Trending:


Pokus o převrat v Bolívii byl zastaven. Generála Zunigu zadržela policie

Bolivijské armádní jednotky, které se shromáždily s těžkou technikou na náměstí ve městě La Paz a vstoupily do prezidentského paláce, se po několika hodinách stáhly. Během této akce policie zadržela jejich velitele, generála Juana Josého Zunigu. Agentura AP oznámila, že šlo o neúspěšný pokus o státní převrat.


Nejneuvěřitelnější katastrofy zaviněné člověkem v dějinách

Historie je plná tragédií, při nichž zahynulo mnoho lidí, od důlních neštěstí až po sopky a tsunami. Svět nikdy neměl v průběhu staletí nouzi o katastrofy, ale jsou i takové, které byly způsobeny čistě člověkem a nebýt určitého lidského zásahu, nikdy by k nim nedošlo. Ať už se jedná o únik chemických látek nebo srážku vlaků, existuje řada katastrof, které se řadí mezi nejhorší v historii. Jste zvědaví? Klikněte na tuto galerii a prohlédněte si některé z nejhorších katastrof způsobených člověkem v historii.


Katastrofa a zděšení u demokratů. Bidenovi lidé ani nepřišli mezi novináře, kritizoval Klvaňa

V demokratickém táboře amerického prezidenta Joea Bidena zavládlo po debatě s jeho vyzyvatelem Donaldem Trumpem na CNN zděšení. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl politolog Tomáš Klvaňa. Demokraté podle něj vnímají její průběh jako „katastrofu“. Připomněl, že Bidenovi lidé po střetu ani nepřišli mezi novináře – zamířili tam jen republikáni, kteří přesvědčovali média o Trumpově vítězství.


Policie chystá masivní dopravně bezpečnostní akci. Do terénu míří stovky lidí

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Trump: Biden je nekompetentní, proto Putin napadl Ukrajinu. Nesmysly, reagoval prezident

Kdyby Spojené státy americké měly skutečného lídra, k ruské invazi na Ukrajinu by nedošlo. V předvolební debatě CNN to prohlásil republikánský kandidát a exprezident Donald Trump. Tvrdil rovněž, že kdyby byl prezidentem on, tak by si ruská hlava státu Vladimir Putin válku rozmyslela, nebo že by ji sám Trump rychle ukončil. Současný americký prezident Joe Biden reagoval, že Trump svými výroky podporuje Putinovu invazi na Ukrajinu.


Polsko a Pobaltí vyzvaly EU, aby na hranicích s Ruskem vybudovala obranu

Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko vyzvaly Evropskou unii, aby vybudovala obrannou linii podél hranic s Ruskem a Běloruskem. Cílem je ochrana EU před vojenskými hrozbami a dalšími škodlivými aktivitami Moskvy.


Šojdrová nechá přepočítat výsledky eurovoleb. Jde mi o důvěru voličů, vysvětlila

Dělám to kvůli důvěře voličů, vysvětlila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS, proč se rozhodla podat stížnost na výsledek voleb do Evropského parlamentu. Dosavadní lidovecké europoslankyni totiž k obhájení mandátu chybělo pouhých 600 hlasů, a tak chce nechat s ohledem na údajné chyby při započítávání preferenčních hlasů výsledky přepočítat.


Historicky nejvýznamnější rozhlasová vysílání na světě

Před nástupem televize, a dokonce i nějakou dobu po něm, bylo rádio epicentrem zpravodajství a zábavy. Zdálo se, že v každé domácnosti je rádio umístěné v rohu nebo v obývacím pokoji a rodina a přátelé se u něj scházeli, aby si poslechli vyprávění o rozhlasových pořadech, historických sportovních událostech nebo oznámení světových vůdců, která měnila běh dějin. I přesto, že v dnešní době rádio ustoupilo do pozadí televizi a internetu, není pochyb o tom, že kdysi bylo hlavním prostředkem, který spojoval jednotlivce s celým světem. Prostřednictvím rádiových vln začínaly a končily války, pronášely se projevy a poslouchala hudba. S ohledem na výše uvedené si přečtěte o některých z nejznámějších vysílání v historii rozhlasu.


