OTEC 15LETéHO ROMANA, KTERý SPáCHAL SEBEVRAžDU: Z VYšETřOVáNí NEMáM DOBRý POCIT, JE TO SMUTNé

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.

„Na jedné straně je to úleva, že případ někam postupuje. Na druhou stranu je smutné, že kompetentní lidé, kteří o šikaně a celém problému věděli, nechali situaci zajít až do největší krajnosti. Jeden mladý život skončil, vyhasl a další životy teenagerů budou poznamenány,“ popsal otec Romana v rozhovoru pro Nový Čas.

ČTĚTE TAKÉ: Na houbaře číhá na Slovensku skryté nebezpečí. V lesích leží nevybuchlá munice z války

Z vyšetřování případu prý neměl dobrý pocit už od začátku. „Po pohřbu jsem se dozvídal, jaká jsou zde propojení – protežování příbuzných, konexe a jiné závažné věci. Dokonce jsou nějaké vazby i na policii,“ přiblížil. Šetření podle něj také trvalo až příliš dlouho. „Aby trvalo tak dlouho, navzdory důkazům, které měla policie k dispozici?“ divil se.

K tragédii došlo v listopadu loňského roku. Roman tehdy během vyučování vyšel ze třídy a vylezl na střechu, kde stál desítky minut. Během té doby mu spolužáci nadávali a natáčeli si ho. Z davu se pak ozvalo, ať skočí, což o chvíli později udělal. Pobízet k sebevraždě ho měla obviněná spolužačka.

„Je smutné, že na to doplatí další dětské životy, které s tím byly spojeny,“ řekl otec Romana. Jako rodič, který přišel o jediného syna, má prý právo na spravedlivou satisfakci. Nikoho ale soudit nechce. Doplnil, že kdyby uměla škola šikanu dostatečně definovat, mohly by dnes žít děti šťastně a začít novou etapu života na střední škole. Právě základní škola v dubnu požádala soud, aby otci předběžným opatřením nařídil zdržet se výroků o škole a jejích představitelích. Romanův otec to považuje za snahu ho umlčet.

Policie vznesla obvinění 21. června, tedy po půlroce intenzivního vyšetřování. Obvinila Romanovu spolužačku z trestného činu spoluúčasti, za niž hrozí na Slovensku šest měsíců až tři roky odnětí svobody. Vzhledem k tomu, že Romanovi bylo v době tragédie pouhých 15 let a byl tedy ze zákona chráněnou osobou, hrozí obviněné spolužačce přísnější trestní sazba dva až osm let odnětí svobody.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z výhodné brigády v zahraničí vykořisťování a prostituce. Úřad upozornil na nejrizikovější země

2024-07-04T06:46:37Z dg43tfdfdgfd