PRůRVA PLOUčNICE: ZAJíMAVá TECHNICKá PAMáTKA ZE 16. STOLETí

V okrese Česká Lípa v Libereckém kraji se nachází Ralská pahorkatina a také její nejvyšší vrch – Ralsko, vysoký 698 metrů n. m. Na jeho vrcholu stojí zřícenina stejnojmenného hradu. Pahorkatina je poměrně členitá s řadou soutěskovitých údolí. Severně od vrchu Ralsko leží obce Noviny pod Ralskem a Stráž pod Ralskem a mezi nim najdete velmi zajímavou technickou památku – Průrvu Ploučnice. Kde se tu vzala?

Jen s pomocí krumpáčů

Někdy je Průrva Ploučnice označována jako Hromová rána, Čertova díra nebo jako Pekelný jícen. Jedná se o umělý vodní tunel, jenž umožňuje průtok řeky Ploučnice. Oblíbený je zejména vodáky, když je vysoká hladina vody. Tunel byl zbudován zřejmě už na přelomu 15. a 16. století pouze za použití ručních nářadí – krumpáčů. Jejich záseky v pískovcových stěnách jsou dodnes viditelné. Měl sloužit jako podzemní náhon hamru (kovářské dílny), který stával v místě, kde v současnosti najdete jezírko.

Pro pohon kovářského hamru

V pískovcové skále byly prokopány dva tunely a současně v nejužším bodě údolí vybudována zemní hráz, čímž se vytvořila vodní nádrž. Ta napájela vodní náhon hamru a současně poskytovala ochranu před povodněmi. Průrva Ploučnice je dlouhá asi 200 metrů. Před začátkem prvního tunelu se na levém břehu řeky nachází třináct metrů dlouhá písčitá pláž pod pískovcovým převisem a malá jeskyňka. Podobnou najdete i na pravém břehu, ale je menších rozměrů.

Průrva Ploučnice. Foto: Palickap, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Noviny_pod_Ralskem,_Pr%C5%AFrva_Plou%C4%8Dnice_(7).jpg

Zajímavé i pro filmaře

Pekelný jícen neboli Průrva Ploučnice okouzlila i filmaře, kteří si ji vybrali pro natáčení svých filmů. Vznikly zde například exteriérové záběry pohádek Z pekla štěstí 2 a Princezna a císař. Zavítal sem i německý televizní štáb, jenž tu natočil několik scén z dvoudílného historického německého filmu Die Pilgerin.

Zřícenina hradu Ralsko

A pochopitelně je Průrva také oblíbeným cílem turistů, kteří třeba navštíví nedaleký hrad Ralsko. Ten je od této technické památky vzdálený asi pět a půl kilometru pěší chůzí po červeně značené trase. Tuto vzdálenost průměrně zdatný turista ujde asi za jednu a půl hodiny. A pak se může z hradní zříceniny obdivovat nádherným pohledům do okolní krajiny. Při dobré viditelnosti lze spatřit hory Říp a Ještěd, hrady Bezděz i Hazmburk.

Zdroj: http://www.novinypodralskem.cz/index.php/zajimavosti/87-prurva-ploucnice, mapy.cz

Průrva Ploučnice. Náhledové foto: Jiří Bernard, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pr%C5%AFrva_Plou%C4%8Dn%C3%ADce,_Noviny_pod_Ralskem_-_panoramio.jpg

The post Průrva Ploučnice: Zajímavá technická památka ze 16. století first appeared on Svět cestovatele.

2024-06-30T11:44:47Z dg43tfdfdgfd