MANGALICE: MAďARSKá DELIKATESA, KTERá DOBýVá SVěT GASTRONOMIE

Mangalice je unikátní plemeno prasat, které se vyznačuje hustou, kudrnatou srstí, díky níž na první pohled připomínají spíše ovce. Toto plemeno, které bylo ještě nedávno na pokraji vyhynutí, se nyní vrací na výsluní díky svému neuvěřitelně chutnému masu, které je oblíbenou ingrediencí řady michelinských kuchařů a je často titulováno jako „Kobe mezi vepřovým“.

Na přelomu 20. století byla mangalice skutečně na pokraji vyhynutí. Důvodem byla industrializace zemědělství, v rámci níž se upřednostňovala rychle rostoucí plemena. Díky úsilí maďarských farmářů se však mangalici podařilo zachránit. Toto chutné vepřové maso dnes tvoří páteř maďarské haute cuisine a v Budapešti se na počest mangalice dokonce slaví speciální kulinářský festival.

Čím je mangalice unikátní?

Mangalice je známá svým vysokým obsahem tuku, který tvoří až 70 % její hmotnosti. Tuk, který je nositelem chuti, je bohatý na omega-3 mastné kyseliny a přírodní antioxidanty, což z něj činí nejen chutnou, ale i výživnou volbu. Maso mangalice se vyznačuje výrazným mramorovaním, což zajišťuje jeho šťavnatost a jemnost i po tepelném zpracování.

Co s mangalicí v kuchyni?

Mangalice je skutečně všestranná ingredience. Kromě klasických úprav, jako je grilování a pečení, se z mangalice často vyrábějí dlouhozrající šunky, klobásy nebo delikátní škvarky. Díky své výjimečné kvalitě je toto maso ideální pro přípravu sofistikovaných pokrmů, které ocení i ti nejvybranější gurmáni. Jeho bohatá chuť a jemnost jej činí perfektní volbou pro (nejen maďarské) tradiční recepty i moderní kulinářské kreace.

S čím mangalici zkombinovat?

Mangalice je výjimečná nejen svou chutí, ale i tím, že se dobře snoubí s jinými ingrediencemi. Její plnou, tučnou chuť lze výborně podtrhnout čerstvými bylinkami jako tymián a rozmarýn, které zvýrazňují přirozenou nasládlost tohoto masa. Ovoce jako jablka a hrušky dodávají pokrmům z mangalice svěží a lehce nakyslý nádech, který s mastným masem skvěle kontrastuje. Mangalici lze podávat například s červeným vínem nebo portským, které chuťový zážitek skvěle doplní.

  • Na dochucení masa mangalice bohatě postačí i jen sůl a čerstvě mletý pepř, díky vysokému obsahu tuku není nutné maso marinovat v oleji.
  • Mangalici můžete doplnit například omáčkou chimichurri. Tato slavná argentinská omáčka z bylinek chuť masa dokonale podtrhne.
  • Můžete sáhnout i po zcela základních surovinách. Jemně nasekaný česnek a cibule mohou být skvělým doplňkem k pečenému či grilovanému masu mangalice.
  • Maso lze také v maďarském stylu posypat uzenou paprikou, která mu dodá jemně kouřovou chuť.
  • Variantou může být i příprava sladké marinády z medu, která masu dodá další chuťový rozměr. 

Zdroje: Michelin Guide, Atlas Obscura, Fine Dining Lovers

2024-07-04T05:17:55Z dg43tfdfdgfd