Auto

Trending:


Kam v okolí Klatov? Na zříceninu hradu Pušperk a kostela svaté Markéty nebo na tvrz v Drslavicích

Město Klatovy je často označováno jako brána do Šumavy. Faktem je, že si ho lze zvolit jako výchozí bod do bližšího i vzdálenějšího okolí. To umí nabídnout nejen zajímavé přírodní scenerie, ale také historické pamětihodnosti. Pokud rádi chodíte po zříceninách, tak nedaleko Klatov je jich docela dost. Například hrad Pušperk nebo kostel svaté Markéty, po nichž zůstaly jen romantické ruiny.


Hudbou se vzepřel komunistickému režimu. Zemřel jeden z nejvlivnějších slovenských skladatelů

Milovníci hudby truchlí. Ve věku 78 let zemřel významný slovenský skladatel a pedagog Vysoké školy múzických umění v Bratislavě Vladimír Bokes. Ten v roce 2019 za celoživotní dílo získal prestižní Velkou cenu Slovenského ochranného svazu autorského (SOZA). Informují o tom slovenská média.


Drsná, ale chytrá příroda. Mravenci amputují svým kolegům končetiny, aby je uchránili před infekcí

Mravenci jsou jedním z mála zvířat, která se starají o zranění svých druhů. Nyní se zdá, že jsou také prvními známými ne-lidskými tvory, kteří provádějí...


Český exil pro slovenská média. Blízko svému publiku a mimo dosah zákonů Fica a spol.

Když před pár dny česká internetová televize DVTV oznámila expanzi na Slovensko, nebyl to blesk z úplně čistého nebe. Zprávy o tom, že by v Česku mohla vzniknout alternativa k nedávno zrušeným slovenským veřejnoprávním médiím, už nějakou dobu kolují zdejší slovenskou krajanskou komunitou. Že se pozornost nezávislých slovenských novinářů obrací k Česku, naznačuje i pohled do obchodního rejstříku. Tam


Stále více Rusů považuje případný jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný

Moskva - Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Policie rychle objasnila vraždu střelnou zbraní na Teplicku

Policie od středy vyšetřuje případ vraždy na Teplicku. Dvaapadesátiletého muže zastřelil o tři roky starší muž, jehož zadrželi strážci zákona. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody v délce až 18 let.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Vstup Ukrajiny do NATO se stává realitou. Na summitu zazní konkrétní kroky

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Spolu kandiduje společně ve čtyřech krajích, v osmi se dohodly dvě ze tří stran

Praha - Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 budou v zářijových krajských volbách kandidovat společně ve čtyřech regionech. Společnou kandidátku utvořili ve středních Čechách, Libereckém kraji, na jihu Moravy a v Moravskoslezském kraji. V dalších osmi krajích se na spolupráci dohodly alespoň dva ze tří subjektů tvořících vládní koalici Spolu. Pouze ve Zlínském kraji bude každá z těchto stran na jiné kandidátce.


Ostuda českých turistů. Na nafukovací matraci je odnesl vítr, záchranář nešetří kritikou

Záchranáři v Chorvatsku mají plné ruce práce s nezodpovědnými turisty – do problémů se dostala i skupina Čechů, kterou unesl vítr, když byli na moři na nafukovací matraci. Informoval o tom web dnevnik.hr.


V pražských Řepích zasahovala policie se samopaly. Někdo tam střílel

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Nejšílenější Vary Jana Bendiga. Zlomená noha, party plná bolesti a drsná kocovina

Kdo ve Varech nezažil divokou party, jako by nebyl! Zpěvák Jan Bendig o tom ví své. Právě z jednoho takového večírku si odnesl zlomenou nohu, jak prozradil redakci eXtra.


Česko zasáhne další vlna extrémních bouřek. Hrozí kroupy velké jako pingpongový míček

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které by měly Česko zasáhnout během podvečera, zejména jižní Čechy. Bouřky by měly doprovázet přívalové srážky, nárazy větru s kroupami. "V Jihočeském kraji mohou být bouřky doprovázené krupobitím o velikosti přes 3 cm, nárazy větru až 90 km/h a přívalovým deštěm o intenzitě 30 mm," varuje pro eXtra.cz meteoroložka Dagmar Honsová.


