ve výborech, které chci, ale budu v nich mít i silnou pozici,” uvedla Gregorová minulý týden. Česká europoslankyně bude i nadále členkou výboru pro mezinárodní obchod (INTA), kde chce pokračovat v práci na tématech kyberbezpečnosti, tlaku třetích zemí na evropský trh či obchodu se sledovacími technologiemi, a nově míří také do výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Zde bude pracovat na hybridních hrozbách a dezinformacích.

V minulých dnes se objevily spekulace, že by svou frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR) mohli opustit tři europoslanci zvolení za ODS, Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Ondřej Krutílek. Podle informací ČTK ale v ECR zůstávají a frakce má na tuto středu naplánovanou svou ustavující schůzi.

Z 21 českých europoslanců získalo nejvíce mandátů, sedm, hnutí ANO, které bylo ještě donedávna členem liberální frakce Obnova Evropy (Renew Europe). Šéf ANO Andrej Babiš ale nedlouho po volbách oznámil odchod z Renew a následně o uplynulém víkendu vznik nové frakce, ve které jsou společně s nacionálně konzervativní stranou Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a pravicově populistickou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ) Herberta Kickla. Pro vznik nové frakce v EP potřebují nejméně 23 europoslanců ze sedmi členských států EU, což se nyní snaží získat. Jaké jsou další záměry europoslanců z ANO tak zůstává nejasné, mluvčí hnutí na dotazy ČTK nereagoval.

I nadále zůstává nejasné, do které frakce půjdou dva čeští europoslanci z Přísahy a Motoristů Filip Turek a Nikola Bartůšek. Europoslanec zvolený za SPD a Trikoloru Ivan David bude součástí nové frakce Evropa suverénních národů (Europe of Sovereign Nations, ESN), sdělil v pátek ČTK předseda SPD Tomio Okamura. Zatím není jasné, které další strany mají být ve frakci zastoupené.

Dosud byli europoslanci zvolení za SPD součástí krajně pravicové frakce Identita a demokracie (ID). Ta měla mít ustavující schůzi rovněž tento týden ve středu, nicméně podle bruselských médií byla zrušena a spekuluje se, že se čeká až na to, jak dopadne krajně pravicové Národní sdružení Marine Le Penové ve víkendových francouzských volbách.

2024-07-02T12:00:42Z dg43tfdfdgfd