NěMECKO A POLSKO BUDOU JEDNAT O POSíLENí OBRANNé SPOLUPRáCE

Varšava - Polsko a Německo budou jednat o posílení obranné spolupráce, aby odstrašily ruskou hrozbu v regionu, dohodli se dnes členové vlád obou zemí na mezivládních konzultacích ve Varšavě, na nichž představili společný akční plán. Německý kancléř Olaf Scholz během nich také přislíbil pomoc pro přeživší německé okupace za druhé světové války. Informuje o tom agentura DPA, která obnovení konzultací po šesti letech označuje za nový začátek.

Varšava a Berlích chtějí v rámci obranné spolupráce jednat například o silnější přítomnosti sil Severoatlantické aliance na jejím východním křídle či koordinaci pomoci Ukrajině. Polský premiér Donald Tusk také uvedl, že jeho země zvažuje připojení k iniciativě protivzdušné obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). Tato iniciativa, jejíž součástí je i Česko, se podle polských médií nezamlouvá konzervativnímu prezidentovi Andrzejovi Dudovi, který ji označil za německý obchodní projekt.

Předchozí polská vláda strany Právo a spravedlnost (PiS), ze které vzešel Duda, Německo často kritizovala a obviňovala jej, že chce ovládnout Evropskou unii a brání strategickým investicím v Polsku, aby neposílily konkurenci, napsala dnes agentura PAP. Připomněla také útoky PiS proti Tuskovi, kterého šéf nyní opoziční strany Jaroslaw Kaczyński nazval "německým agentem".

Tuskova vláda, která se chopila moci loni v prosinci, rychle změnila polskou politiku vůči Německu, zlepšila bilaterální vztahy a obnovila trojstrannou spolupráci s Německem a Francií v tzv. Výmarském trojúhelníku. Dnešní konzultace jsou tak vnímány jako nové otevření vztahů mezi Varšavou a Berlínem.

Je to patrné i na gestu Scholze, který slíbil odškodnění pro oběti, které přežily německou okupaci za druhé světové války. "Německo si uvědomuje závažnost své viny, odpovědnost za miliony obětí německé okupace a poslání, které z toho vyplývá," řekl na společné tiskové konferenci Scholz, kterého prý situace starších přeživších velmi znepokojuje. Jaká bude výše odškodnění pro odhadem 40.000 přeživších, neuvedl.

Tusk řekl, že by se mělo začít vyplácet v příštích měsících. Polský premiér dále uvedl, že pomoc přislíbená německou vládou by mohla sloužit k obnovení německo-polských vztahů. "Protože dobrá gesta jsou velmi důležitá i v politice," míní.

Dnes opoziční PiS během své vlády požadovala, aby spolková republika vyplatila válečné reparace ve výši 1,3 bilionu eur (32,8 bilionu korun). Nová polská vláda ale podle DPA přijala stanovisko německé strany, že otázka reparací je právně uzavřena.

Polský deník Rzeczpospolita v této souvislosti napsal, že není jasné, zda půjde o jednorázový fond, případně o měsíční platby, a nejsou známy ani konkrétní částky.

Podle DPA je jedním z důvodů, proč není jasné, jakou podobu bude mít pomoc pro oběti nacistické okupace, i to, že Berlín nechce, aby podnítila žádosti o odškodnění ze strany dalších skupin obětí. Obě země se také chtějí vyhnout srovnávání částky, kterou teď Německo dá, se dřívějším požadavkem na 1,3 bilionu eur.

Část pomoci bude vyplacena prostřednictvím nadace, která bude podporovat některé konkrétní organizace, a součástí plánu je také příspěvek na stavbu německo-polského domu v Berlíně, který má pojednat společnou historii, včetně utrpění za německé okupace.

Naposledy se polsko-německé mezivládní konzultace konaly v roce 2018, kdy byl premiérem Mateusz Morawiecki z PiS a německou kancléřkou Angela Merkelová.

2024-07-02T10:45:30Z dg43tfdfdgfd