NOVý POPLATEK ZDRAžIL ELEKTřINU. PLATíME ZA DATOVé CENTRUM, KTERé JEšTě NEFUNGUJE

První červencový den přinesl nový poplatek na faktuře za elektřinu, který je úzce spjat se sdílením energie schváleném v Lex OZE II. Každé odběrné místo...

První červencový den přinesl nový poplatek na faktuře za elektřinu, který je úzce spjat se sdílením energie schváleném v Lex OZE II. Každé odběrné místo si měsíčně připlatí 5,10 Kč. Ceníky distributorů totiž obsahují položku Cena za provoz nesíťové infrastruktury, do které spadá jak již dříve hrazená podpora operátora a ERÚ, tak nově také podpora činnosti elektroenergetického datového centra (EDC).

EDC je klíčovou součástí pro sdílení energie, které v současné době buduje ERÚ společně s provozovateli regionálních distribučních soustav (ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce). EDC bude shromažďovat a koordinovat veškerá data potřebná k řízení sdílení energie mezi uživateli distribučních sítí, proto jsou do jeho vývoje zapojeny všechny tuzemské distribuční společnosti.

Nový světový rekord v účinnosti solárních panelů má hodnotu 26,9 %. Dosáhl ho britský startup

Finální spuštění EDC se plánuje nejdříve za dva roky v létě 2026, již nyní ale mělo běžet dočasné řešení EDC, které by umožnilo registraci energetických komunit a základní sdílení energetických dat z průběhového měření. I spuštění dočasného řešení se ale minimálně o měsíc odkládá a v nejlepším případě se tak rozjede během srpna, kdy by teoreticky mohlo fungovat i reálné sdílení energie.

Přečtěte si také:

2024-07-02T07:52:23Z dg43tfdfdgfd