Auto

Trending:


Průrva Ploučnice: Zajímavá technická památka ze 16. století

V okrese Česká Lípa v Libereckém kraji se nachází Ralská pahorkatina a také její nejvyšší vrch – Ralsko, vysoký 698 metrů n. m. Na jeho vrcholu stojí zřícenina stejnojmenného hradu. Pahorkatina je poměrně členitá s řadou soutěskovitých údolí. Severně od vrchu Ralsko leží obce Noviny pod Ralskem a Stráž pod Ralskem a mezi nim najdete velmi zajímavou technickou památku – Průrvu Ploučnice. Kde se tu vzala?


Noc dlouhých nožů: Hitler rozpoutal v řadách SA teror, zbavil se i svého přítele

V pátek 29. června 1934 začala v Německu rozsáhlá akce, pojmenovaná později jako Noc dlouhých nožů. Ten den byl ve městě Bad Wiessee Adolfem Hitlerem osobně zatčen vrchní velitel jeho úderných oddílů SA Ernst Röhm. Od 30. června do 3. července 1934 pak příslušníci SS, SD a gestapa povraždili asi 400 vyšších důstojníků SA, dalších 200 bylo zatčeno. Hitler poprvé ukázal, jak se vypořádá s těmi, v nichž vidí nebezpečí.


Kim Čong-una znepokojuje "asijské NATO". Prsty v něm mají Američané

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Rozhovor | Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu.


Brno má letní bazén s nejhezčím výhledem ve střední Evropě

Brno má letní bazén s určitě nejhezčím výhledem ve střední Evropě, koupaliště na Kraví hoře, nebo aspoň na Moravě a v Čechách. Město se před ním vystavuje v celé své pozoruhodnosti, hledíte přímo na Špilberk s tím dodatečně dostavěným pseudohradem, pod ním vylézají věže brněnských kostelů, na které odsud mířili kanony Švédi, když z Kuhbergu čili hantecem Monte Bú obléhali štetl, jenž se slavně nedal.


Masakr v Nigérii. Bombové útoky cílily na svatbu i pohřeb, mezi oběťmi jsou děti a těhotné ženy

Při sérii bombových útoků v severovýchodní Nigérii zemřelo nejméně 18 lidí a dalších 30 osob utrpělo zranění. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřad pro řešení mimořádných situací.


„Přítel přátel Ruska.“ Europoslanci ODS ostře kritizují Babišovu konkurenční iniciativu

Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci s názvem Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe). Jejich ambicí je založit novou frakci, k čemuž potřebují ještě zástupce čtyř dalších zemí. Europoslanci za ODS, kteří jsou v konkurenční frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), Babišův krok ostře kritizují.


Petr Pithart: Vládo, máš skandál

Moje vláda má skandál. I předchozí vlády mají skandál. I já mám skandál. S životem a s byty ve vyloučených lokalitách. Tam, kde na těch nejubožejších hrabou ti nejnecitelnější. To vše podle platného práva. Ten skandál se táhne dvacet let a všichni, i všechny vlády, věděly a vědí, o co jde. Už mimo politiku jsem s kýmsi natáčel


Šest zraněných po nehodě na D1. Na místo letěl záchranářský vrtulník

Vážná nehoda zkomplikovala v neděli dopoledne provoz na páteřní české dálnici D1 ve středních Čechách. Několik lidí utrpělo zranění, jsou mezi nimi i děti. Na místě zasahovaly všechny složky záchranného systému, na dálnici se utvořila kolona.


Pavel si nepřeje změny v čele obrany. Nemůžeme si dovolit rozmíšky nad banalitami, říká

Prezident Petr Pavel ani premiér Petr Fiala (ODS) si nepřejí v aktuální bezpečnostní situaci personální změny v čele Ministerstva obrany či armády. Podle prezidenta si v současné chvíli nemůžeme dovolit rozmíšky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se minulý týden ve vysílání CNN Prima NEWS kriticky vyjádřila na adresu náčelníka generálního štábu Karla Řehky. Pavel v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT vyjádřil přesvědčení, že...


