ZELENSKYJ NA SUMMITU EU KVůLI KLíčOVé DOHODě. VYJáDřIL SE I K SITUACI VE FRANCII

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prozradil, že Kyjev se na unijním summitu v Bruselu chystá podepsat bezpečnostní pakt s Evropskou unii. Lídr napadené země zároveň uvedl, že věří, že Francie bude i po blížících se parlamentních volbách nadále podporovat Ukrajinu. 

Zelenskyj k paktu na sociální síti X uvedl, že půjde o důležitý krok na cestě k dosažení "historického cíle míru a prosperity" v EU. Dohoda byla vypracována po měsících jednání mezi 27 členskými státy bloku a Kyjevem ve snaze zajistit jasnou a dlouhodobou podporu Ukrajiny.

Ukrajinský prezident řekl novinářům, že pakt by měl zakotvit závazky členských zemí EU poskytnout Ukrajině rozsáhlou podporu bez ohledu na jakékoliv interní institucionální změny unie. Zároveň sdělil, že chce v Bruselu osobně poděkovat za podporu pro zahájení přístupových jednání. 

Dohoda by měla prohloubit už existující iniciativy Evropské unie, například výcvik vojáků, a poskytnout závazky ohledně zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí a protivzdušnými obrannými systémy. 

Zelenskyj se také nechal slyšet, že věří v pokračování francouzské podpory Kyjeva bez ohledu na politickou situaci. "Jsme přesvědčeni, že další vláda bude nezávislá na ruském agresorovi a zůstane věrná evropským hodnotám a silné a sjednocené Evropě," konstatoval. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil rozpuštění parlamentu po zveřejnění předběžných výsledků červnových voleb do Evropského parlamentu. 

Související články

2024-06-27T13:13:48Z dg43tfdfdgfd