Trending:


Maďarské předsednictví učilo Belgičany, jak skládat Rubikovu kostku

Brusel - Maďarské předsednictví v Radě EU, které začalo v pondělí 1. července, se na politické úrovni teprve pomalu rozjíždí, obyvatelé Bruselu ale už měli tento týden možnost poznat Maďarsko z trochu jiné stránky - prostřednictvím Rubikovy kostky a maďarských plemen psů. Lisztův institut, který je maďarským kulturním centrem v Belgii, totiž v parku Cinquantenaire uspořádal soutěž ve skládání kostky.


Nakoupíte 5. a 6. července? Přehled ukáže, na jaké státní svátky jsou obchody zavřené

O kterých svátcích jsou obchody otevřené? Lidé stále nemají jasno, poradí náš přehled.


Rodinná tragédie na Slovensku: Talentovanou herečku Danku našli ubodanou, otec se oběsil

Pobodanou ženu našli policisté v úterý v bytě na slovenském sídlišti Fončorda v Banské Bystrici. Vážným zraněním v nemocnici podlehla. Ve stejný čas nalezli záchranáři tělo jejího otce ve sklepě, kde měl spáchat sebevraždu. Žena trpěla mentálním postižením, přesto se hodně angažovala v divadelním světě, s nímž zpráva o její smrti otřásla. S otcem se měli často hádat. Bylo zahájeno trestní stíhání v případu vraždy, informuje deník Nový čas.


KOMENTÁŘ: Mírotvorce Orbán v Kyjevě vyzýval k příměří. Zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu?

Bylo zřejmě naivní očekávat, že se první cesta Viktora Orbána do Kyjeva od vypuknutí Putinovy invaze ponese v duchu jednoznačné podpory napadené země. Maďarský premiér během své návštěvy vyzval Ukrajinu k uzavření příměří, které by podle něj mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů s Ruskem. Politik v EU proslulý zdržováním sankcí a bagatelizací agrese zřejmě zapomněl, že Rusko napadlo Ukrajinu, nikoliv naopak...


Policisté v Plzni vyšetřují dva násilné útoky na ženy


Na bojištích se střetávají ukrajinské obrněnce Bradley s ruskými FPV drony

Spojené státy dodaly na Ukrajinu už více než 300 obrněnců Bradley a zhruba 70 jich doposud bylo vyřazeno | Bradley se pyšní velkou pohyblivostí, kombinovanou se slušnou palebnou silou | Zároveň se tam ale také setkávají se zbraněmi a riziky 21. století


Přijde po volbách frexit? Francouzi by mohli po vzoru Britů opustit EU, tvrdí Macronův ministr

Francie je klíčovým a vůdčím členem Evropské unie, tu by však mohla po druhém kole parlamentních voleb opustit. Tvrdí to alespoň ministr financí Bruno Le Maire z vlády sestavené prezidentem Emmanuelem Macronem. Poukazuje na zásadní úspěch nejen krajní pravice z řad lepenovců, ale také krajní levice. Oba subjekty jsou podle něj extremistické a mohou přivést zemi galského kohouta k „frexitu“.


Co si přibalit s sebou do letadla? Jídlo a pití není zakázané, vzít si můžete sendvič, ale i salát či láhev s vodou

Máte naplánovanou dovolenou letecky, ale letíte jen kratší vzdálenost a s nízkonákladovkou? I v takovém případě se ale vyplatí si vzít na palubu letadla nějakou menší svačinku. Co je možné si přibalit do příručního zavazadla a jak si zajistit, abyste během letu netrpěli žízní?


Máte problémové nájemníky? Rozkaz k vyklizení proces zjednoduší

Vláda schválila změnu zákona, která usnadní pronajímatelům vystěhování problémových nájemníků. Nový rozkaz k vyklizení má zkrátit a zjednodušit soudní řízení. Nově zavádí tzv. rozkaz k vyklizení. Zjistěte, jaké změny přináší a jak to ovlivní trh s nemovitostmi. Vláda podpořila zásadní změnu v občanském soudním řádu, která usnadní pronajímatelům proces vystěhování problémových nájemníků. Tento krok má zásadně zkrátit a zjednodušit […] The post...


