NEJMENší SLONI NA SVěTě JSOU NA POKRAJI VYHYNUTí. DRAMATICKá SITUACE PřINáší I LIDSKá úMRTí

Zachránit to, co z kdysi vzkvétající populace zbylo, bude pro ochránce přírody těžká práce. Tento trpasličí druh totiž žije pouze na Borneu, kde jim rychle ubývá přirozeného prostředí.

Oproti svým sloním příbuzným jsou indičtí sloni bornejští vlastně trpaslíci. Samci v průměru měří kolem 2 metrů a 15 centimetrů, což je o dobrý metr méně než největší druh, slon africký. Mají milou, hravou povahu a jistě i zajímavou historii… tu ale nikdo přesně nezná.

Kde se na Borneu vzali?

Víme sice, že mají předky společné se slony indickými, ale nevíme, jak se na ostrov Borneo původně dostali. Podle jedné teorie jde o potomky už vyhynulých jávských slonů, které v 17. století dostal darem indonéský sultán Sulu a úmyslně je vypustil do volné přírody.

Druhou teorií je, že na ostrově byla tato sloní populace už od pradávna. Jak se zjistilo, geneticky se tito sloni od ostatních slonů indických liší značně a jejich vývojová linie se tedy musela oddělit už před 300 tisíci lety. Odborníci ale pak neumějí uspokojivě vysvětlit, proč se tedy na ostrově nenašly žádné sloní fosilie.

Zbývá jich už jen tisícovka

Ale ať už je jejich historie jakákoliv, je jisté, že pokud se něco nezmění, brzy se přestane psát. Slonům totiž kvůli lidské činnosti nesmírně rychle mizí jejich přirozené prostředí, pralesy, a jejich populace se tak trhá a řídne. Další problémy způsobují změny klimatu, které v oblasti znamenají větší sucho. Jeden takový slon přitom spotřebuje 100 až 225 litrů vody denně.

Čtěte také: Sloni si navzájem dávají jména, pak se jimi oslovují. Vědci popsali jejich komunikaci

Místním slonům pak mnohdy nezbývá, než za zdroji migrovat přes lidmi obydlená území, a proto čím dál častěji způsobují problémy a škody na zemědělských plodinách. A to vede ke vzájemným konfliktům, které nezřídka končí úmrtím jak zvířat, tak lidí. V současnosti tak už na ostrově zbývá jen posledních tisíc jedinců.

Zdroj: Human Elephant Voices, BBC, BioLib

Video, které jste mohli minout: Slonice v Indii napadla turistku

2024-06-30T05:10:09Z dg43tfdfdgfd