DěSIVá čESKá SEKTA IMANUELITé: VůDCE PARSIFAL POBLOUZNIL DCERU HEREčKY MILENY DVORSKé, UDěLAL Z Ní LABUTí PANNU

O tom, že sektě může propadnout v podstatě kdokoliv, se ví již dávno, dnes je však díky internetu větší informovanost, a tím pádem i pravděpodobnost, že se podobnému neštěstí vyhnete. V devadesátých letech byl však internet v plenkách a v České republice, která se vzpamatovávala z náhlé svobody, se dařilo kdejakým podvodníkům. A sektám. V čele jedné z nich byla dokonce dcera herečky Mileny Dvorské.

V Čechách duněla divoká devadesátá léta, kdy bylo po pádu železné opony vše nové a vše dovolené. Nové směry vznikaly napříč odvětvími inspirované přílivem zahraničních novinek ze Západu a zavádění novot se nevyhnulo ani náboženství. Z okolních zemí i dalekých států k nám proudily neznámé náboženské směry ve snaze najít své nové ovečky, a nenasytný trh nabízel prostor i pro vznik nových a nebezpečných sekt.

Syn Člověka

V tomto všem se od ničeho k ničemu potácel bohém a neúspěšný student scenáristiky Jan Dvorský, který stále hledal své místo na světě. Když se mu v roce 1991 dostala do rukou kniha Ve světle Pravdy. Poselství Grálu od autora Oskara Ernsta Bernhardta vystupujícího pod duchovním jménem Abd-ru-schin, byl si jist, že našel svoje poslání. Zalíbilo se mu povídání o konci světa a Tisícileté říši pouze pro vyvolené, která přijde potom. Rozhodl se tedy, že on sám je ten vyvolený a začal sám sebe nazývat Synem Člověka.

V Bibli ve Starém zákoně se termín "Syn Člověka" objevuje několikrát, zejména v knize Ezechiel, kde je často používán jako označení pro proroka Ezechiela samotného. V tomto kontextu to znamená "obyčejný člověk" nebo "člověk". V Novém zákoně je termín "Syn Člověka" používán převážně Ježíšem Kristem, který se tímto titulem často označuje. Tento termín má v Novém zákoně více významů, Ježíš ho používá, aby zdůraznil svou solidaritu a identifikaci s lidmi, svou lidskost. Je také spojován s prorockými knihami, kde se objevuje v kontextu mesiášského proroctví. "Syn Člověka" přichází s nebeskými oblaky a obdrží věčné království.

Mohlo by se vám líbit

Víra jako kamufláž pro zneužívání: Dění za dveřmi sekty Boží děti. Někteří členové pochází z Česka

David Berg založil v roce 1968 komunitu jménem Boží Děti, dnes známou také jako Mezinárodní Rodina. Hlavní myšlenkou bylo zaměřit se na rodinné vazby, lásku a svobodu, za které měli stoupenci sekty bojovat. A to vše v rámci víry, která měla být na prvním místě. Realita ale zdaleka nebyla tak Boží, jak ji zakladatel sekty prezentoval.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Samozvaný mesiáš

Jan Dvorský se zhlédl v tom, že právě on zachrání lidstvo, a změnil si své jméno na Parsifal Imanuel. Do svých šílených vizí vtáhl i svoji družku Lucii Dvorskou, jejíž stejné příjmení byla jen náhoda. Přesto právě díky ní byla na sektu poutána pozornost, protože se jednalo o dceru známé české herečky Mileny Dvorské. Své družce Lucii dal Parsifal jméno Labutí panna a prodal byt, aby mohl vydat knihu Syn Člověka s podtitulem Mesiášovo živé Slovo k všenápravě světa.

Zavedl do oběhu pojem „převrácenectví“, který pojednával o tom, že muži a ženy jsou převrácení, což znamená, že ženská duše je převtělena do mužského těla a naopak. Jediný Parsifal a Labutí Panna mezi „převrácence“ nepatřili a právě proto mohli vést lid k záchraně. Jakkoliv to zní šíleně, kniha si našla své příznivce a kolem podivného páru se brzy vytvořila komunita čítající několik desítek lidí říkajících se Imanuelité.

V té době si Parsifal liboval v zájmu médií o jeho osobu, kterou tedy způsobila především právě dcera Mileny Dvorské, hlásal veřejně kritiku celebrit a slavných osobností, brojil proti školství i vládě a neuznával ani například lékaře. Naopak se obklopoval podivnými věštci a jasnovidci, kteří mu pomáhali vybírat vhodné adepty pro vstup do sekty.

