HUMANITáRNí KATASTROFA NA HAITI: STATISíCE DěTí SKONčILY BEZ DOMOVA

Více než 300.000 dětí na Haiti muselo opustit své domovy v důsledku přetrvávajících násilností v zemi, které páchají místní gangy. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF). 

Podle agentury OSN tvoří děti více než polovinu z téměř 580.000 obyvatel Haiti, kteří během uplynulých čtyř měsíců přišli o své domovy. Výkonná ředitelka UNICEF Catherine Russellová označila současnou situaci za humanitární katastrofu, která má devastační důsledky na haitské děti.

"Vysídlené děti nutně potřebují bezpečné prostředí, jakož i zvýšenou podporu a finanční prostředky ze strany mezinárodního společenství," dodala Rusellová.

Mnoho dětí na Haiti v současnosti žije v provizorních přístřešcích s nedostatečnou hygienou. Na mnoha školách zároveň vůbec neprobíhá vyučování.

V důsledku nedostatku základních potřeb, jako je jídlo, voda a zdravotní péče, jsou haitské děti často nuceny přidat se k násilným gangům. Podle UNICEF jsou vysídlené děti také vystaveny většímu riziku sexuálního násilí, vydírání, zneužívání a odloučení od svých rodin.

Chaos a násilí na Haiti panuje od února, kdy místní gangy spustily sérii koordinovaných útoků na vládní instituce a kritickou infrastrukturu. V současnosti haitské gangy kontrolují přinejmenším 80 procent hlavního města Port-au-Prince, jakož i klíčové cesty propojující haitskou metropoli se zbytkem země. V reakci na vlnu násilí v dubnu odstoupil haitský premiér Ariel Henry.

Minulý týden přišli na Haiti stovky příslušníků keňských policejních složek, kteří mají na základě mandátu Rady bezpečnosti OSN pomoci haitské vládě bojovat proti místním gangům.

Související články

2024-07-02T13:18:55Z dg43tfdfdgfd