OTEVíRACí DOBA OBCHODů NA STáTNí SVáTKY 5. A 6. čERVENCE: KAM SI ZAJíT NAKOUPIT A KDE MůžE PřEKVAPIT VíKENDOVý PROVOZ

Další dva státní svátky opět znejistí mnoho zákazníků, kteří nebudou vědět, zda si mají nakoupit dopředu, nebo se na 5. a 6. července zákaz prodeje nevztahuje. Přinášíme stručný přehled, který pomůže v orientaci mezi státními svátky.

Zákon hovoří jasně

Tentokrát mohou být všichni, kdo si chtěli jít v pátek a sobotu nakoupit do obchodních center nebo supermarketů, naprosto klidní. Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje i Den upálení mistra Jana Husa se totiž počítá mezi šest svátků, kdy zákon neupravuje otevírací doby. Takže 5. i 6. července mohou mít obchody otevřeno, jak chtějí. Což znamená, že většina velkých prodejen bude fungovat jako kterýkoliv jiný běžný všední den. 

Menší obchody si otevírací dobu upravují podle sebe a může se stát, že využijí výhodného pátečního dne volna a budou zavřené, anebo budou mít otevírací dobou podobnou jako o víkendu. Stát se to může i u některých úřadů, které v loňském roce už dopředu hlásily, že budou mít „z technických důvodů“ zavřeno. 

Reportáž: V kavárně hotelu Pupp si budete připadat jako filmové hvězdy, zajít si sem na dortík a kafe je zážitek

Kdy si nenakoupíte

Mezi další svátky, kdy nejsou prodejci nijak zákonem omezeni ohledně otevírací doby a mohou otevřít nebo zavřít, jak si sami zvolí, patří Velký pátek (7. 4.), Svátek práce (1. 5.) a Den boje za svobodu a demokracii (17. 11.). Ze třinácti svátků, státních i ostatních, se tak jedná o šest dní. Zbylých sedm již obchodníci musí podle zákonného nařízení provozovny zavřít.

Zavřeno povinně tedy musí být v tyto dny: Nový rok (1. 1.), Velikonoční pondělí (10. 4.), Den vítězství (8. 5.), Den české státnosti (28. 9.), Den vzniku samostatného Československa (28. 10.), 1. svátek vánoční (25. 12.) a 2. svátek vánoční (26. 12.).

Jaroslav Sapík vařil pro princeznu Dianu: Topinku s vejci jsem jí musel dělat čtyři dny za sebou, vzpomíná slavný šéfkuchař

Kdo musí zavřít

Zákaz prodeje se týká provozoven s plochou nad 200 m², nevztahuje se však na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích, nádražích a v nemocnicích. Česká obchodní inspekce zastává názor, že v prodejnách, jejichž prodejní plocha přesahuje 200 m², lze provádět o vybraných státních svátcích činnosti odlišné od prodeje zboží, např. úklid, naskladňování zboží či inventuru.

Jak ČOI upozorňuje, hlavním záměrem je upravit prodejní dobu v maloobchodě tak, aby byl v prodejnách nad 200 m² stanoven zákaz prodeje ve vyjmenované svátky a omezena prodejní doba na Štědrý den.

Náš tip: Využijte volna a zkuste si podle našeho videoreceptu připravit skvělé marinované řízečky

Zdroje informací:

coi.cz - Zákon o prodejní době v maloobchodě

wikipedia.org - Český státní svátek 

Přečtěte si také:

2024-07-02T06:01:24Z dg43tfdfdgfd