Schillerová obvinila Stanjuru, že chystá daňový balíček, ministr to odmítl

Praha - Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl tvrzení své předchůdkyně a nynější předsedkyně klubu ANO Aleny Schillerové, že chystá další daňový balíček. Schillerová ho v dnešní Partii na CNN Prima News obvinila, že chce připravit daňové poplatníky o miliardy korun v souvislosti s pronájmy majetku. S odvoláním na připomínky Komory daňových poradců uvedla, že ministerstvo financí chce omezit lhůtu, po kterou musí vlastník držet nemovitost,...


Nejmenší sloni na světě jsou na pokraji vyhynutí. Dramatická situace přináší i lidská úmrtí

Zachránit to, co z kdysi vzkvétající populace zbylo, bude pro ochránce přírody těžká práce. Tento trpasličí druh totiž žije pouze na Borneu, kde jim rychle ubývá přirozeného prostředí.


Ozbrojenci vtrhli ve Francii na svatbu a začali střílet: jeden mrtvý a čtyři zranění

Jeden člověk přišel o život a čtyři další utrpěli zranění při střelbě na svatbě ve městě Thionville v Lotrinsku na východě Francie. S odvoláním na nejmenovaný policejní zdroj o tom dnes informovala agentura AFP. Dva zranění jsou v kritickém stavu. Předpokládaní pachatelé – několik zamaskovaných ozbrojenců – jsou na útěku, dodala agentura.


Patrioti pro Evropu otřásají EP: Orbán, Babiš a FPÖ vytvořily novou frakci v Evropském parlamentu

Hnutí ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) oznámily vytvoření nové politické aliance. Informoval o tom dnes ve Vídni šéf FPÖ Herbert Kickl na tiskové konferenci. Aliance zve ke spolupráci i další evropské politické strany.


Cestujeme po Česku: Poznejte symbol Českého ráje, zříceninu hradu Trosky

Zřícenina hradu Trosky se tyčí na dvou čedičových vrcholech a je dominantou Českého ráje. Vyrazte sem na výlet a poznejte toto zajímavé místo, které je opředené pověrami.


Děsivá česká sekta Imanuelité: Vůdce Parsifal poblouznil dceru herečky Mileny Dvorské, udělal z ní Labutí Pannu

O tom, že sektě může propadnout v podstatě kdokoliv, se ví již dávno, dnes je však díky internetu větší informovanost, a tím pádem i pravděpodobnost, že se podobnému neštěstí vyhnete. V devadesátých letech byl však internet v plenkách a v České republice, která se vzpamatovávala z náhlé svobody, se dařilo kdejakým podvodníkům. A sektám. V čele jedné z nich byla dokonce dcera herečky Mileny Dvorské.


Kantar: Volby by ovládlo ANO před ODS, TOP 09 a lidovci by neprošli

Praha - Sněmovní volby by nyní vyhrálo opoziční hnutí ANO s 34 procenty. Na druhém místě by se umístila s výrazným odstupem vládní ODS, které by dalo hlas 16 procent voličů. Z červnového modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi vyplývá, že do Sněmovny by se dostali ještě Piráti s devítiprocentní podporou, STAN s 9,5 procenta a hnutí SPD, kterému model přisoudil šest procent hlasů. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro zisk poslaneckých...


KLDR se ozvala kvůli manévrům u Jižní Koreji. Diktatuře vadí "asijské NATO"

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Komentář | Extrémně nízké počty narozených dětí se dál snižují

„Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku. Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


Lety nad Evropou, hlavně do Turecka, se zpožďují, problém mají i Češi

Praha - Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Válka na Ukrajině ONLINE: Evropská unie rozšířila sankce proti Minsku

Ukrajinské ozbrojené síly při útoku z tohoto týdne zničily ruské kosmické komunikační centrum. S odvoláním na ukrajinskou armádu to uvedla agentura Reuters. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

Tallahassee (USA) - Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.