Mohlo by se vám líbit

Kam zamíří vaše duše po konci života: Dle mnoha náboženství nepodléhá smrti, ale čeká ji jiný osud

Reinkarnace je fascinující koncept znovuzrození duše po smrti těla, kdy se opět probudí v těle novém. Tato víra má hluboké kořeny v různých náboženstvích a kulturách a přináší zajímavý pohled na povahu naší existence. Přečtěte si více o jejím původu, různých pohledech a vlivech, který má na lidský život.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Smrt vyhladověním

Základním předpokladem pro to, že se člověk mohl přidat k jeho ovečkám, byla barva aury. Zatímco fialová byla velmi žádaná, člověk se žlutou aurou neměl u Imanuelitů šanci, protože byla podle Parsifala jedovatá. Ten následně po svých stoupencích žádal, aby rozprodali všechen svůj majetek a finance odevzdali ve prospěch společenství. Skupina plně oddaných následovníků se poté přestěhovala do několika obcí na Hořovicku, kde víceméně živořila. Zatímco Parsifal s rodinou žili v blahobytu, jeho stoupenci měli k dispozici vodu a jeden rohlík denně, což se brzy začalo odrážet na jejich zdraví.

Komunita se musela zbavit televizí, nesměli poslouchat rádio, postupně přestali chodit do práce a děti neposílali do školy. Měli zakázáno navštěvovat lékaře, přes den spali a v noci byli vzhůru. Jejich jediné příjmy pravděpodobně pramenily z prodaných věcí a z Parsifalových knih, které nabízeli v rámci podomního prodeje. Pokud se vůdci někdo znelíbil, s odkazem na jeho žlutou auru ho ze sekty vykázal. Řada lidí se poté pokusila o sebevraždu a někteří se rozhodli vyhladovět.

Život za zdí

Netrvalo dlouho a o mesiášký pár, který zplodil osm dětí, se začaly zajímat úřady a hrozil jim zatykač z důvodu ohrožování mravní výchovy mládeže. Rodina na nic nečekala, utekla za hranice a dlouhé roky z peněz svých podporovatelů žila v belgickém Ostende a na dalších místech v Evropě. V průběhu dvaceti let žádal Parsifal několikrát o prezidentskou milost, nebylo mu však vyhověno. Vrátit se rodina do České republiky mohla až v roce 2013 poté, co vláda legalizovala domácí výuku.

O životě Parsifala a jeho stoupenců v zahraničí se téměř nic neví, jasné je pouze to, že se vzdali vidiny konce světa a sekta se pomalu rozpadla, i když některé její střípky by údajně měly být aktivní dodnes. Parsifal se svojí rodinou žije v Praze ve vile za vysokou zdí a zřejmě se snaží na sebe nepoutat pozornost. Někteří bývalí stoupenci viní samozvaného mesiáše ze ztráty majetku a dluhů, do kterých se dostali, najdou se ale prý i tací, kteří ho stále finančně podporují.

Mohlo by se vám líbit

Toto jsou 3 největší manipulátoři podle znamení zvěrokruhu

Máte pocit, že s vámi někdo manipuluje? Ať už to rozpoznáte nebo ne, není to nic příjemného. Lidé jsou ochotni manipulovat druhými jen proto, aby získali to, co chtějí. Věci, práci, povýšení, situace. Vezmou si všechno, co si zamanou. Manipulátory je třeba odhalit. A například podle znamení zvěrokruhu. To vám může leccos napovědět.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Nešťastná herečka

Se ztrátou dcery, která se od své matky distancovala, se herečka Milena Dvorská nevyrovnala až do své smrti. Po odchodu Lucie neboli Labutí Panny a Parsifala do zahraničí se ji Milena pokusila kontaktovat a dostat ji zpět, vše ale bylo marné. "Dceru Lucii jsem viděla naposledy v roce 1991. A většinu svých vnoučat znám jen z fotografií," posteskla si kdysi herečka pro magazín Blesk.

Svou dceru se jí ale k návratu za jejího života přesvědčit nepodařilo. "Samozřejmě mě velmi zajímá, co se s nimi děje. Moc bych je chtěla vidět, ale to víte, mám ze setkání i trochu strach. Já o vnučkách i o Lucii už přemýšlím jinak než jako o někom, kdo se může objevit ve dveřích. Uběhla příliš dlouhá doba, než abych tomu věřila," dodala. Své dcery a vnoučat se ale Milena Dvorská bohužel nedočkala. Zemřela 22. prosince 2009, tři roky před návratem svých příbuzných do Čech.

Zajímají vás nejrůznější sekty a komunity? Přečtěte si o tom, jak žijí Amiši v USA.

Mohlo by se vám líbit

Věštba z dlaně: Linie manželství vypovídá o vašem partnerství, intimním životě i o věrnosti. Prozkoumejte tu vaši

Jak šťastné bude vaše manželství, může napovědět čára vztahů, kterou máte vepsanou ve dlani. Dokáže dokonce předpovědět, že se vdáte více než jednou, i jak harmonicky se k sobě s vyvoleným partnerem hodíte.
svetzeny.cz
svetzeny.cz

Související články

2024-06-30T07:38:51Z dg43tfdfdgfd