ZáHADA šíLENýCH VRAHů: GANG ZABIL 28 LIDí, MěLI MU POMáHAT I POLICISTé. VINíCI UNIKNOU TRESTU

Jsou to ty nejzáhadnější vraždy, ke kterým kdy v Belgii došlo. Gang zabijáků, jimž se přezdívalo „šílení“, připravil v letech 1982-85 o život 28 lidí. Vyšetřování případu trvalo několik desetiletí, prověřovalo třeba i podezření, že do zločinů mohli být zapleteni policisté či zastánci krajní pravice. Po letech končí rozpačitým výsledkem: viníci nenalezeni.

Strachy se tehdy třásla celá Belgie. V první polovině 80. let došlo na různých místech Brabantska k sérii ozbrojených přepadení supermarketů, hostelů a obchodů se zbraněmi, při nichž umírali dospělí i děti, obsluhující pracovníci, zákazníci i náhodní kolemjdoucí. Dohromady přišlo o život 28 osob, dalších 22 bylo zraněno.

MOŽNÁ VÁM UNIKLO: Hromadné neštěstí v New Yorku: Dodávka najela do nehtového studia. Zabila čtyři lidi

Celé to bylo dost záhadné: francouzsky hovořící zločinci při svém loupení pokaždé odcizili jen malé množství peněz, zato zabili každého, kdo se jim připletl do cesty. Dodnes se tak úplně neví, jaká byla jejich skutečná motivace.

Roky se spekulovalo o všelijakých teoriích. Nejpravděpodobnější se zdála možnost, že šlo o pokus destabilizovat belgický stát ze strany současných nebo bývalých příslušníků bezpečnostních složek blízkých krajní pravici. Nikdy se to však nepodařilo zcela prokázat.

Vyšetřovatelé během čtyř desetiletí shromáždili 1 815 více či méně důležitých informací, porovnávali 2 748 otisků prstů, 593 vzorků DNA. Kvůli pátrání po důkazech exhumovali přes čtyřicet těl.

Marně.

Poslední červnový pátek roku 2024 belgická policie oficiálně oznámila, že případ uzavírá, byť se skutečné viníky nepodařilo dohledat.

„Zkusili jsme všechno možné, ale bohužel – pravdu už nezjistíme,“ řekla Ann Fransenová z belgické federální prokuratury pro britský list The Guardian.

Rozpačitá pachuť z toho zůstává nejen v pozůstalých po obětech, ale i ve velké části belgické veřejnosti. Právník Kristiaan Vandenbussche například míní, že někteří strážci zákona pátrání po pachatelích vyloženě sabotovali. Už v roce 2019 byl ostatně jeden bývalý policista obviněn, že mařil vyšetřování, když házel nalezené zbraně a munici do kanálu. Nikdy za to však nebyl odsouzen.

Dávná přepadení měla obvykle na svědomí trojice maskovaných mužů, pro něž se mezi Belgičany vžily přezdívky Obr, Zabiják a Stařík.

Roku 2017 prozradil jistý muž z Aalstu novinářům, že Obrem byl jeho bratr Christiaan Bonkoffsky, propuštěný z elitního policejního útvaru v roce 1981, který se mu s tím svěřil na smrtelné posteli. Zmíněné teorii nahrávala i výpověď někdejší Bonkoffského přítelkyně Nicole: „Když policie kdysi zveřejnila ilustrovanou podobiznu Obra, dělala jsem si z Christiaana legraci, jak je mu podobný. Dost ho to rozlítilo.“

Ani tato stopa se ovšem nakonec nepotvrdila. Bonkoffského spojení s Obrem vyloučilo jak porovnání otisků prstů, tak genetický rozbor. Záhada „šílených“ vrahů tak zůstala neobjasněna.

A zdá se, že zůstane navždy.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Anabolika a kokain měl prodávat gang v českých posilovnách. Členy byli i vrcholoví sportovci

2024-06-30T05:00:48Z dg43tfdfdgfd