Sedm mrtvých po střetu vlaku z Prahy s autobusem na Slovensku. Svědek popsal tragédii

Tragická bilance čtvrteční srážky vlaku vyjíždějícího z Prahy s autobusem na Slovensku se zvýšila na sedm zemřelých, uvedlo operační středisko slovenské záchranné služby. Nejméně pět dalších lidí utrpělo zranění. Nehoda se stala na železničním přejezdu nedaleko Nových Zámků. Lokomotivu zachvátily plameny, autobus skončil rozdělený na dvě poloviny. Tuzemské úřady nemají informaci, že by mezi oběťmi byli Češi. Generální ředitel Českých drah Michal...


Vondráček: Oceněním Zemana projevíme vyzrálost. Pro něj ruku nezvednu, namítl Jurečka

Poslanec Radek Vondráček (ANO) navrhl během čtvrtečního jednání Poslanecké sněmovny udělit státní vyznamenání bývalému prezidentovi Miloši Zemanovi. Svůj návrh podpořil slovy, že by šlo o „projev společenské vyzrálosti“. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) však namítl, že automaticky vyznamenat Zemana jakožto bývalého prezidenta mu nepřijde jako férový argument. Dodal, že má řadu důvodů, proč by pro tuto nominaci ruku...


Špatné vysvědčení? Děti odměňte a zapomeňte na vlastní ambice, radí odborníci

Konečně je to tady! Školní rok 2023/2024 se chýlí do svého finále a školou povinné děti čekají dva měsíce prázdnin. Přechod z lavic do táborových stanů nebo pláží u moře ale v některých rodinách chmuří výhled na vysvědčení s horšími známkami. Podle odborníků ale proměnit závěr školního roku v drama a tragédii je chyba. Upozorňují, že mnoho rodičů vyvodí z vysvědčení zbytečně tvrdé závěry, do kterých projektují vlastní představy, a podléhají...


Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární dort: Voní meruňkami a čokoládou a je krásně vláčný

Vídeň má Sacher, Budapešť Gerbeaud a Karlovy Vary dort Pupp. V západočeském lázeňském městě se peče již několik staletí a v kavárně slavného hotelu ho můžete ochutnat i během filmového festivalu. A nebo si jej připravte doma podle originálního receptu, který jsme pro Toprecepty.cz získali od šéfkuchaře Puppu Ondřeje Korába.


První televizní duel v boji o Bílý dům. Biden působil spíše nejistě, Trump hýřil sebevědomím

Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.


Američanům se děje přesně to, co si nepřáli. Jde o vliv v Asii

Spojeným státům se nedaří uplatnit svůj vliv v Asii. Po dlouhou dobu se Američané snažili přenést svou pozornost z Blízkého východu, administrativy jednotlivých prezidentů ale jednaly nekoherentně a Washington to stálo důležité mocenské postavení. Čína je teď na vzestupu a USA s tím nemohou moc dělat.


Fiala letí na zasedání Evropské rady


Vědci ukázali podobu nejstaršího Homo sapiens. Nález ostatků přepsal historii

Brazilský expert Cícero Moraes, který je známý rekonstrukcemi obličejů, vytvořil možnou podobu tváře nejstaršího známého moderního člověka. Pravděpodobnou lebku člověka moudrého (Homo sapiens), který žil před 315 tisíci lety, poskládal z ostatků několika lidí nalezených na marockém archeologickém nalezišti Jebel Irhoud.


Čeljabinský maniak 14 let věznil a znásilňoval mladou dívku: Oběť promluvila u soudu!

Soud v Čeljabinsku na Urale ve čtvrtek vyslechl dívku, kterou jeden místní muž 14 let držel v zajetí a znásilňoval. Další vězněnou ženu zavraždil, uvedl na svém webu list Kommersant, který se odvolává na prokuraturu. Soudnímu jednání, které se konalo s vyloučením veřejnosti a médií, byl přítomen také obžalovaný Vladimir Českidov, označovaný v médiích za „čeljabinského maniaka“. Vinu podle prokuratury odmítá, napsal server RBK.


Vlak narazil u Olomouce do stromu sraženého bouřkou: Doprava na trati je přerušená

Mezi stanicemi Olomouc hlavní nádraží a Bohuňovice nejezdí vlaky. Čety techniků tam opravují trakční vedení, které při středeční bouřce poškodily popadané stromy. Zajištěna je náhradní autobusová doprava. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČD Vanda Rajnochová. Škoda za více než milion korun vznikla ve středu večer při nárazu osobního vlaku do stromu spadlého na železniční trať mezi Olomoucí a Šumperkem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Cestující z...


