VE šKOLE SE ZříTIL STROP: UčITELKA HRDINKA ZACHRáNILA TřEťáčKY! HROZí TO V DALšíCH TříDáCH?

Třída 20 třeťáčků ještě plných zážitků z toho, že tu mohly nocovat. Pak se nad jejich hlavami ozvalo hrozivé zapraskání. Učitelka Kateřina se v mžiku stala hrdinkou, okamžitě všechny děti vyhnala ven a pravděpodobně tím zachránila mnoho životů. Vzápětí totiž strop zavalil celou třídu.

Drama se odehrálo ve Stoliňské ulici v pražských Horních Počernicích předposlední den školy po poledni. „Když slyšela paní učitelka praskání ze stropu, okamžitě evakuovala děti. Pád stropu mohl mít fatální následky,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka. Podle informací Blesku se jednalo o 20 třeťáků. Děti navíc v noci na včerejšek v podkrovní třídě ve třetím patře přespávaly. Sotva učitelka zavelela a děti vyběhly ven, zavalil strop lavice, ve kterých předtím seděly. O tom, co by se stalo, kdyby paní učitelka Kateřina děti jen tak v bačkorkách ze třídy rychle nevyhnala, svědčí záběry, na nichž zpod sutin vyčnívají věci, které tam zanechaly.

V počernické škole se zřítil strop: Děti zachránila učitelka hrdinka!

Úprk ze školy

Paní učitelka je skutečnou hrdinkou. Jen díky tomu, že se zachovala duchapřítomně, se nikomu nic nestalo,“ nešetřil chválou starosta Horních Počernic Petr Měšťan. Pak přišel na řadu ředitel školy Martin Březina. „Všechno prolezl, takže věděl, že tam žádné dítě nezůstalo,“ dodal Měšťan. Ještě před příjezdem hasičů se ze školy evakuovali všichni žáci.

Bez zranění, ale...

Na místo přispěchali i záchranáři. V jejich péči skončila jedna dospělá osoba a tři děti s akutní reakcí na stres a s nevolnostmi. „Všechny jsme ošetřili na místě,“ upřesnil Karel Kirs z pražské záchranky. „Celou událostí se budou zabývat kriminalisté. Především je bude zajímat, z jakých důvodů strop spadl. Spolupracujeme také se statikem, se všemi složkami záchranného systému a vedením školy,“ řekl Blesku mluvčí policie Jan Rybanský.

Klimatizace a statik

Hlavně rodiče žáků si nyní kladou otázku, proč k neštěstí došlo. „Je to budova kompletně postavená před 24 lety. Takže žádná rekonstrukce zde neprobíhala, jen před pěti lety se v této místnosti dělala montáž klimatizace, ale to by nemělo ovlivnit strop, protože byla zavěšená na zdech,“ řekl k tomu starosta Měšťan. „Musíme udělat statický posudek, počkáme na vyšetření policie, a pokud tam bude sebemenší náznak, že by to mohlo nastat i v jiných třídách, tak půjde strop okamžitě dolů,“ uzavřel starosta.

2024-06-28T03:08:11Z dg43tfdfdgfd