Čínské vesmírné zbrojení může vést až ke střetu s USA, tvrdí analýza

Čínská militarizace vesmíru může vést až k vojenské eskalaci se Spojenými státy. Tvrdí to zpráva amerického think tanku RAND Corporation, který k tomuto závěru dospěl na základě analýzy čínských zdrojů. Peking je nyní schopen podstupovat daleko větší riziko konfrontace s Američany ve vesmíru.


KOMENTÁŘ: Moravské radnice tvrdohlavě vyvěšují neexistující vlajku. Dočká se uznání?

Až 1600 radnic vyvěsilo v den svátku věrozvěstů Cyrila a Metoděje údajnou moravskou vlajku. Podle platných zákonů však žádný prapor Moravy neexistuje, a starostové tak nechali na radnicích celý den vlát kus látky, který by se dal v nejlepším případě nazvat firemní zástavou kontroverzního brněnského spolku s názvem Moravská národní obec. Vinu za tuto blamáž nese vláda i poslanci, kteří se na podobě a způsobu užívání symbolické moravské vlajky...


Volby v Íránu vyhrál reformista Pezeškiján. Zemi ale dál povede Chameneí

Reformista Massoud Pezeškiján zvítězil v pátečním druhém kole prezidentských voleb v Íránu nad ultrakonzervativním bývalým jaderným vyjednavačem Saídem Džalílím. Uvedl to server BBC.


Vlak ve Vršovicích srazil ženu. Policisté mluví o sebevraždě, 120 lidí bylo evakuováno

Policisté v sobotu dopoledne zasahovali v Praze na nádraží ve Vršovicích. Žena narozená v roce 1951 zde pravděpodobně spáchala sebevraždu skokem pod vlak. Pro CNN Prima NEWS to potvrdilo tiskové oddělení Policie ČR.


Rozhodla se babičku umístit do domova seniorů. „Byla to noční můra, musela jsem podat stížnost. Chci, aby babička byla šťastná," říká Eva

I když se někdy snažíme sebevíc, jsme na lidi kolem sebe milí a přívětiví, často se můžeme setkat s tím, že ostatní, kteří jsou fundovaní a které jsme poprosili o pomoc, jsou nakonec těmi, kdo nám přitíží. Totéž se stalo v případě paní Evy (46), která nám napsala o radu.


Lidé z Třebotova u Prahy hlásili střelbu, na místě zasahovala policie


AfD ukazuje svou tvář. Cestu Orbána do Moskvy má za mírovou iniciativu

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) označila páteční cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mírovou iniciativu". Uvedl to server Yahoo.


Neboj, neumřu ti, říkal Honzík matce vražedkyni. Nenávist k partnerovi přerostla v tragédii

Jedna z nejděsivějších vražd dítěte v našich novodobých dějinách. Tak mluvili i samotní kriminalisté o případu Honzíka Rokose. Jméno chlapce znal v době, kdy po něm policisté pátrali, v Česku snad každý. Média stále dokola ukazovala jeho fotografii a všichni přáli jeho nejbližším sílu v těžké životní situaci. Jenže, jak se později ukázalo, matka dítěte a její přítel Honzíka zavraždili.


NATO představí na summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Průzkum: Většina Čechů podceňuje kontroly elektrických a plynových zařízení

Praha - Češi podceňují kontroly svých elektrických a plynových zařízení. Více než 60 procent z nich nedělá kontroly elektroinstalace. Na pravidelné revize pamatuje pouze 18 procent lidí. Se zraněním zaviněným elektřinou se přitom setkala až třetina lidí. Téměř polovina domácností neřeší také kontroly plynových zařízení. Vyplývá to z průzkumu energetické společnosti epet.


Tragédie před zraky dětí. Žena za oblečení visela z lanovky, ze 150 metrů se zřítila do údolí

Velmi smutný konec má dovolená v Alpách rodiny z italské provincie Trento. Teprve 41letá učitelka Margherita se nešťastně zamotala do lanovky, která se rozjela dříve, než se z ní ženě podařilo vyprostit. Kus oblečení ji neudržel, a tak se přímo před zraky manžela a dvou malých dětí zřítila do hlubokého srázu, kde zemřela. K tragédii došlo ve čtvrtek okolo jedenácté hodiny dopoledne v údolí Anzasca v obci Calasca Castiglione, informují italská...