Problémy s kufry přetrvávají. Za majiteli jich zatím míří půlka

Téměř polovina zpožděných zavazadel z devíti odletů s problémovým odbavením je nyní na cestě z pražského letiště za svými majiteli v cílových destinacích. Zbytek zavazadel letiště pošle ve středu, řekla mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková. Podle ní s nakládkou zavazadel letiště problémy aktuálně neeviduje, naopak problémy s výdejem zavazadel nadále přetrvávají.


Kreml odmítl Erdogana. Zprostředkotavelem míru na Ukrajině nebude, prohlásil Peskov

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nemůže být prostředníkem v mírových rozhovorech mezi Ruskem a Ukrajinou, uvedl ve středu mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Uvedla to agentura TASS.


Izraelský voják nepřežil útok nožem v obchodním centru. Tragédii zachytila kamera

Izraelský voják nepřežil útok nožem v nákupním centru ve městě Karmiel na severu Izraele, uvedla BBC s odvoláním na místní úřady. Další člověk utrpěl při incidentu vážné zranění, útočník je po smrti.


Muž viněný z rabování na Ukrajině u soudu odmítl, že by se chtěl obohatit

Praha - Filip Siman, kterého obžaloba viní z nelegální služby v ukrajinské armádě a z plenění v místě válečných operací, dnes u pražského městského soudu odmítl, že by se sběrem cenností chtěl obohatit. Uvedl také, že ohledně bojů v cizí armádě vycházel z vyjádření politiků, kteří v minulosti uvedli, že lidem, kteří odjedou bojovat na Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost. Hlavní líčení je kromě dneška a čtvrtka naplánované i na příští týden,...


Česko do konce května poslalo Ukrajině vojenskou pomoc za 6,75 mld. Kč

Praha - Česko poslalo od předloňského začátku ruské invaze do konce letošního května Ukrajině z armádních skladů vojenský materiál v hodnotě 6,75 miliardy korun, sdělilo dnes ČTK ministerstvo obrany. Kabinet poskytnutí techniky a munice schvaluje postupně v utajeném režimu, dnes na návrh ministryně Jany Černochové (ODS) seznam darované pomoci odtajnil.


NATO našlo shodu na výši další vojenské pomoci Ukrajině

Členské státy NATO se dohodly na poskytnutí vojenské pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard eur na příští rok. Tuto informaci ve středu potvrdil agentuře Reuters anonymní evropský diplomat.


Zemřel uznávaný profesor Ivan Hričovský. Truchlící lidé posílají dojemné vzkazy

V úterý zasáhla Slovensko smutná zpráva. Ve věku 92 let zemřel profesor Ivan Hričovský. Proslul jako nestor zahrádkářství, které na Slovensku neúnavně propagoval. O jeho skonu informovala na Facebooku skupina, v níž se Hričovský dělil o své poznatky.


Mangalice: maďarská delikatesa, která dobývá svět gastronomie

V srdci Maďarska se skrývá kulinářský klenot – mangalice. Maso tohoto plemene vepřů vyniká jedinečnou chutí a výjimečnými nutričními vlastnostmi. Připojte se k nám na cestě za poznáním této luxusní suroviny a zjistěte, jak se mangalice stala hvězdou světových kuchyní a jak ji můžete využít ve svých receptech i vy.


Beránek na kolonádě ukázal svou žhavou Kačenku. O 43 let mladší manželce málem vypadla prsa z titěrných šatiček

Karlovarský filmový festival každoročně navštíví tisíce návštěvníků i desítky slavných celebrit. Do lázeňského města po roce zavítal také známý pražský podnikatel Leo Beránek st. společně s půvabnou manželkou Kateřinou. Jak zachytila redakce eXtra.cz, svůdná brunetka byla v obepnutých červených šatech na kolonádě absolutně nepřehlédnutelná.


Sedm mrtvých po řádění hurikánu Beryl. Zkázu v Karibiku odhalují záběry, Mexiko evakuuje

Hurikán Beryl strhával střechy na Jamajce, zmítal rybářskými čluny na Barbadosu a poškodil nebo zničil 95 procent domů na několika ostrovech Svatého Vincenta a Grenadin, než se přihnal ke Kajmanským ostrovům a nyní míří ke karibskému pobřeží Mexika. Zatím si podle dostupných informací vyžádal nejméně sedm obětí, informovala ve čtvrtek agentura AP.


Finsko umožní USA přístup na svoje vojenské základny. Rusko už vyhrožuje reakcí

Rusko oznámilo, že bude reagovat na rozhodnutí Finska, které na základě obranné dohody se Spojenými státy umožní americkým jednotkám přístup na své vojenské základny. Uvedl to podle Reuters zástupce mluvčího ruského ministerstva zahraničí Andrej Nastasin.


