Finance

Trending:


Jaké letničky vysadit do truhlíků místo muškátů: kravinec nebo plačící begonie udělají na vašem balkoně velkou parádu

Většina balkonů a okenních parapetů už hýří všemi barvami. Pravda, mezi top balkonové rostliny patří stále muškáty a petunie se surfiniemi, ale pokud se nebojíte změny a rádi své sousedy překvapujete, vyzkoušejte zkrášlit svůj balkon i méně tradičními druhy. Nabízí se třeba kravinec nebo plačící begonie. Že jste o těchto rostlinách nikdy neslyšeli? Tak to je další důvod proč vám je musíme představit, třeba se právě ony stanou vašimi favority a...


Počet Rusů, kteří souhlasí s jaderným útokem proti Ukrajině, stále roste

Stále více Rusů považuje jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, avšak těsná většina je nadále proti. Ukazuje to průzkum nezávislého střediska Levada, zveřejněný tento týden.


Vydělal na instantních nudlích pro Ukrajince, s elektromobily nejbohatší Vietnamec narazil

V Sovětském svazu vystudovaný Pham Nhat Vuong buduje „Teslu z Hanoje“. Napodobit příběh americké automobilky se však daří nejbohatšímu Vietnamci jen zčásti. Jeho VinFast na rozdíl od Elonem Muskem vybudovaného gigantu totiž postrádá jednu maličkost: zákazníky. Vůbec první vietnamská automobilka, jejíž počin bedlivě sledují komunističtí lídři státu, pro jehož ekonomiku není výkonnost mateřského koncernu Vingroup zdaleka nepodstatná, však nyní...


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Karlovy Vary - Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25.000 dolarů (asi 600.000 korun) a patří rovným...


Na co se ptal Viktor Orbán prezidenta Putina v Moskvě

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek nečekaně přiletěl do Moskvy, aby jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o válce na Ukrajině a možnosti míru. Stalo se tak poté, co tento týden rovněž navštívil prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě. Cesta do Moskvy však vzbudila u evropských elit vlnu nesouhlasu a řadu odsuzujících výroků. O čem vlastně mluvil Orbán s Putinem, to maďarský premiér při cestě z Moskvy krátce řekl Rogerovi Köppelovi...


Muže v Bobnici zabil padající strom


BagárovÁ v O2 areně NEVYSTOUPÍ: Mareš prozradil, KOLIK lístků se prodalo... To je BÍDA!

Monika Bagárová v pátek slaví kulaté 30. narozeniny. Je začátek léta, během kterého měly původně vrcholit přípravy na její velký koncert v O2 areně. Show se ale nakonec neuskuteční. Prsty v organizaci měl i Leoš Mareš, který se dnes zpěvačce znovu omluvil.


Poplach v Třebotově u Prahy. Místní hlásili střelbu, na místě zasahovala policie

Ve středočeské obci Třebotov nedaleko Prahy zasahovala v sobotu v podvečer policie poté, co byla svědky nahlášená domnělá střelba. Do akce byl zapojen i vrtulník, informovala agentura AKTU.cz.


Na někdejším nádraží v Bubenči se otevře volnočasové centrum

Praha - V bývalé nádražní budově v Praze-Bubenči se 28. srpna slavnostně otevře kulturní a volnočasové centrum Stanice 6. Bude to přesně na den deset let poté, co tam zastavil poslední vlak. Ve zrekonstruovaných prostorech nedaleko Stromovky vznikne multifunkční sál, galerie, bistro na peronu či půjčovna kol, pořádat se tu budou koncerty, výstavy, sportovní aktivity, debaty a různé komunitní akce. V radničním časopise Šestka o otevření centra...


Tragédie na Kutnohorsku: Dítě zemřelo po nárazu auta do stromu, záchranáři ho oživovali marně

Po nárazu osobního auta do stromu u obce Starkoč na Kutnohorsku v sobotu odpoledne zemřelo dítě, řidička a druhé dítě z auta utrpěly středně těžká zranění. Na místo letěl vrtulník záchranné služby z Hradce Králové. Silnice I/17 je nyní kvůli vyšetřování nehody uzavřená, řidiči musí použít objízdnou trasu. Vyplývá to z informací od mluvčích policie a záchranné služby.