Kolona prezidenta Bidena přijíždí do areálu Techwood Turner společnosti CNN


Soud potvrdil platnost závěti, díky níž získal exhejtman Rath otcův majetek

Praha - Závěť, kterou Ratmír Rath odkázal veškerý svůj majetek svému synovi - bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi, je pravá a platná. Dnes to pravomocně potvrdil pražský městský soud, který zamítl odvolání Davidova bratra Michala. Ten v žalobě tvrdil, že otec nebyl těsně po infarktu ve stavu, který by umožnil sepsat testament o vlastní vůli, a že na něj David vyvíjel nátlak. Součástí dědictví by mělo být i osm milionů, které policie...


Tradiční večeře v předvečer Varů: Ledový král Viggo a Rush v rauši! Bartoška v klídku, Eben s úsměvem

Lázeňské město Karlovy Vary, kde začíná mezinárodní filmový festival, ožívá. Včera večer do víru města vyrazil sám prezident festivalu Jiří Bartoška (77) a hvězdní hosté Geoffrey Rush (72) a Viggo Mortensen (65) nemohli zůstat na hotelu… Kdo další je doprovodil?


Policejní hlídky se chystají na silnice během začátku letních prázdnin

V Česku proběhne v souvislosti se začátkem letních prázdnin od pátku do neděle dopravně bezpečnostní akce, které se zúčastní na 1800 hlídek, informovala policie ve čtvrtek v tiskové zprávě.


Hodný bankéř s neposedným měchýřem, agresivní Agáta i Menzel: Skandály Karlových Varů přehledně

Filmový festival v Karlových Varech, to není jen přehlídka toho nejsilnějšího, co světoví režiséři v uplynulých měsících natočili. Je také plný večírků a divokých party. A právě alkohol, který na nich teče proudem, může za to, že nejen české známé osobnosti to s požíváním přeženou a způsobují pak maléry. Jaké největší za uplynulá léta nasbíraly, zmapovala redakce eXtra.cz.


KLDR začala veřejně obhajovat Rusko. Vinu za útok na Krym svalila na USA

Severní Korea vyjádřila podporu Rusku a odsoudila ukrajinský útok na Krym, při kterém byly použity americké zbraně. Uvedl to server BBC.


Chvíle krátce před začátkem debaty mezi Bidenem a Trumpem


Neznají peníze, nemají elektřinu a netrpí rakovinou, stačí jim základní vzdělání. Tak žije komunita Amišů v USA

Žijí stranou od běžné společnosti, přepravují se vozy taženými koňmi, mají předepsané úbory a jejich vzdělání končí základní školou. Komunita Amišů je často považovaná za podivnou sektu, jelikož je ale soběstačná a nikomu neškodí, má v americké populaci své místo. Jak vlastně Amišové žijí?


Maryša otrávila mámu (†60): Nalila jí jed do kávy! Vrchní soud potvrdil 18 let v base

Na 18 let za mříže za vraždu vlastní matky poslal v březnu Krajský soud v Brně Janu Rodovou (36) z Jihlavy. Potvrdil tak verzi žalobce, podle které žena nalila loni v únoru úmyslně své matce (†60) do kávy metanol. Starší ženě se udělalo nevolno a zemřela. Vrchní soud v Olomouci nyní verdikt potvrdil, je tak pravomocný.


Nový stavební zákon přináší revoluci: Rychlejší proces, vyšší poplatky a úředníci pod tlakem

Doposud mělo Česko jeden z nejdelších procesů schvalování staveb v celé EU. Třeba získat povolení pro stavbu bytového domu trvá i déle než pět let. To by však mělo skončit s novým stavebním zákonem, který zásadně zkracuje čekací dobu, snižuje počet potřebných razítek a proces digitalizuje. Stavební úřady nyní kvůli změnám přijímají víc žádostí než obvykle.


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Po bouřce zůstaly v Praze zaplavené tramvajové tratě i stanice metra

Praha - Silná bouřka s přívalovými srážkami, která se dnes odpoledne přehnala Prahou, zkomplikovala na několika místech dopravu. Problémy měly tramvaje i vlaky. Voda z intenzivní průtrže mračen zaplavila podjezdy Těšnov a Bulhar či trať u Čechova mostu v centru hlavního města. Ve Zbraslavi najel osobní vlak do sesutého kamení a zeminy, provoz na trati ve směru na Vrané nad Vltavou byl zastaven. Voda natekla také do vestibulu stanice metra A...