Donald Trump míří zpět do Bílého domu: Šándor čeká jeho tvrdý boj o moc s tajným spolkem

Donald Trump léta hovořil o tom, jak ve Washingtonu musel bojovat s jakousi imaginární „bažinou“ a hlavně s údajným „deep state“, tedy podle jeho teorií skutečnými vládci USA v pozadí, kteří mu prý nepřáli, a tak mu škodili. Podle vyjádření bezpečnostního poradce, generála Andora Šándora, pro eXtra.cz bude právě boj s deep state hrát hlavní roli v jeho druhém prezidentství. Pokud v listopadu vyhraje.


Mohou komáři létat v dešti a za mlhy?

Komáři jsou ve výhodě díky nízké tělesné hmotnosti a odolnosti vůči zrychlení. Za určitých podmínek je pro ně však pohyb obtížný, jindy jsou naopak šťastní jako blechy. Jak to má tento dvoukřídlý hmyz s letem v dešti, těsně po něm a za mlhy?


Naděje na klid zbraní v Gaze: Hamás slevil ze svých požadavků, izraelské zdroje mluví o „šanci“

Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše dohodu o klidu zbraní. V sobotu o tom informovala agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. Izraelské zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá nyní hovoří o „skutečné šanci“ na uzavření příměří.


Starmer ujistil Zelenského, že Británie bude nadále podporovat Ukrajinu

Londýn/Kyjev - Nově zvolený britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat Ukrajinu, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Informovala o tom kancelář ministerského předsedy na svém webu. Zelenskyj na síti X napsal, že státníci spolu mimo jiné projednali přípravu stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


Tragická smrt mladého cyklisty při závodech: Nepřežil pád při sjezdu z nejvyšší hory Rakouska

Norský cyklista André Drege přišel o život v sobotní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy.


Před 609 lety byl upálen Jan Hus. Česko si dnes připomíná jeho památku

Česká republika si dnes připomíná památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 609 lety upálen na koncilu v Kostnici v Německu kvůli svým názorům. Jeho odkaz si lidé mohou připomenout například na bohoslužbách.


Ekumenickou bohoslužbu v Husinci navštívilo asi 100 lidí

Husinec (Prachaticko) - V Husinci na Prachaticku se dnes konala ekumenická bohoslužba. Byla součástí tradičních Husových oslav, které jsou pravidelně spojené s pietou i kulturním programem. Příští rok, kdy uplyne 610 let od upálení církevního reformátora Jana Husa, budou oslavy větší. Pořadatelé chtějí, aby se jich zúčastnili i čeští vrcholní politici. ČTK to řekla Ludmila Pánková, starostka Husince, který je Husovým rodištěm. Od roku 1990 je 6....


Policisté zasahovali v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Padaly teplotní rekordy, vedro vystřídaly od západu bouřky

Praha - Na 11 místech ze 165 dlouhodobě měřících stanic v Česku dnes padly teplotní rekordy. Nová maxima teploměr ukázal zejména v Praze a ve středních Čechách, nejtepleji bylo v pražské Libuši, kde naměřili 34,3 stupně Celsia. Po vedrech se od západu do Česka rozšířily silné bouřky. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) a patří rovným dílem...


V Praze spadl při bouřce strom na dva lidi, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Fico poprvé vystoupil. Musíme postavit hráz progresivistickým ideologiím, které se šíří jako rakovina

Slovenský premiér Robert Fico se poprvé od květnového atentátu na svou osobu objevil na veřejné akci. V pátek večer se zúčastnil oslav svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na hradě Devín na okraji Bratislavy, kde také vystoupil s projevem. Fico v něm kromě jiného kritizoval progresivismus a liberalismus, ocenil také maďarského premiéra Viktora Orbána za jeho cesty do Kyjeva a Moskvy s tím, že lituje, že jeho zdraví mu neumožnilo jet s...


V Česku začnou růst desítky nových druhů hub. Nechutnají, ale škodí zdraví

Se začátkem prázdnin zamíří do lesů větší počty lovců, kteří pátrají potom, kde rostou jedlé houby. Houbaři studují houbařské mapy, popisy jednotlivých druhů a připravují recepty. V posledních letech stoupá ale i zájem o další poznání, studium nepůvodních, invazních druhů hub. Odborníci nabádají, aby na ně lidé upřeli větší pozornost. Očekávají totiž, že se v Česku objeví desítky nových druhů. A zatímco gastronomický potenciál mají minimální,...


