SEVERNí KOREA TVRDí, žE OTESTOVALA BALISTICKOU RAKETU SCHOPNOU NéST 4,5 TUNOVOU HLAVICI

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.  

Jižní Korea v pondělí informovala, že Severní Korea odpálila dvě balistické rakety. Podle Soulu druhá raketa pravděpodobně selhala krátce po startu a explodovala nad pevninou. Agentura KCNA se o druhé raketě nezmínila.

Severokorejská agentura uvedla, že test nové balistické rakety proběhl se simulovanou těžkou hlavicí, aby ověřili stabilitu a přesnost letu. Bližší informace o simulované hlavici nebyly poskytnuty. KCNA dodala, že Pchjongjang plánuje další testy ještě v tomto měsíci.

Test rakety následoval den po tom, co Severní Korea přislíbila provést "útočná a zdrcující" protiopatření v reakci na nedávné společné vojenské cvičení Jižní Koreje, Spojených států a Japonska.

Severokorejské ministerstvo zahraničních věcí v neděli reagovalo na třídenní cvičení nazvané Freedom Edge (Hrana svobody), které začalo ve čtvrtek, prohlášením, že Pchjongjang nebude ignorovat posilování vojenského bloku vedeného USA a jejich spojenci. Dodalo, že bude chránit regionální mír "agresivní a razantní reakcí".

Minulou středu Severní Korea odpálila raketu s více hlavicemi, což bylo první známé odpálení této moderní zbraně, která má za cíl překonat americkou a jihokorejskou protiraketovou obranu.  

Související články

2024-07-02T06:32:46Z dg43tfdfdgfd