VěDCI Věří, žE NAšLI LéK NA RAKOVINU. KLíčEM K úSPěCHU MAJí BýT NANOROBOTI SE SMRTíCí ZBRANí

Při hledání léčby rakoviny svitla nová naděje. Vědci totiž tvrdí, že vyvinuli „smrtící zbraň“, která zabíjí rakovinné buňky. Klíčem k úspěchu mají být nanoroboti. Informuje o tom studie vědců z Karolinska Institutet ve Švédsku, která byla publikovaná v časopise Nature Nanotechnology.

Vědci tvrdí, že vyvinuli nanoroboty se skrytými „smrtícími zbraněmi“, které mohou zabíjet rakovinné buňky. Při pokusech na myších se ukázalo, že tyto malé stroje dokázaly zastavit šíření nádorů, aniž by poškodily okolní zdravou tkáň. Vědci z Karolinska Institutet ve Švédsku doufají, že tato technologie bude stejně účinná i u lidí, informuje britský web The Sun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Střeva mluví s mozkem, ukázala studie. Ovlivňují stres i duševní zdraví, nabízí se nová léčba

Vědci z oddělení lékařské biochemie a biofyziky se domnívají, že dosáhli slibných výsledků. „Nyní musíme prozkoumat, zda tato metoda funguje i na pokročilejších modelech rakoviny, které více odpovídají skutečnému lidskému onemocnění. Než bude možné tuto metodu testovat na lidech, musíme také zjistit, jaké má vedlejší účinky,“ vysvětlil výzkumný pracovník Yang Wang.

Vědci již dříve vyvinuli struktury, které dokážou na povrchu buněk uspořádat takzvané receptory smrti, což vede k úmrtí buněk. Tyto struktury charakterizuje šest peptidů (řetězců aminokyselin) uspořádaných do šestiúhelníkového vzoru. „Tento šestiúhelníkový nanoparalel peptidů se stává smrtící zbraní,“ uvedl profesor Björn Högberg, hlavní autor studie publikované v časopise Nature Nanotechnology.

„Pokud byste ji podali jako lék, začala by nevybíravě zabíjet buňky v těle, což by nebylo dobré. Abychom tento problém obešli, ukryli jsme zbraň do nanostruktury vytvořené z DNA,“ vysvětlil Högberg.

Umění vytvářet nanostruktury pomocí DNA se nazývá „DNA origami“ a tým se mu věnuje již několik let. Nyní tuto techniku použil k vytvoření „smrtícího spínače“, který se aktivuje pouze za správných podmínek a šetří zdravé buňky. „Podařilo se nám tuto zbraň skrýt tak, že se projeví pouze v prostředí nádoru a jeho okolí,“ řekl profesor Högberg. „To znamená, že jsme vytvořili typ nanorobota, který se dokáže specificky zaměřit na rakovinné buňky a zabíjet je,“ vysvětlil.

Klíčem k úspěchu je kyselé mikroprostředí, které obvykle obklopuje rakovinné buňky a aktivuje zbraň nanorobota. Při analýzách se vědcům podařilo prokázat, že peptidová zbraň je při běžném pH 7,4 lidského těla ukryta uvnitř nanostruktury, ale při poklesu pH na 6,5 začne velice účinně zabíjet buňky.

Vědci vstříkli nanoroboty myším s rakovinou prsu. Výsledkem bylo snížení růstu nádoru o 70 procent ve srovnání se zvířaty, kterým byla podána neaktivní verze nanorobota. Kromě testování vědci plánují prozkoumat, zda je možné nanorobota cíleněji zaměřit přidáním proteinů nebo peptidů, které se specificky vážou na určité typy rakoviny. Tento cílený přístup by mohl v budoucnu vést k účinnější a méně toxické léčbě rakoviny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Až 90 procent nádorů kůže způsobuje UV záření. Dermatoložka radí, jak se účinně chránit

2024-07-02T04:38:40Z dg43tfdfdgfd