Slavní potomci na červeném koberci: Issová s nevlastním synem, fešní kluci Ivana Trojana i krásná vnučka Formana

Na slavnostním zakončení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se objevili i někteří známí potomci celebrit. Ať už jde o nevlastního syna Marthy Issové, vnučku Miloše Formana Antonii Formanovou nebo Annu Polívkovou, dceru Bolka Polívky. Mladou generaci na místě zachytili fotografové eXtra.cz.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Povodně v Číně v roce 1887 přinesly nespočet obětí. Žluté řece vysloužily nechvalnou přezdívku

Přírodní katastrofy jsou zpravidla proslulé svým rozsahem, naštěstí k nim však nedochází příliš často. Pokud však žijete v záplavové oblasti čínské řeky Chuang-che, můžete na ně narazit častěji, než byste očekávali.


Po pádu ve sjezdu zemřel při závodě Kolem Rakouska norský cyklista Drege

Kals (Rakousko) - Norský cyklista André Drege přišel o život v dnešní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy, Drege jel podle rakouských médií ve skupince uprchlíků.


Američané ruší vojenské manévry v Gruzii. Tbilisi vzneslo křivá obvinění

Americká vláda na neurčito odložila vojenské cvičení Noble Partner, které mělo proběhnout na přelomu července a srpna v Gruzii. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo obrany v prohlášení na webových stránkách.


Na festivalu v Jihlavě se zranilo nejméně 12 lidí, tlačili se u vchodu

Jihlava - Na festivalu v Jihlavě se v noci na dnešek v tlačenici u vchodu zranilo nejméně 12 osob. Lidé areál v panice opouštěli, když se začala prohýbat střecha nafukovacího stanu, policie o tom informovala na síti X. V Jihlavě v sobotu končil 10. ročník Vysočina festu. Bouřky způsobily problémy, vypadla elektřina.


V pražském Braníku spadl strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Situace s odbavením zavazadel je stabilizovaná, uvedlo Letiště Praha

Praha - Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala před týdnem během prvního prázdninového víkendu, je nyní stabilizovaná. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Některé lety ale i během pátku měly zpoždění a zcela bez problémů není ani výdej zavazadel. Vyplývá to z oznámení Letiště Praha na sociální síti X.


Cestujete do Itálie? Etna a Stromboli se probudily k životu, záběry ukazují valící se lávu

Sicilské letiště Catania patří se svým téměř 11 miliony odbavenými cestujícími v roce 2023 k rušným vstupním branám do Itálie. Pro srovnání, letiště v pražské Ruzyni odbavilo v témže roce 13,8 milionu lidí. Nad Catanií se ale na začátku letní sezóny stahují mračna – a to doslova. Po erupci sopky Stromboli na nedalekých Liparských ostrovech se takřka o 24 hodin později probudila k životu i nejvyšší evropská sopka Etna


Plovoucí vesnice muslimských rybářů je skrytým klenotem Thajska, ale i zapáchající pastí na turisty

Jako přeneseni do jiného světa se cítíte na houpající se vesnici, která nabízí unikátní jak zážitky, ubytování, stánky se suvenýry, tak místní rybí produkty. Někteří návštěvníci ji považují za turistickou past kvůli špatné hygieně, opotřebované infrastruktuře a přemíře obchodů s předraženými výrobky. Navzdory všemu je plovoucí vesnice stále lákadlem pro cestovatele hledající nevšední dobrodružství.


Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Americký prezident Joe Biden žije v bublině osudovosti, že má být prezidentem i v příštím volebním období, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš. Podle něj budou v demokratické straně sílit tlaky, aby odstoupil. Komentátor Roman Joch se nicméně domnívá, že jeho nominace je téměř jistá.