Muž sdílí svůj boj s nadbytečnou kůží po ztrátě 163 kg

Muž odhaluje dojemné obrázky svého těla po ztrátě více než 160 kilogramů a žádá o pomoc s finančním sběrem na operaci odstranění nadbytečné kůže. The post Muž sdílí svůj boj s nadbytečnou kůží po ztrátě 163 kg appeared first on Instafamosos.


Zelenskyj na summitu EU kvůli klíčové dohodě. Vyjádřil se i k situaci ve Francii

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že Kyjev se na unijním summitu v Bruselu chystá podepsat bezpečnostní pakt s Evropskou unii. Lídr napadené země zároveň uvedl, že věří, že Francie bude i po blížících se parlamentních volbách nadále podporovat Ukrajinu.


Policie prohledala byt německého poslance Bystroně v Praze

Praha/Berlín - Čeští policisté na základě žádosti od německých kolegů prohledala byt německého poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně v Praze na Starém Městě. Napsal to Deník N. Podle Bystroně šlo o dva byty, které jsou dlouhodobě pronajaté. V Česku narozený politik čelí podezření, že od proruského serveru Voice of Europe přijímal úplatky. Bystroň odmítá, že porušil zákony.


Tragická smrt kvůli lásce: Teprve třináctiletý hoch ve Štramberku se vrhl na kole do lomu

Ve Štramberku na Novojičínsku došlo k hrozné tragédii. Sotva třináctiletý chlapec zemřel poté, co se na kole zřítil do opuštěného vápencového lomu. Podle tamních lidí, s nimiž mluvila redakce Blesku, měl spáchat sebevraždu. Mluví se o nešťastné lásce a problémech s rodiči.


Biden a Trump se poprvé od roku 2020 setkali v televizní debatě

Atlanta - Na americké stanici CNN začal předvolební televizní duel mezi demokratickým prezidentem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem. Muži se v listopadu budou ucházet o křeslo v Bílém domě ve volbách, v nichž prozatím průzkumy předvídají těsný výsledek. Nerozhodnutých voličů je podle průzkumu agentur Reuters/Ipsos ze 13. června asi pětina; především ty se dnes současný a bývalý americký prezident snaží oslovit.


Slovenskem se prohnaly silné bouřky s tisíci blesky. U Nitry se mělo objevit tornádo

Slovensko zasáhly během středečního večera mimořádně silné bouřky. Informoval o tom web imeteo.sk s tím, že se vyskytl také takzvaný downburst, tedy intenzivní sestupné proudění vzduchu, které má po kontaktu se zemským povrchem ničivé účinky. Silou se rovná tornádům nižších stupňů.


Rozzuřená Leitgeb ve válce s Pártlovou: Úlet, prasárna, podpásovka, puká herečka vzteky

Zazvonil zvonec a oblíbenému triu je definitivní konec. Hudebnice Martina Pártlová nedávno zveřejnila píseň „Sbohem, pa, šátečku,“ v níž zpívá o Nikol Leitgeb, která před časem odešla z 3v1. V následném rozhovoru umístěném na sociální sítě se Pártlová v krátkosti rozpovídala právě o Nikol, ovšem to blonďatou herečku doslova rozzuřilo do běla, a pod video napsala naštvaný komentář.


Za pokus o vraždu ženy odpálením petardy v pochvě vyměřil soud 18 let

Plzeň - Trestem 18 let vězení ve věznici se zvýšenou ostrahou a vyhoštěním na deset let potrestal dnes Krajský soud v Plzni šestatřicetiletého cizince, který se zpovídal z pokusu o vraždu své o rok mladší manželky. Ukrajinec podle soudu loni v září v Kožlanech na Plzeňsku nejdřív udeřil svou moldavskou manželku do obličeje, spoutal ji lepicí páskou a pak jí do genitálu zasunul petardu a zapálil ji. Při výbuchu pyrotechniky utrpěla žena rozsáhlá...


Kreml z podpory Trumpa vystřízlivěl, tvrdí Just. Popsal také vnímání Bidena v Rusku

Rusko vnímá Donalda Trumpa jako zajímavějšího kandidáta, nicméně není to jeho favorit, řekl v pořadu 360° spolupracovník CNN Prima NEWS v Moskvě Jiří Just. Podle něj po Trumpově prezidentování Kreml „vystřízlivěl“. Exprezidenta prý v Rusku vnímají spíše jako „neřízenou střelu“.