Alexandr Vondra se stal jedním ze čtyř místopředsedů Evropských konzervativců a reformistů

Frakci Evropských konzervativců a reformistů ECR budou v tomto volebním období předsedat Nicola Procaccini ze strany Bratři Itálie (FdI) a Joachim Brudziński z PiS. Jedním ze čtyř místopředsedů ECR se stal i český europoslanec Alexandr Vondra z Občanské demokratické strany (ODS). ECR je s 84 poslanci třetí nejpočetnější frakcí v Evropském parlamentu.


KOMENTÁŘ: Strana Padající Dolů aneb Tomio Okamura kráčí ve stopách Petra Fialy

„Odříkaného chleba největší krajíc“ praví lidová moudrost v případech, kdy člověk najednou udělá to, čemu se dlouho před tím bránil nebo co kritizoval. Na Tomia Okamuru a jeho SPD tohle rčení sedí jak pozadí na hrnec. Tak dlouho kritizovali koalici SPOLU, až se sami vydali v jejích stopách. Ale má to háček...


V socialismu se nestály jen fronty na banány. Nedostatkové bylo i další zboží

Za socialismu byly fronty v obchodech zcela běžné. Stálo se ve frontě na banány, na toaletní papír i na televizory. Kdo chtěl vyrazit na výlet do Rakouska, musel ve frontě strávit celou noc. Další možností byl podpultový prodej nebo nákupy v Tuzexu.


Letos se podle prvního odhadu ČSÚ sklidí méně základních obilovin i řepky

Praha - Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun. Ve svém prvním odhadu sklizně to dnes oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se sklidí 1,045 milionu tun, což je o pětinu méně než minulý rok. Statistici údaje o letošní sklizni, která začala zhruba o týden dřív než loni, během léta ještě několikrát zpřesní.


Ruské jednotky dobyly část Časiv Jaru. „Za chyby se platí,“ píše ukrajinský DeepState

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Dobytí tamního sídliště podle agentury Unian připustili také ukrajinští analytici z projektu DeepState, který je považován za blízký ukrajinské armádě.


Plzeň obchází strach: Neznámý muž napadá ženy. Došlo i ke znásilnění, lidé se místu vyhýbají

Policisté v Plzni vyšetřují dva útoky na ženy, které se staly na stejném místě a takřka ve stejný čas. Zřejmě je má na svědomí i totožný pachatel. Ten ženy v pondělí přepadl v plzeňské aleji zvané Kilometrovka. První se dokázala ubránit, druhou agresor znásilnil. Policisté zveřejnili identikit a po nebezpečném muži pátrají. O pomoc žádají také veřejnost. Ženy z okolí se prý nyní místem bojí chodit.


Hanuš (38): Po rozvodu se mojí jedinou útěchou stala práce. Firmu jsem tím tak rozložil, že jsem skončil na terapii

Rozvod je pro každého těžký a každý se s ním vyrovnává po svém. Hanuš se ponořil tak hluboko do práce, až se v ní ztratil, a najít rovnováhu pro něj nebylo jednoduché.


Lídr francouzské krajní pravice Bardella má připravenou vládu

Paříž - Lídr francouzské krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) Jordan Bardella už má připravenou vládní sestavu pro případ, že jeho strana získá po nedělním druhém kole voleb v parlamentu většinu. Řekl to v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Le Figaro. Konkrétní jména ale neuvedl. Bardella nevyloučil, že by nabídl vládní spolupráci pravicové straně Republikáni. Francouze však vyzval, aby svým hlasem pomohli jeho straně získat...


Pozor na suvenýry z dovolené: Za některé hrozí tučné pokuty ale i vězení!

Pro většinu cestovatelů jsou suvenýry cest naprostou nezbytností. Málokdo ale ví, že za některé z nich hrozí po návratu do vlasti velké pokuty. Obezřetní by turisté měli být při převozu výrobků z želvích krunýřů či hadí nebo krokodýlí kůže. Problematická bývá i tradiční čínská medicína.


