ÚTOK NA UNIVERZITě V SYDNEY: ČTRNáCTILETý HOCH POBODAL STUDENTA, MOHL SE RADIKALIZOVAT ONLINE

Na univerzitě v Sydney v úterý ráno pobodal útočník dvaadvacetiletého studenta a způsobil mu těžká zranění. Podezřelým je čtrnáctiletý chlapec, kterého zadržela policie. V důsledku útoku byly uzavřeny všechny příslušné univerzitní budovy, informuje agentura Reuters.

Záchranná služba ošetřila dvaadvacetiletého studenta, který byl vážně zraněn a převezen do nemocnice. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný, uvedla policie státu Nový Jižní Wales. Zástupce komisaře policie pro boj s terorismem na tiskové konferenci uvedl, že zatím není znám útočníkův motiv, ani případná ideologie, která za jeho činem stála, ale zmínil možnost, že se mladý útočník radikalizoval na internetu.

ČTĚTE TAKÉ: Chytl ženu za zadek, ta ho ubodala. Policie zveřejnila detaily incidentu na německém nádraží

„Konzumace extremistických ideologií vybízejících k násilí má za následek to, že se lidé sami stávají násilnými,“ řekl policejní komisař a dodal, že agresor byl policii znám.

Podezřelý z útoku po incidentu nastoupil do autobusu a byl zadržen poblíž nemocnice. Žádné další bezprostřední riziko podle policie nehrozí. Údajný útočník a napadený se navzájem neznali. Mluvčí Univerzity v Sydney uvedl, že policejní složky budou ještě přítomné v areálu kampusu, dokud bude probíhat vyšetřování. Policie místo činu uzavřela.

Útok se odehrál přibližně dva měsíce poté, co jiný muž zabil nožem v obchodním centru v Sydney šest lidí a dvanáct zranil, a při dalším nesouvisejícím útoku patnáctiletý mladík během bohoslužby v západní části Sydney nožem napadl biskupa v kostele.

Oba útoky přiměly vládu státu Nový Jižní Wales ke zpřísnění zákonů o prodeji a držení nožů. Státní parlament v červnu schválil zákony, které policii dávají možnost kontrolovat lidi v nákupních centrech, na sportovištích a stanicích veřejné dopravy elektronickými skenery na detekci kovů bez soudního příkazu. Zákon také zvýšil maximální trest za prodej nože dítěti mladšímu šestnácti let na jedenáct tisíc australských dolarů (171 700 korun), odnětí svobody na dvanáct měsíců nebo obojí. Rovněž zakázal prodej nože dítěti ve věku šestnáct nebo sedmnáct let bez rozumného odůvodnění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Hořím, hořím,“ křičeli zasažení. Muž poleptal v Německu 14 lidí kyselinou sírovou

2024-07-02T08:54:24Z dg43tfdfdgfd