Sebevražda třinácti bodnými ranami: Záhadu smrti Anety v Letňanech odhalí dokument

Aneta Rodová spáchala před deseti lety sebevraždu třinácti bodnými ranami. To dodnes tvrdí policie s přáním vše zamést pod koberec. Jiného názoru je však její matka a velká část široké veřejnosti. Tento zvláštní případ zaujal i filmaře Jiřího Sádka, který pět let pracoval na dokumentu Aneta, jenž má do vyšetřování vnést světlo.


Útok v Bělehradě byl teroristický, naznačil ministr. Policie spustila rozsáhlou akci

Srbská policie zadržela dva muže v souvislosti se sobotním útokem na policistu, který před izraelským velvyslanectvím v Bělehradě v sebeobraně zabil útočníka s kuší. Podle ministra vnitra Ivicy Dačiče šlo o "cílený teroristický útok".


Francie si volí parlament. První kolo začalo, odhady výsledků se očekávají večer

V evropské části Francie začaly v neděli ráno předčasné parlamentní volby, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. Macron po nich rozpustil parlament. Favoritem je podle průzkumů Národní sdružení Marine Le Penové, která již odevzdala svůj hlas.


Mladistvá Eva Pavlová zastínila na Janžurce i Jiřinu Bohdalovou: Prezidentský pár ve Varech

Na festival do Karlových Varů dorazil v neděli také prezident Petr Pavel (62) s první dámou Evou Pavlovou (59). Dle informací redakce eXtra.cz, která je na místě, se manželé šli podívat na premiéru dokumentárního snímku Janžurka pojednávající o jedné z našich nejoblíbenějších hereček Ivě Janžurové (83).


Iva Janžurová uvedla film Janžurka. Eben přivítal i prezidentovu ochranku

Na filmovém festivalu uvedla v premiéře česká herečka Iva Janžurová životopisný dokumentární film Janžurka. Režisérkou je její dcera Theodora Remundová. Na projekci do karlovarského divadla se přišel podívat i prezident Petr Pavel s manželkou Evou.


Macron na pondělí svolává vládu, jak postupovat proti vítězství Le Penové. RN trhá rekordy

Na pondělí, den po prvním kole nedělních parlamentních voleb ve Francii, prezident Emmanuel Macron svolává naléhavě svou vládu v očekávání vítězství opozičního Národního sdružení (RN), uvedla v sobotu agentura AFP. Macron, premiér Gabriel Attal a členové kabinetu se tak sejdou šest dní před druhým kolem, a budou rozhodovat o strategii, jak zvrátit případné uchopení moci stranou Marine Le Penové. Národní sdružení se svým lídrem Jordanem Bardellou...


Starosta Židlochovic vyděsil obyvatele: Parkování zdarma jen půl hodiny a platit i za auto u domu

V Židlochovicích na Brněnsku to vře. Při setkání s občany starosta Jan Vitula (55, Vaše Židlochovice) upozornil, že je nutné řešit problematiku s parkováním. Jeho vyjádření pochopili přítomní tak, že chce v celém městě zavést placené parkování. To starosta ale popírá.


Rozvrat střední třídy jako cíl. Co se děje s životní úrovní Čechů

Výborná zpráva. Češi jsou nejméně ohroženi chudobou z celé Evropské unie. Jsou na tom dokonce lépe než Němci či třeba Dánové. Takovou informaci bez dalšího komentáře sdílela nedávno na sociálních sítích vládní ODS. Zřejmě s očekáváním, že voliči pochválí kabinet, jak to dělá dobře. Tvrzení ale, mírně řečeno, pokulhává.


Všesokolský slet v Praze: Sletový týden začal průvodem. Účastní se okolo 15 tisíc cvičenců

Největší oslava sportu, XVII. Všesokolský slet 2024 odstartoval v Praze! Organizátoři sletový týden v Praze připravovali šest let. Očekává se účast 20 tisíc cvičenců a přes 50 tisíc diváků z Česka i ze zahraničí. Sletový týden odstartoval průvodem Prahou v 10 hodin na Václavském náměstí.


