VLAšSKý SALáT: JEDNODUCHý POKRM, KTERý SE STAL SYMBOLEM SOCIALISTICKéHO ČESKOSLOVENSKA

Kdo by neznal ikonický „vlašák“, který nesměl chybět v žádném československém lahůdkářství v době socialismu. Tento, dnes už ikonický salát, se stal symbolem této doby a neodmyslitelnou součástí stravování v Československu. Má však tento salát opravdu české kořeny?

Salát jako od Itala?

Původ vlašského salátu je dodnes zahalen rouškou tajemství a nikdo moc neví, kde tento salát vlastně vznikl. Jeho název „vlašský“ odkazuje k jeho italským kořenům. Vlašský totiž doslova znamená italský. Nicméně salát, tak jak ho známe z dob Československa, je spíše domácí adaptací než italským importem. Ani svou chutí a výběrem surovin Itálii nepřipomíná. V Čechách se poprvé s vlašákem setkáváme v roce 1831, kdy jej do své kuchařky zařadila věhlasná Marie Dobromila Rettigová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bufet byl místem, kam se za dob socialismu chodila najíst střední a nižší vrstva

Vlašák a socialismus

Salát se skládá z jednoduchých a dostupných surovin jako jsou brambory, kořenová zelenina, sterilované okurky, uzenina a majonéza. V dobách socialismu, kdy byl všeho nedostatek, byly právě tyto suroviny dostupné pro všechny, a proto se vlašský salát stal levnou pochoutkou této doby. Nejčastěji se prodával v lahůdkářstvích a dopřát si jej díky své nízké ceně mohli i dělníci. Setkat jste se s ním mohli i v závodních jídelnách, restauracích i ve škole. Dokonce mezi lidmi platilo, že k 10 dkg vlašského salátu na tácek se vždy kupovaly 2 rohlíky.

Vlašák do každé rodiny

Salát se stal symbolem socialismu zejména pro svou dostupnost. Mnoho československých rodin jej také dělalo doma k různým slavnostním příležitostem nebo jen tak k večeři. I když je socialismus již dávno za námi, vlašský salát tu stále zůstává jako připomínka dob minulých, a i dnes jej seženete v supermarketu nebo lahůdkářství.

Vyzkoušejte si doma tradiční vlašák

Příprava klasického vlašského salátu je opravdu velmi jednoduchá. Budete na něj potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g sterilovaných okurek
  • 200 g šunky nebo salámu
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • 300 g majonézy
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl, pepř, citronová šťáva dle chuti

Brambory si nejdříve uvařte ve slupce, nechte je vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na drobné kostičky. Stejně tak to udělejte s kořenovou zeleninou s tím rozdílem, že tu nejdříve oloupete. Vejce uvařte natvrdo a pokrájejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte nadrobno, okurky a uzeninu opět na malé kostičky. Vše dejte do mísy a přidejte majonézu, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu dle chuti a dobře promíchejte. Salát dejte do lednice a nechejte ho odležet alespoň dvě hodiny. Podávejte ho tradičně s rohlíkem nebo vaším oblíbeným pečivem.

2024-07-02T07:08:07Z dg43tfdfdgfd