VIDEO: Vrtulníky evakuovaly 1800 lidí. Bouře odřízly město v Alpách od zbytku světa

Z města Cogne v italských Alpách záchranáři evakuovali za pomoci vrtulníků na 1800 turistů. Město je odříznuté od zbytku světa kvůli víkendovým bouřím, které vyvolaly sesuvy půdy, píše agentura ANSA. Dostat se do města po silnici nebude zřejmě možné ani v příštích týdnech.


Jurečka neustoupil. Prolomení bankovního tajemství se může týkat až milionu lidí

Na vládu zamíří návrh zákona o sociálních dávkách, který nařídí bankám informovat stát o svých klientech. Prováděcí vyhláška nakonec nebude obsahovat požadavek na detaily o jednotlivých transakcích klientů, které i přes popírání ministerstvo práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) po bankách žádat chtělo. Ministerstvu však nebude nic bránit vrátit tento požadavek do hry pouhou vyhláškou. Banky budou také povinně sdělovat úřadům práce zůstatky na účtech...


Atentát na Fica je nově vyšetřován jako teroristický útok. Dosud mělo jít o pokus o vraždu

Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Tlak na odstoupení Bidena sílí


Nejznámější případy výskytu UFO na světě

Vidět na obloze něco mimozemského není jen příběh ze sci-fi filmů. V průběhu let bylo zaznamenáno dost zpráv o spatření UFO z celého světa, což naznačuje, že tu nejsme sami. Kliknutím na tuto galerii se dozvíte více o nedávném vývoji oficiálního vyšetřování UFO/UAP a můžete si prohlédnout seznam některých nejznámějších případů spatření UFO na světě. Podívejte se a udělejte si vlastní názor na to, zda jsme tu opravdu sami...


Deviant Zeman musí za mříže: Návrh na podmínku za znásilnění soud zamítl

Tříletému pobytu ve věznici neunikne deviant Kamil Zeman. Poté, co před půldruhým rokem znásilnil dívku (16), ho okresní soud ve Žďáru nad Sázavou poslal za mříže a uložil mu ústavní léčbu. Nyní verdikt potvrdil Krajský soud v Brně v plném rozsahu. Nevyhověl tak odvolání obžalovaného, podle kterého by podmínka a docházka za lékařem bohatě stačila.


„No pasaràn.“ „Bít klackem ty háravé feny.“ Rappeři útočí na pravici a vyhrožují smrtí členům Národního sdružení

Atmosféra před druhým kolem parlamentních voleb ve Francii houstne, policie se chystá na možné nepokoje. Nyní dvacítka známých francouzských rapperů, pocházející často z migrantského prostředí, se přidala před druhým kolem k nevybíravým útokům na pravici, která má šanci vyhrát nedělní hlasování. Ve videoklipu „No pasaràn“ přitom nešetří sprostými nadávkami a výhrůžkami smrtí pro představitele Národního sdružení (RN) Marine Le Penové. Samotnou Le...


Nebezpečný hroznýš se plazil ulicemi Chodova. Metrového škrtiče museli odchytit strážníci

Ulicemi Chodova na Sokolovsku se plazil přibližně metrový hroznýš královský. Odchytili ho tamní strážníci. Zatím není jasné, komu škrtič patří. Na majitele tak čeká v jedné z karlovarských prodejen s chovatelskými potřebami.


Česká vojenská pomoc Ukrajině podrobně. Černochová nechala odtajnit seznam

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


Putin na ni vydal zatykač, ale umlčet ji nedokáže. Unijní diplomacii má vést nová „Železná lady“

Evropská škatulata se týkala také postu šéfa unijní diplomacie. Funkční období Josepa Borrella je pryč a místo něj přichází nová postava. Unijní diplomacii takřka jistě povede dosavadní estonská premiérka Kaja Kallasová. Lze od ní očekávat ještě více nepřátelský postoj k Rusku, neboť pobaltská země má s Moskvou historicky špatné zkušenosti. Za zmínku stojí, že v Rusku je na Kallasovou dokonce vydán zatykač.


V Česku se šíří ruské narativy ohledně Ukrajiny, tvrdí NCOZ

V České republice probíhají informační operace zaměřené na šíření ruských narativů s cílem zastavit materiální pomoc Ukrajině. Uvedla to česká Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve své výroční zprávě za rok 2023.


Soud poslal do vazby muže, který v pondělí postřelil člověka na Pardubicku

Dolní Roveň (Pardubicko) - Soud uvalil vazbu na muže, který v pondělí postřelil člověka u Dolní Rovně na Pardubicku. Policie o tom dnes informovala na síti X, kam umístila i video policejní eskorty. Padesátiletého cizince obvinila z pokusu o vraždu. Hrozí mu deset až 18 let vězení. Postřelený čtyřiatřicetiletý muž je mimo ohrožení života.


