V ČESKU SE šíří RUSKé NARATIVY OHLEDNě UKRAJINY, TVRDí NCOZ

"Na našem území probíhají informační operace, které mají postupně demoralizovat veřejnou debatu, aby bylo možné šířit ruské narativy. Tyto operace jsou součástí informační války, jejímž cílem je zastavit přísun materiální pomoci Ukrajině," uvedla NCOZ.

Podle NCOZ dochází k nárůstu hybridních hrozeb i v dalších evropských státech, kde se ruské aktivity snaží informačně ovlivňovat obyvatelstvo. V těchto zemích, včetně České republiky, také roste hrozba sabotáží proti kritické a dopravní infrastruktuře.

"V rámci Evropy je patrný trend, kdy se místní obyvatelstvo nebo lokální kriminální prostředí stále častěji zapojují do širokého spektra činností - od aktivního shromažďování informací z daného státu a vytváření cílů až po různé formy nátlaku na vybrané osoby, například z exilové diaspory, a přímé útoky na infrastrukturu nebo veřejná místa," vysvětlila NCOZ.

Podle NCOZ je metoda postupného zapojování jednotlivců podobná radikalizační taktice islamistů a často se uskutečňuje prostřednictvím komunikačních platforem a sociálních sítí. Skutečnost, že se do aktivit, ve kterých hrají významnou roli ruské zpravodajské služby, zapojují místní obyvatelé, je podle české policie pravděpodobně důsledkem změny jejich zaměření a působení v evropských zemích.

NCOZ ve zprávě dodala, že konfrontace s Ruskem v důsledku války na Ukrajině výrazně zvyšuje riziko demonstrativních útoků, které mají za cíl vyvolat v obyvatelstvu pocit ohrožení. Česká policie vnímá tato rizika a plánuje posílit spolupráci v oblasti bezpečnostní prevence v rámci Europolu a dalších mezinárodních projektů.

2024-07-03T19:46:08Z dg43tfdfdgfd