Trending:


Hudbou se vzepřel komunistickému režimu. Zemřel jeden z nejvlivnějších slovenských skladatelů

Milovníci hudby truchlí. Ve věku 78 let zemřel významný slovenský skladatel a pedagog Vysoké školy múzických umění v Bratislavě Vladimír Bokes. Ten v roce 2019 za celoživotní dílo získal prestižní Velkou cenu Slovenského ochranného svazu autorského (SOZA). Informují o tom slovenská média.


Reformista Masúd Pezeškján zvítězil v prezidentských volbách v Íránu

V druhém kole íránských prezidentských voleb zvítězil reformní kandidát Masúd Pezeškján. Oznámilo to íránské ministerstvo vnitra, podle kterého volební účast v druhém kole předčasného hlasování dosáhla bezmála 50 procent. Poslanec a kardiochirurg Pezeškján, který se zavázal Írán otevřít světu, zvítězil nad ultrakonzervativním politikem Saídem Džalílím.


Strach o dalajlamu (89): Duchovní vůdce přiznal operaci kolene, fámy o špatném zdraví odmítá

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uvedl, že se zotavuje z operace kolena a cítí se fyzicky fit. Napsala to dnes agentura Reuters, podle níž nejvyšší představitel tibetského buddhismu v den svých 89. narozenin odmítl fámy o svém špatném zdraví. Dalajlama podle webu tibetské exilové vlády podstoupil operaci kolena na konci června v New Yorku.


V Česku udeřily silné bouřky


Letiště Václava Havla Praha hlásí: Situace se zavazadly je stabilizovaná

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Záběry smrtelné kombinace HIMARS a létajícího Žraloka. Ukrajinci zničili ruský super-radar

Ukrajinci na jihu země zničili multifunkční ruský radar Nebo-SVU. Využili k tomu obávaný salvový raketomet HIMARS, kterému poskytl informace průzkumný dron Shark UAV. Zmíněná kooperace bezpilotního letounu s americkým raketometem představuje pro nepřítele často smrtelnou kombinaci. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.


V katedrále v Linci vystavili sochu Pany Marie rodící Ježíše. Horlivý katolík ji uřízl hlavu

Katedrála Panny Marie v Linci vystavila v minulých dnech poněkud kontroverzní sochu rodící Panny Marie v rámci projektu ukazující mimo jiné rovnost pohlaví. Plastice v pondělí neznámý člověk odřízl hlavu. K činu se anonymně přiznal jeden rakouský katolík. Začal sice rozřezáváním trupu, ale kvůli hlasitosti nakonec přistoupil jen k oddělení hlavy. Píší o tom rakouská média.


Rusko údajně obsadilo obec Sokil. Ukrajina sestřelila 24 ruských dronů

Ukrajinská protivzdušná obrana tvrdí, že v noci na sobotu sestřelila 24 z celkových 27 ruských dronů cílených na 12 oblastí na Ukrajině. Z žádného z míst nebyly bezprostředně hlášeny žádné oběti. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Rusové útočí po celé frontě, Ukrajince se snaží zatlačit hlavně u Pokrovska

Rusové stále aktivně útočí po celé frontové linii, své největší údery směřují na Lyman severozápadně od Luhanska a Pokrovsk západně u Doněcka. Podle sobotní zprávy ukrajinského generálního štábu se počet vojenských střetů podél frontové linie zvýšil na 83, uvedla agentura Unian. Rusko hlásí dobytí ukrajinské vesnice Sokil.


Na co se ptal Viktor Orbán prezidenta Putina v Moskvě

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátek nečekaně přiletěl do Moskvy, aby jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o válce na Ukrajině a možnosti míru. Stalo se tak poté, co tento týden rovněž navštívil prezidenta Volodymyra Zelenského v Kyjevě. Cesta do Moskvy však vzbudila u evropských elit vlnu nesouhlasu a řadu odsuzujících výroků. O čem vlastně mluvil Orbán s Putinem, to maďarský premiér při cestě z Moskvy krátce řekl Rogerovi Köppelovi...


AfD ukazuje svou tvář. Cestu Orbána do Moskvy má za mírovou iniciativu

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) označila páteční cestu maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy za "mírovou iniciativu". Uvedl to server Yahoo.


Evropský parlament má nástroj proti „slepencům“. Co to znamená pro „Babišovu“ frakci

Nedávné změny jednacího řádu Evropského parlamentu vyžadují, aby všichni členové nově vzniknuvší politické skupiny písemně prohlásili, „že sdílejí stejné politické názory“. Jedná se o jednu z podmínek pro vytvoření frakce. Zabránit má vzniku uskupení, která nemají reálně nic společného, ale chtějí například čerpat výhody z existence skupiny.


Výtvarník Petr Sís promluvil na festivalu v Boskovicích o začátcích v USA

Boskovice (Blanensko) - Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem...