Policisté a spol. si řekli o další miliardy. Jejich výsluhy tíží rozpočet čím dál tím víc

Výsluhy pro příslušníky bezpečnostních sborů – téma, které dlouhodobě rozděluje společnost na dva tábory. Na jedné straně jsou policisté nebo hasiči, pro něž jsou doživotní renty jedním z hlavních motivačních faktorů. Na druhé straně roste kritika, že náklady čím dál více zatěžují schodkový státní rozpočet. S rostoucími požadavky na vyšší výplaty se otázka finanční udržitelnosti stává stále palčivější. Stát totiž jakékoliv změny v systému...


Biden ustál schůzku s demokratickými guvernéry. Podpořili ho i po televizním debaklu s Trumpem

Několik amerických guvernérů za Demokratickou stranu, kteří se ve středu večer osobně setkali s prezidentem Joem Bidenem, vyjádřilo důvěru v jeho schopnost zastávat nejvyšší úřad v zemi a podpořilo jeho kandidaturu do listopadových voleb. Uvedli také, že s prezidentem upřímně a otevřeně hovořili o jeho slabém vystoupení v televizní debatě z minulého týdne. Informovaly o tom v noci na čtvrtek (SEČ) tiskové agentury. Bidenův výkon v duelu s...


Zachrání Ukrajinu sovětské tanky? Jejich přestavba je pro zbrojovky dobrý byznys

Od prvního dne dodávek západních zbraní na Ukrajinu mají ve směsici výzbroje unikátní postavení bojové tanky. Těžce pancéřovaná a vyzbrojená vozidla připomněla vojenským stratégům, že ještě nepatří do starého železa. Zatímco však západní stroje docházejí, oči ukrajinského velení se opět upírají na východní Evropu.


VIDEO: Tvrdé testy u pražské Speciální pořádkové jednotky. Podívejte se, co vše musí policisté vydržet


Pavel přijme ministra pro EU Dvořáka, hovořit budou mimo jiné o euru

Praha - Prezident Petr Pavel dnes odpoledne na Pražském hradě přijme ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN). Hovořit budou o aktuálních evropských tématech, rozšiřování Evropské unie, pomoci Ukrajině napadené Ruskem i o situaci kolem přijetí eura. Dvořák následně výsledky jednání okomentuje pro média.


Slovenský ÚS zrušil jen malou část schválených změn v trestním právu

Bratislava/Košice - Slovenský ústavní soud dnes zrušil jen malou část z balíku změn v trestním právu, které letos v únoru schválil parlament. U soudu obstál kromě jiného zánik elitního útvaru prokuratury (ÚSP), dále zpravidla snížení trestních sazeb za korupci, majetkovou či hospodářskou kriminalitu i zkrácení promlčecích dob trestných činů. Vyplývá to z vyjádření předsedy soudu Ivana Fiačana na tiskové konferenci. Nová právní úprava se tak bude...


Smrtelný útok krajty: Žena šla koupit léky, skončila v útrobách hada. Z popisu těla mrazí

V indonéské provincii Sulawesi došlo v úterý ráno k děsivému incidentu – krajta tam spolkla šestatřicetiletou ženu. Podle policie je to už druhý takový případ za poslední měsíc, informoval deník The Straits Times.


„Jsme v těžkých časech.“ Německo podle Scholze prochází složitou dobou

Německo prochází těžkým obdobím, kdy čelí následkům pandemie nemoci covid-19 a také následkům ruské invaze na Ukrajinu. Ve středu to v debatě s poslanci Spolkového sněmu prohlásil kancléř Olaf Scholz, podle kterého už jsou patrné známky hospodářského oživení. Řekl také, že pro jeho vládu jsou prioritami bezpečnost Německa, ekonomický růst a soudržnost společnosti.


Po Putinovi rozhovor se Zelenským. Carlson ohlásil interview s ukrajinským prezidentem

Bývalý moderátor americké zpravodajské televize Fox News Tucker Carlson v příspěvku na sociální síti X oznámil, že připravuje rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Carlson, který byl z Fox News vyhozen loni v létě, přitom letos v únoru vydal téměř dvouhodinový rozhovor s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.