Stará se o manželku na plicní ventilaci. Státu šetří statisíce, nemá za to nic

Někdejší sanitář Fakultní nemocnice Motol Martin Zelinka (46) se už sedm let doma stará o manželku Evu (44), která je na umělé plicní ventilaci. Státu svou péčí šetří statisíce, nemá za to ani korunu.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Lukašenkovi se udělalo na summitu SCO v Kazachstánu zle

Běloruský prezident Alexander Lukašenko během své nedávné návštěvy na summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO) v Kazachstánu onemocněl. Podle listu Moskow Times to uvedla televize Dožď s odkazem na informované zdroje. Stalo se tak 3. července, 1,5–2 hodiny po jeho příjezdu do Astany. Druhý den, když Lukašenko hovořil na summitu, vypadal bledý a mluvil nejistě, poznamenává kanál. Během akce se Bělorusko stalo členem SCO.


Fico poprvé vystoupil. Musíme postavit hráz progresivistickým ideologiím, které se šíří jako rakovina

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového atentátu na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, ocenil také maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy s tím, že lituje, že jeho zdraví mu neumožnilo jet s...


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


Cyklón Bhola jako neskutečně úderná přírodní katastrofa, která si vzala si na svědomí mnoho lidských životů

Příroda je mocnější než člověk. Jednou za čas to lidem ukáže. Přírodní katastrofy jsou součástí koloběhu života. Jsou napáchány vždy škody, někdy jen na majetku, někdy i na životech.


Maďarsko odůvodňuje zrušení schůzky Szijjártóa s Baerbockovou technickými důvody

Budapešť - Maďarsko zrušilo pondělní schůzku šéfa své diplomacie Pétera Szijjártóa s německou ministryní zahraničí Annalenou Baerbockovou v Budapešti z technických, nikoliv politických důvodů. Uvedlo to dnes podle agentury Reuters maďarské ministerstvo zahraničí. O zrušení naplánovaného jednání informovala v pátek německá diplomacie, která zároveň vyjádřila ohromení nad krokem Budapešti.


Rusko hlásí zničení dvou odpalovacích zařízení systémů Patriot na Ukrajině

Ruské střely Iskander zničily na Ukrajině dvě odpalovací zařízení systémů protivzdušné obrany Patriot. Informovaly o tom dnes ruské státní agentury s odvoláním na ministerstvo obrany.


Odvrácená strana Tenerife. Ženu našli zohavenou v moři, mladý Brit záhadně zmizel

Mladý Brit volal přítelkyni, že se ztratil a nemá vodu. Od té doby ho nikdo neviděl. První díl seriálu o lidech, kteří zmizeli beze stopy.


Tragická střelba v Kentucky, muž vraždil na narozeninové oslavě


Sledujte RADAR: V Česku udeří velmi silné bouřky s kroupami. Kde platí zpřísněná výstraha?

Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu před polednem zpřísnili výstrahu před bouřkami. Na jihu Čech mohou totiž být i velmi silné, vyskytnou se také přívalové deště a kroupy.


Komáří invaze v Plzni: Lidé jsou ze situace zoufalí


NATO představí na summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Rusko je středověký stát, říká Mark Galeotti

Když vůdce ruské žoldnéřské wagnerovské skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil pochod na Moskvu s cílem sesadit ministra obrany Sergeje Šojgua a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, vypadalo to na zásadní krizi ruského státu. Pak ale vzpoura skončila stejně náhle, jako začala. Podle dohody, kterou údajně vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko, wagnerovci dostali imunitu za vzpouru a za to se mohli stáhnout do Běloruska. Svět si...


Stříbrný nevkus partnerky Podhůrského, Dařbujánová ukázala bradavky a úlet Krobotové. Největší hastroši zakončení Varů

Slavnostní zakončení filmového festivalu v Karlových Varech je za námi. Ne všechny dámy však měly dobrou ruku ve výběru rób. Například partnerka Zdeňka Podhůrského vypadala ve stříbrných šatech spíše lacině, stejně tak zpěvačka Žofie Dařbujánová.


