JIříHO Z PODěBRAD JE 47. PLNě BEZBARIéROVá STANICE PRAžSKéHO METRA. NáSLEDOVAT BUDE RADLICKá A FLORA

Od úterý je v provozu výtah ve stanici metra Jiřího z Poděbrad, ta se tak stává 47. bezbariérově přístupnou stanicí pražského metra. Hlavní město současně pracuje na bezbariérovém zpřístupnění i v dalších stanicích, 48. stanicí s výtahem pro vozíčkáře se stane stanice Radlická. V příštím roce by pak dopravní podnik měl zaájit kompletní rekonstrukci stanice Flora.

Stanice metra A Jiřího z Poděbrad je od úterý přístupná také vozíčkářům, kočárkům a všem dalším se sníženou pohyblivostí, dopravní podnik zahájil zkušební provoz dvojice výtahů. Dvojici výtahů spojuje krátká přestupní chodba, každý z výtahů může najednou přepravit až 21 osob, přičemž jejich maximální nosnost činí 1600 kilogramů.

Komplikace mezi Modřany a Braníkem: Vykolejila tramvaj, celé dopoledne jezdila náhradní doprava

Výtahy svezou cestující v součtu 45 metrů pod zem. Zdvih první dvojice výtahů je 16,9 metrů a jede rychlostí 1,6 metrů za sekundu, do přestupní chodby se tak cestující dostanou za necelých 11 vteřin. Druhá dvojice výtahů má zdvih 28,1 metrů a rychlost 2 metry za sekundu. Za dalších 14 vteřin se cestující dostanou na povrch do uliční úrovně, horní stanice výtahů je téměř přesně naproti tramvajové zastávce Jiřího z Poděbrad.

Dluh pražské MHD

Na Praze 3 je tato stanice jako první bezbariérově přístupná, podle náměstka primátora pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba by bezbariérový přístup měl být v budoucnu vybudován i ve stanici Flora. Mimo území Prahy 3 se v následujících letech bezbariérového přístupu dočkají také stanice Radlická nebo Českomoravská. „Je to záležitost, které se chceme věnovat. Vnímám to jako velký dluh pražské MHD. Myslím si, že důvod proč jsme v mezinárodním srovnání kvality veřejné dopravy skončili druzí je právě ten dluh bezbariérové přístupnosti metra,“ řekl Zdeněk Hřib při slavnostním zahájení provozu výtahů.

Zoo Praha hlásí radostnou zprávu: Šiška má sourozence! Váží 141 gramů

Jiřího z Poděbrad je 47. stanicí s bezbariérovým přístupem z celkových 61. Výstavba výtahů byla součástí rozsáhlé rekonstrukce celé stanice, která započala v září 2021 a byla rozdělena do tří etap. Revitalizace stanice a výměnu eskalátorů dokončili zhotovitelé před osmi měsíci, stavba výtahů byla ze všech etap technicky nejnáročnější a stála bezmála půl miliardy. Celkové předpokládané investiční náklady na revitalizaci stanice činí 1,29 miliardy korun.

Do babyboxu v pražské Libni někdo vložil novorozenou holčičku: Dostala jméno Jiřinka

Podobně rozsáhlá rekonstrukce bude podle tecnického ředitele DPP Marka Kopřivy následovat ve stanici Flora. „Téměř stejný rozsah prací, j. revitalizace stanice, výměna eskalátorů a vybudování bezbariérového přístupu a rekonstrukce měnírny nás v nejbližší době čeká ve stanici Flora. Letos vyhlásíme soutěž na zhotovitele a stavba by měla být zahájena v příštím roce,“ řekl Kopřiva při slavnostním zahájení provozu výtahů. Další 48. bezbariérovou stanicí by se podle něj měla stát Radlická, práce by zde měly začít letos v srpnu. Ještě letos by také měla začít výměna eskalátorů ve stanici Českomoravská.

Součástí slavnostního zahájení provozu výtahů na Jiřího z Poděbrad se zúčastnila také kapela The Tap Tap složená ze studentů a absolventů škol jedličkova ústavu. Členy kapely je také oblíbené duo influencerů na vozíčku Petr Burda a Jiří Holzmann. Kapela k příležitosti slavnostního zahájení zahrála například píseň s názvem simulant. 

2024-07-02T10:41:02Z dg43tfdfdgfd