PůDA V POVODí MORAVY JE NASYCENá, POVODNě SE PODLE VODOHOSPODářů MOHOU OPAKOVAT

Brno - Půda v povodí Moravy je nasycená, povodně se podle vodohospodářů mohou opakovat. V nejbližších hodinách očekávají poklesy hladin na zasažených tocích a odeznívání povodňových stupňů. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. V neděli se po bouřkách na Moravě rozvodnilo několik toků, dosáhly stupně povodňové aktivity.

Do dnešního rána v povodí Moravy spadlo až 100 milimetrů za 24 hodin, nejvíce na Zlínsku a v Beskydech, například ve Fryštáku 96,5 milimetru. V závislosti na spadlých srážkách se zvedaly hladiny toků, některé s dosažením stupňů povodňové aktivity. "V současné době dochází k poklesu průtoků na většině dotčených stanicích. Vlivem dotoku mohou hladiny na některých tocích ještě stoupat," uvedl Chmelař.

Vodohospodáři podle aktuální hydrologické situace provádějí operativně na vodních dílech manipulace. V současnosti uvolňují retenční prostory nádrží, které se po deštích zaplnily, aby nádrže mohly zachytit případné další zvýšené průtoky.

"Pracovníci provozů jsou v průběžném kontaktu se zástupci obcí, řeší konkrétní aktuální situace na tocích. V terénu dnes zjišťují stav koryt vodních toků a břehových porostů, na některých místech probíhá odstraňování vzniklých překážek z koryt vodních toků. Dnes také začaly sanační práce na poškozené nádrži v obci Šišma," uvedl Chmelař. Doplnil, že na nádrži byly kvůli výstraze už před víkendem provedeny zabezpečovací práce.

"V nejbližších hodinách očekáváme poklesy hladin na zasažených tocích a odeznívání stupňů povodňové aktivity. Kvůli velkému nasycení může při téměř jakémkoliv dešti dojít k opětovnému vzestupu průtoků a potenciálně i vzniku povodní," upozornil Chmelař.

Vydatné deště, které při silných bouřkách v neděli večer zasáhly východní Čechy, Vysočinu, Moravu a Slezsko, zvedly hladiny hlavně menších řek a potoků. Hasiči měli kvůli velké vodě stovky výjezdů, v několika obcích museli evakuovat obyvatele zatopených domů, bez proudu bylo dnes ráno na 8000 domácností hlavně v moravských krajích. Přívalové deště znovu postihly také obce na Přerovsku, které se od čtvrtka minulého týdne vypořádávaly s bleskovými povodněmi. Většina řek už nicméně kulminovala a začala klesat, střední a dolní tok Moravy ale ještě může kvůli dotoku stoupat. V části Jihomoravského a Zlínského kraje proto platí až do úterního večera povodňová bdělost, uvedli v aktuální výstraze meteorologové.

2024-07-01T11:58:17Z dg43tfdfdgfd