VLáDA PROJEDNá NOVELU O ZAMěSTNANOSTI SE ZMěNAMI PODPORY PRáCE POSTIžENýCH

Praha - Změny příspěvků na zaměstnávání postižených dnes projedná vláda. Ministři se budou zabývat i novelou zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), podle které by organizační složky státu neměly povinnost nechávat se v právních sporech zastupovat úřadem, ale mohly se rozhodnout, zda se nebudou zastupovat samy. Kabinet má na programu i pět kontrolních závěrů Nejvyššího kontrolního úřadu.

Novela zákona o zaměstnanosti a dalších předpisů by měla stanovit limit na vyplácenou podporu na zaměstnance s handicapem na chráněném trhu práce. Zrušit by se měl příspěvek 5000 korun na znevýhodněného pracovníka. Upravit by se měla i výše odvodů za nepřijetí povinného počtu postižených pracovníků. Inspekce práce by také mohla zveřejňovat názvy firem, které zaměstnávají načerno či zastřeně. Úpravu začala vláda projednávat před měsícem, jednání ale přerušila.

Zastupování organizačních složek státu by mělo nově podléhat dohodě s ÚZSVM. Zastupovat samy by se měly především v právních sporech, kde mají vlastní vysokou odbornost. Podle ministerstva financí, které návrh zákona předložilo, je cílem úpravy maximálně využít zkušenosti a znalosti zaměstnanců příslušné organizační složky státu v případě soudního sporu.

Kabinet má na programu i materiál k cestě prezidenta Petra Pavla na summit Severoatlantické aliance (NATO) ve Washingtonu, který se koná příští týden. Zabývat se bude i zprávou o plnění akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí za loňský rok.

2024-07-02T10:47:00Z dg43tfdfdgfd