V Česku udeřily silné bouřky


Japonsko se konečně zbavilo disket, státní správa už netrvá na jejich používání

Zatímco u nás se řeší digitalizované stavební řízení, opouštějící vyplňování papírových formulářů, v Japonsku úspěšně vyřešili pozůstatek mnohem starší...


Rus, který vedl vraždící jednotky v Buči, je obviněn z korupce

Ruské úřady zadržely nejvyššího vojenského plukovníka a obvinily ho z rozsáhlého podvodu, uvedla ve čtvrtek státní tisková agentura TASS. Plukovník dříve velel jednotkám odpovědných za masakr v roce 2022 v ukrajinském městě Buča.


Vlámský zájem se připojuje k Patriotům pro Evropu

Belgická strana Vlámský zájem se připojí k Patriotům pro Evropu (Patriots for Europe), nové plánované frakci v Evropském parlamentu. Uvedl to v sobotu večer web vlámské veřejnoprávní stranice VRT. „S hrdostí chceme být součástí této politické rodiny. Spojuje nás láska k našim lidem a rozmanitosti evropských národů. Společně můžeme zajistit, že naši lidé budou v Evropě opět na prvním místě,“ uvedl podle Vrt.be předseda strany Tom Van Grieken....


Biden se označil za nejlepšího kandidáta proti Trumpovi. V duelu prý byl nemocný

Americký prezident Joe Biden se v rozhovoru pro stanici ABC prohlásil za nejkvalifikovanějšího kandidáta do nadcházejících prezidentských voleb, kde bude soupeřit s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem. V očekávaném interview, které následovalo po neúspěšné televizní debatě s Trumpem, se Biden snažil přesvědčit voliče o své schopnosti zvládnout další volební období. Odmítl nezávislé lékařské vyšetření, ale uvedl, že během debaty byl nemocný.


Filmové putování po krásách české vlasti: Na Sychrově se střídá jeden filmový štáb za druhým

Známá historie tohoto impozantního místa sahá až do 15. století, kdy se na místě nacházela tvrz. Malý barokní zámek z něj udělala rytířská rodina Lamottů z Frintroppu. Ta nejspíš místo dostala za služby v třicetileté válce, kdy rakouský císař rozdával majetek zkonfiskovaný české šlechtě.


Komentář | Daň z cukru, kterou zvažuje česká vláda, konzumaci cukru či kalorií nesnižuje

Vládní politici rozběhli kampaň za daň z cukru, resp. za slazených nápojů. Vědecky ovšem podložená není. Jediné, co je jisté, je, že zvýší daňové inkaso, které mohou politici přerozdělovat, a že tak zvýší moc státu nad našimi životy.


Medvědi zmizí z hradů a zámků. Někteří do Německa, osud dalších je ale nejasný

Představitelé Národního památkového ústavu (NPÚ) plánují do roku 2030 přesunout medvědy z hradních příkopů do vhodnějších prostředí. Tento krok je podle památkářů reakce na legislativní změny a moderní trendy v chovu šelem. Deník přibližuje nejen důvody ke změně, ale také třeba pohled zástupců obcí, kterých se dotkne.


„Hnali nás dál a dál…“ Hladový pochod Němců dorazil před 79 lety do Králík

Hladové pochody, pochody smrti. Tragické průvodní jevy posledních měsíců druhé světové války, ale i doby bezprostředně po jejím konci. Víme o nich poměrně málo, splývají nám a to není dobře. Pochody smrti organizovali nacisté, aby evakuovali a likvidovali vězně z koncentračních táborů, které byly s postupem spojeneckých vojsk postupně uzavírány. Probíhaly od léta 1944 až do posledních


Rusové útočí po celé frontě, Ukrajince se snaží zatlačit hlavně u Pokrovska

Rusové stále aktivně útočí po celé frontové linii, své největší údery směřují na Lyman severozápadně od Luhanska a Pokrovsk západně u Doněcka. Podle sobotní zprávy ukrajinského generálního štábu se počet vojenských střetů podél frontové linie zvýšil na 83, uvedla agentura Unian. Rusko hlásí dobytí ukrajinské vesnice Sokil.