ZEMřEL UZNáVANý PROFESOR IVAN HRIčOVSKý. TRUCHLíCí LIDé POSíLAJí DOJEMNé VZKAZY

V úterý zasáhla Slovensko smutná zpráva. Ve věku 92 let zemřel profesor Ivan Hričovský. Proslul jako nestor zahrádkářství, které na Slovensku neúnavně propagoval. O jeho skonu informovala na Facebooku skupina, v níž se Hričovský dělil o své poznatky.

„V hlubokém zármutku oznamujeme příbuzným, přátelům a známým, že náš drahý Prof., Ing., Ivan Hričovský, DrSc., nás opustil dne 2. 7. 2024 ve věku 92 let,“ stojí v parte zveřejněném na sociální síti Facebook.

ČTĚTE TAKÉ: Rodinná tragédie na Slovensku: Talentovanou herečku Danku našli ubodanou, otec se oběsil

Pod příspěvkem se začaly okamžitě objevovat kondolence. „Děkujeme za celoživotní sdílení zkušeností. Jeho poselství budeme šířit dál, čest jeho památce,“ napsal jeden z uživatelů. „Smutný den pro všechny zahrádkáře. Velmi jsem si vážila jeho poznatků a milého vystupování. Odpočívejte v pokoji, upřímnou soustrast rodině,“ přidala se další.

Ivan Hričovský pocházel z Horného Hričova. Zahrádkářství zasvětil celý svůj život. Zasloužil se také o to, že na Slovenské zemědělské univerzitě v Nitře vznikla Fakulta zahradního a krajinného inženýrství, připomněl server Nový Čas.

Ačkoli byl prvním univerzitním profesorem v oboru zahradnictví na Slovensku, své postřehy a poznatky nepředával jen studentům na akademické půdě. Podle webu Aktuality.sk se Hričovský o rady z oblasti ovocnářství a zahradnictví dělil se širokou veřejností. I díky tomu mu prezident Ivan Gašparovič v roce 2010 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy – státní vyznamenání za mimořádné zásluhy o rozvoj v oblasti hospodářství.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na houbaře číhá na Slovensku skryté nebezpečí. V lesích leží nevybuchlá munice z války

2024-07-03T17:59:40Z dg43tfdfdgfd