Skopeček a Schillerová o veřejnoprávních poplatcích


Čtyřicetistupňové vedro v Česku poprvé udeřilo roku 1921. Rekord byl zatím překonán jen dvakrát

Absolutní teplotní rekord z roku 1921 (40 °C), který padl 29. července v Hradci Králové, byl v českých zemích překonán pouze dvakrát. Poprvé 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi (40,2 °C) a podruhé 20. srpna 2012 v Dobřichovicích (40,4 °C). Ani aktuální vedra nenasvědčují, že dojde k přepisování žebříčku. První prolomení čtyřicetistupňové rysky vyvolalo v roce 1921 také patřičný ohlas v tisku. „Teplota, měřena na výsluní, dosáhla až 58 st....


ANO posílilo, Piráti a SPD si pohoršili. Přísaha blízko vstupu do sněmovny

Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly letos v červnu, vyhrálo by je hnutí ANO. V průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi získalo 34 procent hlasů, na druhém místě by skončila ODS s 16 procenty. Třetí by se umístili se ziskem 9 procent Piráti následovaní STAN. Do dolní komory by se ještě dostalo hnutí SPD, to si ale stejně jako Piráti pohoršilo. V modelu s koalicemi by taktéž zvítězilo ANO s 34,5 procenty, SPOLU by získala 22,5...


Záhada šílených vrahů: Gang zabil 28 lidí, měli mu pomáhat i policisté. Viníci uniknou trestu

Jsou to ty nejzáhadnější vraždy, ke kterým kdy v Belgii došlo. Gang zabijáků, jimž se přezdívalo „šílení“, připravil v letech 1982-85 o život 28 lidí. Vyšetřování případu trvalo několik desetiletí, prověřovalo třeba i podezření, že do zločinů mohli být zapleteni policisté či zastánci krajní pravice. Po letech končí rozpačitým výsledkem: viníci nenalezeni.


Lety v Evropě nabírají zpoždění, problémy hlásí i Praha. Které spoje jsou na tom nejhůře?

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Češi nejméně podporují vstup Ukrajiny do EU a uprchlíky považují za zátěž

Vstup Ukrajiny do Evropské unie. Téma, které je stále aktuální. Pro rychlý vstup Ukrajiny do EU má ze čtyř zemí visegrádské čtyřky nejmenší podporu v Česku. Proč tomu tak je? Rovněž tak zejména Češi považují ukrajinské uprchlíky za zátěž pro svou zemi.


Nejkrásnější páry ve Varech: Verešová vedle manžela zářila, Mišík byl Natálce oporou

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech tradičně patří mezi největší společenské události roku. Program si hosté nejlépe užijí v dobré společnosti, a tak mnohdy na akce vyrážejí v páru. Nelze si nevšimnout, že vedle svých poloviček slavní jen září. Komu to bok po boku sluší nejvíc?


Kallasová skončí v čele estonské vlády. Strana určila nového premiéra

Pokud se současná estonská premiérka Kaja Kallasová stane šéfkou unijní diplomacie, nahradí ji v současné funkci nynější ministr pro klima Kristen Michal. Rozhodnutí přijal jednomyslně výkonný výbor Estonské reformní strany, informovala agentura DPA.


Slavní lidé často trpí, uvědomuje si Iva Kubelková. Svůj život by neměnila

Filmový festival v Karlových Varech je nejen filmovou, ale také módní událostí. Moderátorka a modelka Iva Kubelková (47) si nemohla nechat ujít přehlídku návrhářky Beaty Rajské, na kterou vyrazila s rodinou podpořit svou dceru Natálii, která předváděla na molu. O světě filmů ale promluvila a prozradila například, proč by si s nikým slavným život nikdy nevyměnila.


Prázdniny v novém školním roce: Na Vánoce dvoutýdenní volno a Velikonoce později

Školní rok je u konce a s novým nás čeká i nový kalendář prázdnin, který vám usnadní plánování dovolené. Ministerstvo školství o organizaci školního roku informuje s předstihem. Abychom vám pomohli vyhnout se nečekanému hlídání vašich ratolestí doma, připravili jsme v redakci eXtra.cz rozsáhlý přehled prázdnin pro rok 2024/2025.


