DROGY, RVAčKY I POKUSY O úTěK: DOKUMENTáRNí SéRIE ODHALUJE REALITU čESKýCH VěZNIC

Věznice zůstávají ve skrytu pozornosti veřejnosti i médií. To se snažila prolomit režisérka Martina Eretová, která pro televizi Prima natočila novou dokumentární sérii s názvem Ve službě: Za mřížemi. Ta se snaží divákům odhalit každodenní realitu českých věznic. Diváci uvidí nejen práci bachařů, ale i nástrahy, které musí řešit, jako je pašování zakázaných věcí za zdi věznice, výcvik nováčků anebo pokusy o útěk. Na představení dokumentární série v pražském kině Edison byl přítomný i redaktor eXtra.cz.

Pracovníci vězeňské služby musí denně řešit náročné situace. Drogy, rvačky, propašované mobilní telefony nebo opakující se přesčasy jsou v této práci téměř standardem.

V českých věznicích je navíc téměř 20 000 trestanců, což je čtvrtá nejvyšší míra uvěznění v Evropě. Realitu českých věznic se nyní divákům bude snažit přiblížit nový dokument režisérky Martiny Eretové s názvem Ve službě: Za mřížemi. Na jeho představení v pražském kině Edison nechyběla redakce eXtra.cz.

Dokument ukáže konkrétní příběhy z věznic

Diváci v dokumentární sérii budou například sledovat příběh Martina, který ve věznici pracuje jako vychovatel. Jako civilní zaměstnanec se stará o veškeré potřeby vězňů. Dalším je Radim, ten si v 39 letech koupil motorku, udělal si zbrojní průkaz a nastoupil k vězeňské službě. Hodně cestuje, je to jeho koníček. Jelikož pracoval v sociálních službách, snaží se odsouzeným porozumět.

Drsná setkání režisérky dokumentu Bez lítosti s nejhoršími vrahy. Zůstává s nimi v kontaktu, někteří jí píší i o Vánocích

Zajímavá je i profese Petry. Ta je jedinou fyzioterapeutkou pro vězně (Pankrác) v České republice. Petra je od rány, a i když vypadá jako křehká blondýnka, boxuje a dělá lezeckou záchranářku. Diváci samozřejmě uvidí daleko více příběhů, jako je příběh nováčka, který absolvuje akademii vězeňské služby, ambiciózního strážného Lukáše, který se chce stát psovodem, nebo třeba vyšetřovatelku Petru z Oddělení prevence a stížností, která neúnavně pátrá po způsobech, jakými se vězni snaží dostávat do vězení drogy, a řeší další přestupky.

"Něco takového v českých věznicích nikdy nebylo. Ale Martina měla jeden velký benefit, protože ji ve věznicích už znali díky projektu Bez lítosti a to velmi pomohlo, že to klaplo," uvedla při představení série mluvčí vězeňské služby Markéta Prunerová.

"Bylo to intenzivních několik měsíců. Samozřejmě se vězni předváděli. Buďto to bylo ve stylu 'Netočte mě' nebo na nás halekali z oken a chtěli nám uvařit kafe. Říkali nám klasiku, že jsou nevinní a pokazil to právník," popsala zážitky z natáčení režisérka Eretová.

Doporučené video: Martina Eretová v pořadu eXtra Host:

"My jsme měli takové nepsané pravidlo s Martinou, že nám materiál poskytne ohledně faktických věcí, ale jinak jsme do něj vůbec nezasahovali. My jsme přistoupili na ten projekt právě proto, abychom ukázali, jak to tam vypadá," doplnila ji Prunerová.

Dokument Bez lítosti: Porevoluční vrah Stodola vypráví, jak s manželkou umučili stařenku k smrti

Čtyři mobilní telefony ve střevech odsouzence

Režisérka pak přidala bizarní zážitek z věznic. "Mě fascinuje, jakými způsoby se odsouzení snaží dostat do věznic nepovolené předměty, jako jsou drogy nebo telefony. Představa čtyř mobilních telefonů ve střevech jednoho z odsouzených, což se stalo, mne šokovala," uvedla.

Vězeňská služba trpí akutním nedostatkem pracovníků a právě tato série by mohla podle přítomných pracovníků tohoto odvětví situaci změnit. "Práce u vězeňské služby je psychicky i fyzicky nejvíce náročná, není veselá. Z těch, co k nám přijdou, často pak pochopí, že na tu práci nemají. Největší odliv máme do tří let o přijetí," popsala realitu Prunerová.

Režisérka už má každopádně v plánu další díly, které by se měly zaměřit na další profese ve věznicích, kde kromě dozorců panuje celý uzavřený systém včetně kuchařek nebo lékařů.

Dokumentární série Ve službě: Za mřížemi bude k vidění od 9. července na prima+.

Související články

2024-06-30T04:25:04Z dg43tfdfdgfd