Vzdal se a prosil o pomoc, vojáci pak Rusa „prostě střelili do hlavy“, přináší svědectví NYT

Někteří příslušníci bojových skupin tvořených dobrovolníky ze zahraničí se na Ukrajině měli dopouštět násilí na zajatých ruských vojácích. Podle výpovědí bývalých členů zahraničních jednotek docházelo od počátku ruské agrese k porušování Ženevských úmluv, včetně vraždění vzdávajících se bojovníků. Svědectví přinesl americký deník The New York Times (NYT). Z usmrcování zajatců jsou podezřelí také ruští okupanti.


Český exil pro slovenská média. Blízko svému publiku a mimo dosah zákonů Fica a spol.

Když před pár dny česká internetová televize DVTV oznámila expanzi na Slovensko, nebyl to blesk z úplně čistého nebe. Zprávy o tom, že by v Česku mohla vzniknout alternativa k nedávno zrušeným slovenským veřejnoprávním médiím, už nějakou dobu kolují zdejší slovenskou krajanskou komunitou. Že se pozornost nezávislých slovenských novinářů obrací k Česku, naznačuje i pohled do obchodního rejstříku. Tam


V pražských Řepích někdo střílel. Lidé utíkali, zasahovala policie se samopaly

Policisté zasahovali v sobotu dopoledne v pražské čtvrti Řepy kvůli hlášení o střelbě. Podle prvních informací šlo pravděpodobně o výstřel z pistole na stlačený plyn, informuje o tom server Novinky.cz.


Vlak ve Vršovicích srazil ženu. Policisté mluví o sebevraždě, 120 lidí bylo evakuováno

Policisté v sobotu dopoledne zasahovali v Praze na nádraží ve Vršovicích. Žena narozená v roce 1951 zde pravděpodobně spáchala sebevraždu skokem pod vlak. Pro CNN Prima NEWS to potvrdilo tiskové oddělení Policie ČR.


Nejšílenější Vary Jana Bendiga. Zlomená noha, party plná bolesti a drsná kocovina

Kdo ve Varech nezažil divokou party, jako by nebyl! Zpěvák Jan Bendig o tom ví své. Právě z jednoho takového večírku si odnesl zlomenou nohu, jak prozradil redakci eXtra.


Vydělal na instantních nudlích pro Ukrajince, s elektromobily nejbohatší Vietnamec narazil

V Sovětském svazu vystudovaný Pham Nhat Vuong buduje „Teslu z Hanoje“. Napodobit příběh americké automobilky se však daří nejbohatšímu Vietnamci jen zčásti. Jeho VinFast na rozdíl od Elonem Muskem vybudovaného gigantu totiž postrádá jednu maličkost: zákazníky. Vůbec první vietnamská automobilka, jejíž počin bedlivě sledují komunističtí lídři státu, pro jehož ekonomiku není výkonnost mateřského koncernu Vingroup zdaleka nepodstatná, však nyní...


Komentář | Daň z cukru, kterou zvažuje česká vláda, konzumaci cukru či kalorií nesnižuje

Vládní politici rozběhli kampaň za daň z cukru, resp. za slazených nápojů. Vědecky ovšem podložená není. Jediné, co je jisté, je, že zvýší daňové inkaso, které mohou politici přerozdělovat, a že tak zvýší moc státu nad našimi životy.


Křišťálový glóbus v Karlových Varech získal dokument Náhlý záblesk hlubších věcí

Velkou cenu v hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dnes dostal britský dokumentární film Náhlý záblesk hlubších věcí režiséra Marka Cousinse. Za portrét jedné z nejzásadnějších postav britského moderního umění, malířky Wilhelminy Barns-Grahamové, převzal režisér Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Velká cena hlavní soutěže je spojená s odměnou 25 000 dolarů (asi 600 000 korun) a patří rovným dílem...


NATO představí na summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu

Spojenci NATO představí na nadcházejícím summitu ve Washingtonu plán "mostu k členství" pro Ukrajinu a oznámí kroky na posílení ukrajinské protivzdušné obrany, informovala agentura Reuters s odkazem na vysoce postaveného amerického činitele.


Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí

Zrušme dávky Ukrajině a snižme politikům platy. Kolik peněz bychom tak mohli přidat důchodcům? Finální číslo většinu lidí nepříjemně překvapí. Diskuse o změně platů politiků za účelem posílení penzijních fondů je mnohostranná a zahrnuje nálady veřejnosti, ekonomické kalkulace a praktické aspekty sestavování státního rozpočtu.


Na dva lidi v Praze spadl při bouřce strom, jednoho vážně zranil

V pražském Braníku spadl dnes večer strom na dva lidi. Přibližně třicetiletý muž utrpěl vážné poranění hlavy a žena lehké poranění obličeje.


