KLDR SE OZVALA KVůLI MANéVRůM U JIžNí KOREJI. DIKTATUřE VADí "ASIJSKé NATO"

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO". 

Třídenní cvičení Freedom Edge začalo v souladu s loňskou dohodou tří zemí ve čtvrtek. Jižní Korea, USA a Japonsko usilují o posílení bezpečnostní spolupráce proti hrozbám ze strany KLDR, která nedávno prohloubila vztahy s Ruskem. 

Severokorejská diplomacie podle agentury KCNA uvedla, že Pchjongjang nebude ignorovat posilování vojenského bloku v čele s USA a jejich spojenci, přičemž přislíbila "agresivní a razantní reakci". Podle diktatury pokračuje Washington ve snaze o připojení Jižní Koreji a Japonska k NATO. 

KLDR minulý týden navštívil kvůli společnému summitu se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ruský prezident Vladimir Putin. Politici podepsali smlouvu o komplexním strategickém partnerství, která vyzývá k vojenské pomoci v případě napadení jedné ze zemí. 

Američané, Japonci i Jihokorejci společně odsoudili rozšiřující se vojenskou spolupráci mezi Ruskem a Severní Koreou. Soul navíc v reakci na smlouvu uvedl, že přehodnotí možnost dodávat zbraně Ukrajině. 

Související články

2024-06-30T06:44:20Z dg43tfdfdgfd