Vyšehrad má nový informační systém, otevře nové prohlídkové trasy podzemí

Praha - Návštěvníci Národní kulturní památky Vyšehrad (NKP) se budou orientovat podle nových rozcestníků, informačních a orientačních totemů, programových vitrín i popisných cedulek a tabulek. Součástí nového orientačního a informačního systému je také audioprůvodce. Novinářům to řekli zástupci NKP Vyšehrad a autor systému Tomáš Klapka z ateliéru tečka. Vyšehrad letos otevře nové prohlídkové okruhy podzemními chodbami, které ukážou vojenskou...


Hasiči zasahují kvůli bouřkám na Přerovsku


Čeští školáci patří podle testů OECD k nejlepším ve finanční gramotnosti

Paříž/Berlín - Studenti ve Vlámsku, Dánsku, Kanadě, Nizozemsku a Česku patří k nejlepším, pokud jde o finanční gramotnost. Vyplývá to z dnes zveřejněných srovnávacích testů PISA, které ve dvaceti zemích a regionech provedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nad průměr států OECD se dostaly ještě Rakousko, Polsko a Spojené státy. Nejhůře si vedli žáci v Brazílii, Saúdské Arábii a Malajsii.


Jak experti a veřejnost hodnotí debatu mezi Bidenem a Trumpem?


Archeologové hlásí nález skutečného bronzového pokladu

Stačilo jen málo k tomu, aby se jednoho dne našel 3000 let starý bronzový poklad. Detektor na kov spustil hlasitě alarm právě ve chvíli, kdy se nacházel nad 19 vzácnými předměty pod zemí, které byly kdysi ukryty na stejném místě. Zdánlivě obyčejné pole u Budyně nad Ohří se může protentokrát pochlubit skutečným unikátem.


Kauza kolem Nových Holešovic. Hřib mluví o mnohamilionové korupci, Scheinherr to odmítl

V projektu na rozvoj stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí hrály roli úplatky, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS náměstek primátora Zdeněk Hřib (Piráti). Podle něj šlo až o 50 milionů korun a věc nyní šetří policie. Korupci ale odmítá zastupitel hlavního města Prahy Adam Scheinherr (Praha Sobě).


Bartoš oznámil dotace herním vývojářům. „Dotace jsou zlo,“ kritizuje tvůrce Mafie

Státní dotace dále bobtnají. Nově už i na poli počítačových videoher. Už příští rok by si mohli o státní dotace zažádat i herní vývojáři, pokud vše půjde podle plánu. Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš na sociální síti X hrdě napsal, že o státní podporu mohou požádat i tvůrci počítačových her. Přitom právě oni jsou tou kulturní sekcí, která je schopna si sama na sebe vydělat a ještě k tomu být konkurenceschopná v globálním...


Ve škole se zřítil strop: Učitelka hrdinka zachránila třeťáčky! Hrozí to v dalších třídách?

Třída 20 třeťáčků ještě plných zážitků z toho, že tu mohly nocovat. Pak se nad jejich hlavami ozvalo hrozivé zapraskání. Učitelka Kateřina se v mžiku stala hrdinkou, okamžitě všechny děti vyhnala ven a pravděpodobně tím zachránila mnoho životů. Vzápětí totiž strop zavalil celou třídu.


Tragická nehoda na Slovensku. Vlak na trase z ČR se srazil s autobusem

Nejméně pět lidí zemřelo při srážce vlaku jedoucího z Prahy s autobusem u Nových Zámků na Slovensku. Dalších pět osob utrpělo zranění, uvedli záchranáři s tím, že zásah na místě tragické události stále pokračuje.


Rusům se nepodaří zásadní průlom na Ukrajině, věří Stoltenberg

Končící generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek řekl, že ruská armáda nedokáže dosáhnout velkého průlomu na bojišti na Ukrajině. Kyjev podle jeho slov způsobuje agresorovi svými údery velké ztráty.


Pobaltské i další státy chtějí účinnou obrannou linii proti Rusku

Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko vyzvaly Evropskou unii, aby vybudovala obrannou linii podél hranic s Ruskem a Běloruskem. Cílem je ochrana EU před vojenskými hrozbami a dalšími škodlivými aktivitami Moskvy.