Jiří Krampol půl roku trpěl v nemocnici: Bylo to na skok z okna, říká, teď omládl o 15 let

Je to paradox, ale herec Jiří Krampol (85) v posledních měsících postupně chřadl a mnozí přátelé se o něj už obávali. Psychicky ho trápilo, že byl dlouho mezi čtyřmi zdmi pokoje špitálu a nemohl ven. Po převozu do pečovatelského domu ale zázračně ožil a je jako jura. „Už jsem si to tam chtěl pomalu hodit,“ řekl eXtra.cz s nadsázkou. Přečtěte si, co nám řekl, a podívejte se také na video pořadu Showtime TV Prima.


Předčasné volby ve Francii jsou v plném proudu. Odhady výsledků budou večer

V evropské části Francie začaly v neděli ráno předčasné parlamentní volby, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. Macron po nich rozpustil parlament. Favoritem je podle průzkumů Národní sdružení Marine Le Penové.


Otřes v EU: Babiš se spojil s Orbánem a Kicklem a založili frakci

Hnutí ANO vedené bývalým premiérem Andrejem Babišem, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) oznámily vytvoření nové politické aliance. Informoval o tom dnes ve Vídni šéf FPÖ Herbert Kickl na tiskové konferenci. Aliance zve ke spolupráci i další evropské politické strany.


Maďarsko se ujímá předsednictví EU, některé obavy v Bruselu přetrvávají

Brusel - Půlročního předsednictví v Radě EU se v pondělí 1. července ujímá Maďarsko. Ani diplomaté, ani bruselská média se přitom nedokážou shodnout, zda půjde o předsednictví poklidné, profesionální a konstruktivní, či zda se má EU následujících šesti měsíců obávat. Budapešť se stala poslední dobou terčem kritiky zejména kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se ostatní členské státy shodly, maďarští zástupci nyní ale...


Češi, vláda vám opět zvýší daně, varovala Schillerová

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) tvrdí, že vláda premiéra Petra Fialy (ODS) plánuje další daňový balíček, který občanům zvýší daně. Podle jejích slov dopadnou chystané změny zejména na střední třídu.


ANO, maďarský Fidesz a rakouská FPÖ zakládají novou politickou alianci

Vídeň - Hnutí ANO bývalého premiéra Andreje Babiše, maďarská strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána a Svobodná strana Rakouska (FPÖ) zakládají novou politickou alianci. Na tiskové konferenci ve Vídni to dnes oznámil šéf FPÖ Herbert Kickl. Ke spolupráci vyzývají i další evropské strany, cílem je založit v Evropském parlamentu (EP) novou frakci. Ta může vzniknout, pokud v ní budou europoslanci alespoň ze sedmi různých zemí EU.


Smrtelný útok nožem na německém nádraží: 20letá žena ubodala seniora, zřejmě se pohádali

Německem otřásl další útok nožem. Dvacetiletá žena v sobotu na nádraží v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc ubodala čtyřiašedesátiletého muže. Ten svým zraněním podlehl v nemocnici. Němečtí policisté o tom informovali v tiskové zprávě.


Sobotní bouřky a lijáky mají na svědomí sedm životů. Oběti hlásí Francie i Švýcarsko

Silné bouřky a přívalové deště, které se v sobotu přehnaly přes Švýcarsko a Francii, si podle úřadů vyžádaly nejméně sedm mrtvých, uvedla v neděli agentura AFP. V Německu bylo podle agentury DPA přes noc více než 100 000 blesků.


Zemřel předseda Syndikátu novinářů Adam Černý. Bylo mu 73 let

Bývalý komentátor různých deníků, který spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí, zemřel v sobotu po vážné nemoci, uvedl syndikát na svém webu. Členem Syndikátu novinářů byl Černý od jeho vzniku v roce 1990, jeho předsedou se stal v roce 2009. Jako redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky.