POKUS O PřEVRAT V BOLíVII BYL ZASTAVEN. GENERáLA ZUNIGU ZADRžELA POLICIE

Bolivijské armádní jednotky, které se shromáždily s těžkou technikou na náměstí ve městě La Paz a vstoupily do prezidentského paláce, se po několika hodinách stáhly. Během této akce policie zadržela jejich velitele, generála Juana Josého Zunigu. Agentura AP oznámila, že šlo o neúspěšný pokus o státní převrat.

Pod vedením generála Zunigy se jednotky shromáždily na hlavním náměstí Plaza Murillo, kde se nachází prezidentský palác. Podle agentury Reuters jeden z obrněných vozů narazil do dveří paláce a vojáci vnikli dovnitř.

Prezident Bolívie Luis Arce už dříve na sociální síti X varoval před „nepravidelnou mobilizací některých armádních jednotek“ a apeloval na dodržování demokracie.

"Země čelí pokusu o státní převrat. Jsme zde v Casa Grande, abychom čelili každému pokusu o převrat. Potřebujeme, aby se bolivijský národ zorganizoval," řekl Arce ve videu, kde byl obklopen ministry v prezidentském paláci.

Generál Zuniga se poté setkal s Arcem na chodbě paláce, což odvysílala státní televize. Arce mu řekl: "Jsem váš velitel a nařizuji vám, abyste stáhli své vojáky. Tuto neposlušnost nedovolím."

Zuniga tvrdil, že zemi "ovládla elita a vandalové, kteří ji zničili." Prohlásil, že armáda chce obnovit "skutečnou demokracii" a zatím uznává Arceho jako velitele ozbrojených sil, ale že dojde k výměně ministrů a vlády.

Také chtěl propustit "politické vězně", včetně bývalé prezidentky Jeanine Áñezové, odsouzené v roce 2022 k deseti letům vězení za porušení povinností a ústavy.

Arce poté jmenoval nové velitele armády, námořnictva a letectva, včetně pozice Zuñigy. Nový šéf armády José Wilson Sánchez nařídil jednotkám, aby se z paláce stáhly.

Spojené státy americké uvedly, že situaci v Bolívii sledují a vyzvaly k zdrženlivosti. Šéf evropské diplomacie Josep Borrell odsoudil jakýkoli pokus o porušení ústavního pořádku.

Dění odsoudili i lídři několika latinskoamerických zemí, včetně Brazílie a Mexika. Španělský premiér Pedro Sánchez vyzval k respektování demokracie a právního státu.

Podle místních médií byl tento týden generál Zuniga zbaven funkce poté, co vyjádřil nesouhlas s opětovnou kandidaturou dlouholetého prezidenta Eva Moralese v příštích volbách v roce 2025. Morales varoval před hrozícím převratem a obvinil generála Zunigu z plánu převzít moc.

Související články

2024-06-27T06:42:55Z dg43tfdfdgfd