SLOVENSKO ODšKODNí RODINY OBěTí TRAGICKé VLAKOVé NEHODY U NOVýCH ZáMKů

Slovensko vyplatí rodinám obětí tragické vlakové nehody u Nových Zámků 50 tisíc eur, rozhodla o tom vláda na návrh ministra dopravy Jozefa Ráže (Smer-SD). Finanční prostředky má uvolnit ministerstvo financí. Nehodu nepřežilo sedm lidí, další osoby utrpěly zranění. 

Ráž po středečním jednání podle TASR uvedl, že nehodu nadále vyšetřují čtyři týmy. Zopakoval, že k systémovému pochybení podle předběžných výsledků nedošlo. "Pokud z vyšetřování vyplyne, že je třeba přijmout jakákoliv opatření, tak je samozřejmě přijmeme," dodal. 

Ke srážce došlo minulý týden ve čtvrtek na železničním přejezdu mezi Novými Zámky a Dvory nad Žitavou. Mluvčí Železnice Slovenské republiky Vladimíra Bahýlová sdělila, že nehoda se stala krátce po 17. hodině na chráněném železničním přejezdu se závorami a světelnou signalizací. 

Ráž už v pátek sdělil, že šlo pravděpodobně o individuální selhání lidského faktoru, které způsobilo, že na koleji, která byla v tu chvíli vyloučena z provozu, se objevil vlak, který tam neměl co dělat.

Podle generálního ředitele Železnic Slovenské republiky Alexandra Saka se zvedly závory po průjezdu osobního vlaku ve směru na Nové Zámky. "Do kolejiště nejprve vjelo osobní auto a následně za ním autobus, který se v kritické chvíli srazil s mezinárodním rychlíkem Praha - Budapešť," dodal. 

Související články

2024-07-03T16:08:14Z dg43tfdfdgfd