Počasí: Meteorologové rozšířili výstrahu před bouřkami, budou velmi silné

Meteorologové na svém webu rozšířili výstrahu před bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm, silným větrem a kroupami. Bouřky hrozí od dnešního večera v celých Čechách a na Vysočině, přičemž v jižních Čechách a na západě Vysočiny mohou být obzvláště intenzivní.


Biden klopýtá, první dáma fotí pro módní časopis. „Lpí na moci, bez ohledu na naši záhubu,“ zuří Američané

Po nepovedené debatě prezidentských kandidátů se americká média přou o tom, zdali by neměla z voleb odstoupit stávající hlava státu. A právě v nejhorších chvílích kampaně Joea Bidena se na titulní stránce proslulého módního časopisu objevuje jeho manželka, první dáma Jill Bidenová. Bezprostředně po zveřejnění titulní strany s krátkým citátem Bidenová se na první dámu snesla vlna kritiky. A to nejen za načasování, styl oblečení na obálce, ale...


K Patriotům pro Evropu v EP se přidají Wilders i Dánská lidová strana

Haag/Kodaň - Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Vstup dnes oznámila i euroskeptická nacionalistická Dánská lidová strana.


V Českém Švýcarsku dosejí druhově méně pestré louky sesbíranými semeny

Srbská Kamenice (Děčínsko) - Správa národního parku České Švýcarko doseje druhově méně pestré louky semeny sesbíranými v jiných lokalitách. Přebytky nabídne místním zemědělcům, kteří si tak budou moci své louky také zpestřit. ČTK to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov.


Petra (35): Sousedka mě požádala, abych jí hlídala dům. Co jsem našla u ní ve sklepě, mě šokovalo

Petra se chtěla zachovat jako správná sousedka a vypomoct starší paní s hlídáním domu, ale co tam našla, ji bude děsit ve snech ještě dlouho.


VIDEO: Thunbergovou při protestu v Haagu zadržela policie, ta nasadila i vodní děla

Švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou v sobotu zatkla nizozemská policie poté, co společně se členy uskupení Extinction Rebellion zablokovala rušnou dopravní křižovatku ve městě Haag. Protestující tím podle svých slov chtěli vyjádřit nesouhlas s čerstvě jmenovanou nizozemskou vládou, která dle jejich názoru nebude dělat dost pro boj s klimatickou změnou. Akce a blokády chtějí pořádat celé léto po Evropě a USA.


Vstup Ukrajiny do NATO se stává realitou. Na summitu zazní konkrétní kroky

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Spolu kandiduje společně ve čtyřech krajích, v osmi se dohodly dvě ze tří stran

Praha - Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 budou v zářijových krajských volbách kandidovat společně ve čtyřech regionech. Společnou kandidátku utvořili ve středních Čechách, Libereckém kraji, na jihu Moravy a v Moravskoslezském kraji. V dalších osmi krajích se na spolupráci dohodly alespoň dva ze tří subjektů tvořících vládní koalici Spolu. Pouze ve Zlínském kraji bude každá z těchto stran na jiné kandidátce.


Před 609 lety byl upálen Jan Hus. Jeho smrt odstartovala revoluci

Česká republika si dnes připomíná památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 609 lety upálen na koncilu v Kostnici v Německu kvůli svým názorům. Jeho odkaz si lidé mohou připomenout například na bohoslužbách.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


VIDEO: Tisíce komárů terorizují obyvatele Plzně. Lidé jsou zoufalí, pomoc úřadů nepřichází


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Soud poslal do vazby 55letého střelce, který podle policie zabíjel v Teplicích

Teplice - Soudce dnes poslal do vazby pětapadesátiletého střelce, který ve středu večer v Teplicích podle policie zabil o tři roky mladšího muže. Podlehl střelným zraněním. Střelce policisté zadrželi. Podnět vyšetřovatele k vzetí do vazby státní zástupce i soud akceptovali a obviněný byl umístěn do vazební věznice, uvedla dnes policie na síti X.