LíDR FRANCOUZSKé KRAJNí PRAVICE BARDELLA Má PřIPRAVENOU VLáDU

Paříž - Lídr francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Jordan Bardella už má připravenou vládní sestavu pro případ, že jeho strana získá po nedělním druhém kole voleb v parlamentu většinu. Řekl to v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Le Figaro. Konkrétní jména ale neuvedl. Bardella nevyloučil, že by nabídl vládní spolupráci pravicové straně Republikáni. Francouze však vyzval, aby svým hlasem pomohli jeho straně získat parlamentní většinu.

"Abych prosadil svůj projekt národní obnovy, potřebuji absolutní většinu (v parlamentu)," uvedl osmadvacetiletý politik. Možnost, že by RN získalo v Národním shromáždění, tedy dolní parlamentní komoře, 289 či více křesel, ale odborníci považují za málo pravděpodobnou.

"Politika je záležitostí vln a ta, na které jsme my, je silná," řekl také Bardella. Jeho strana si v prvním kole parlamentních voleb z minulé neděle polepšila ve srovnání s výsledkem hlasování před dvěma roky o pět milionů hlasů. Společně se spojenci bylo RN první s 33 procenty hlasů.

Lídr RN v rozhovoru také otevřel dveře vládní spolupráci s Republikány. "Pokud bude nutné rozšířit většinu, tak to udělám," odpověděl na otázku, zda zvažuje spolupráci s Republikány. Tato pravicová strana, která by mohla ve druhém kole získat několik desítek mandátů, se před volbami rozštěpila kvůli názoru na spojenectví s RN. S podporou krajně pravicové strany přitom ve volbách kandidoval sesazený šéf Republikánů Éric Ciotti a někteří jeho věrní, zatímco většina dalších vysokých funkcionářů spolupráci s RN odmítla.

"Má vláda je připravena," uvedl Bardella, který je kandidátem RN na předsedu nové francouzské vlády. V kabinetu by podle něj zasedli politici z RN a pravicových stran a také osobnosti z občanské společnosti.

Současný premiér Gabriel Attal dnes v rozhovoru se stanicí France Inter řekl, že Francouzi se budou v neděli rozhodovat, zda svěřit vládu krajní pravici. "Dnes tu je pouze jeden blok, který je s to získat většinu, a tím je krajní pravice," řekl Attal. Zároveň přiznal, že takovou možnost nemají ani prezidentský tábor ani levicová Nová lidová fronta.

V případě, že by RN nedosáhlo na většinu 289 mandátů, uvažují někteří představitelé současného vládního bloku, že by strany podporující prezidenta Emmanuela Macrona mohly spolupracovat s umírněnou levicí, čímž myslí strany v Nové lidové frontě s výjimkou krajně levicové Nepodrobené Francie (LFI).

Možnost vládnout s LFI podle více zdrojů dnes odmítl na zasedání vlády přímo prezident Macron. "To není na pořadu dne," citovala ho agentura AFP. Obdobně se vyjádřila i mluvčí vlády Prisca Thevenotová. Macronův blok a levicová aliance stáhly z druhých kol, kam postoupili tři kandidáti, své slabší nominanty. Cílem je netříštit hlasy proti RN.

V tisku se také spekuluje o možnosti, že by Macron jmenoval úřednický kabinet, pokud by v parlamentu nebyla žádná většina. To by bylo pro takzvanou pátou republiku velmi neobvyklé řešení.

Národní sdružení Marine Le Penové má nejvíce kandidátů ve druhém kole parlamentních voleb, které se uskuteční v neděli. Druhé kolo se bude konat v 501 obvodech, kandidáti RN postoupili ve 446 případech. Strana má podle průzkumů šanci získat nejvíce mandátů, projekce jí ale přisuzují méně než 289 poslanců.

Macron, jehož koalice zřejmě bude až třetí silou v Národním shromáždění, po volbách pravděpodobně jmenuje nového premiéra. Nemusí se přitom ohlížet na rozdělení sil v parlamentu. Vláda ani nemusí získat v novém parlamentu důvěru, většina poslanců ji však může vyjádřit nedůvěru.

2024-07-03T13:19:49Z dg43tfdfdgfd