SLOVENSKEM SE PROHNALY SILNé BOUřKY S TISíCI BLESKY. U NITRY SE MěLO OBJEVIT TORNáDO

Slovensko zasáhly během středečního večera mimořádně silné bouřky. Informoval o tom web imeteo.sk s tím, že se vyskytl také takzvaný downburst, tedy intenzivní sestupné proudění vzduchu, které má po kontaktu se zemským povrchem ničivé účinky. Silou se rovná tornádům nižších stupňů.

Downburst přináší silný nárazový vítr, který způsobuje stejné materiální škody jako tornádo o síle F0 až F2. Krátce před 17. hodinou se tornádo objevilo v obci Žirany u Nitry. Způsobilo slabší škody, a to především v okolních lesích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Extrémní vedra zabíjejí, varují odborníci. Co se děje s lidským tělem během tropů?

Zasáhlo také několik domů a poškodilo střešní krytinu. Srážkoměry zaznamenaly během bouřky a přívalového deště v oblasti úhrny srážek až kolem 50 mm a nárazy větru o rychlosti až kolem 80 kilometrů v hodině. „Zasažených je několik domů, kde tornádo způsobilo menší materiální škody a poničilo několik střech,“ píše web imeteo.sk.

V Žiranech následně zasedl krizový štáb, který vyhlásil mimořádnou situaci. „Touto cestou žádáme naše občany o pomoc při odstraňování následků vichřice, škod na majetku, zakrytí střech domů, ať už poskytnutím střešní krytiny, hřebíků, plachet, nebo i účastí na brigádě, která se uskuteční 27. 6. 2024 v 7:30 hodin se srazem před Obecním úřadem Žirany. Všem, kteří obětují svůj volný čas na pomoc druhým, ze srdce děkujeme,“ uvedla obec na svém facebookovém profilu.

Meteorologický web meteopress.cz popisuje downburst jako „silný sestupný proud vyskytující se v přeháňkách nebo bouřkách dosahující rozměrů od stovek metrů až po desítky kilometrů“. V postižené oblasti způsobuje ochlazení a silný vítr, který může v extrémních případech dosahovat rychlosti až přes 200 kilometrů v hodině. V závislosti na výskytu srážek v okolním vzduchu může být u země doprovázen deštěm, případně kroupami.

Problémy na západním Slovensku nezpůsobilo jen tornádo, ale také přívalové deště. Ty zaplavily několik měst. V Nitře a Hurbanově spadlo rekordních 82 mm srážek, které zatopily ulice a sklepy. V Nitře byla na křižovatce Štúrova – Štefánikova třída poškozena silnice.

„Kvůli intenzivním dešťům došlo k zaplavení a poškození několika komunikací v Nitrianském kraji, což výrazně komplikuje dopravní situaci. Žádáme všechny řidiče o maximální opatrnost a bdělost,“ uvedla na Facebooku slovenská policie.

V Lúčnici nad Žitavou voda z přívalových dešťů zaplavila ulici a několik domů. „Vše je zničené. Zavalila nás voda, protože se vylil potok. Celý dvůr máme pod vodou,“ popsala jedna z místních obyvatelek v reportáži TV JOJ.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pohroma na Olomoucku. Voda z polí zaplavila část obce Velký Týnec, hasiči řeší 200 událostí

2024-06-27T08:34:13Z dg43tfdfdgfd