Kam v okolí Klatov? Na zříceninu hradu Pušperk a kostela svaté Markéty nebo na tvrz v Drslavicích

Město Klatovy je často označováno jako brána do Šumavy. Faktem je, že si ho lze zvolit jako výchozí bod do bližšího i vzdálenějšího okolí. To umí nabídnout nejen zajímavé přírodní scenerie, ale také historické pamětihodnosti. Pokud rádi chodíte po zříceninách, tak nedaleko Klatov je jich docela dost. Například hrad Pušperk nebo kostel svaté Markéty, po nichž zůstaly jen romantické ruiny.


Bujaré setkání hereckých bardů. Satoranský se Švormovou si v kině udělali soukromou party, šampaňské teklo proudem

Ačkoliv se starší generace slavných zpravidla vyhýbá proslulým karlovarským večírkům, umí si udělat party po svém. Důkazem toho je například Libuše Švormová s Jaroslavem Satoranským, kteří si zašli na film Karamazovi. Herci do sebe před promítáním v lóži klopili jednu skleničku za druhou a smáli se na celé kolo, jak zachytili fotografové eXtra.cz. Na promítaní pak nechyběl ani Ivan Trojan, jenž si ve snímku zahrál hlavní roli, dále dorazila...


Nejbezpečnější způsob přepravy dětí na kole je ve vozíku za kolem

Praha - Nejbezpečnější a nejkomfortnější způsob přepravy dětí na kole je ve vozíku taženém za kolem. Dítě je ve vozíku připoutáno a od vnějších vlivů ho chrání pevná konstrukce. ČTK to řekla metodička dopravní výchovy z Týmu silniční bezpečnosti Markéta Novotná. Při jízdě s vozíkem je podle ní nutný výběr vhodného terénu s kvalitním povrchem mimo hustý silniční provoz.


Biden v bublině osudovosti? Vsugeroval si, že musí být dál prezident, míní amerikanista Lepš

Americký prezident Joe Biden žije v bublině osudovosti, že má být prezidentem i v příštím volebním období, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS amerikanista Jakub Lepš. Podle něj budou v demokratické straně sílit tlaky, aby odstoupil. Komentátor Roman Joch se nicméně domnívá, že jeho nominace je téměř jistá.


Čínské vesmírné zbrojení může vést až ke střetu s USA, tvrdí analýza

Čínská militarizace vesmíru může vést až k vojenské eskalaci se Spojenými státy. Tvrdí to zpráva amerického think tanku RAND Corporation, který k tomuto závěru dospěl na základě analýzy čínských zdrojů. Peking je nyní schopen podstupovat daleko větší riziko konfrontace s Američany ve vesmíru.


Červenec 1984: Čechy i Moravu pustošil uragán. Na pultech obchodů chyběly buřty

Začalo léto, děti se rozjely na první turnusy pionýráků a k babičkám, kombajny zase na pole, starší mládež nastoupila na brigády a leckdo vyrazil na dovolenou. Že se právem Husákovu období socialismu u nás také někdy říká konzumní, potvrdil i inzerát Tesly Eltos, která za dobré vysvědčení doporučovala rodičům koupit dětem televize a magneťáky. Kdepak knihu! Samotný šéf strany a státu Gustáv Husák odjel, jak to tak bývalo zvykem, na letní...


„Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Francouzi budou již v neděli rozhodovat v druhém kole parlamentních voleb o budoucnosti své země. V prvním kole výrazně zvítězila lepenstická nacionalistická strana Národní sdružení (RN) vedená Jordanem Bardellou. Vládnoucí politici dělají vše možné, aby ji zastavili. Dusnou atmosféru v zemi zachytil štáb CNN Prima NEWS v městečku Meaux východně od Paříže.


Příběh studnáře


Starmer po prvním zasedání vlády opět slíbil nový a nesobecký způsob vládnutí

Londýn - Nový labouristický premiér Británie Keir Starmer po prvním zasedání nové vlády zopakoval svůj příslib nového způsobu vládnutí, který staví zájmy země před zájmy strany. Při první tiskové konferenci v Downing Street z pozice premiéra nebyl dnes ohledně svých úvodních kroků příliš konkrétní, potvrdil však, že hodlá zrušit program deportací migrantů do Rwandy z dílny konzervativců, dodržet závazek vydávat 2,5 procenta HDP na obranu a dále...


VIDEO: Tisíce komárů terorizují obyvatele Plzně. Lidé jsou zoufalí, pomoc úřadů nepřichází


Srážka aut na Klatovsku: Šest lidí je zraněných, všichni skončili v nemocnici

Vážná nehoda se stala v sobotu odpoledne u Velkého Boru na Klatovsku. Při srážce dvou osobních automobilů byli zraněni všichni účastníci nehody. Sanitky odvezly do nemocnice šest osob, jedna je ve středně těžkém stavu.


Situace na pražském letišti je stabilizovaná. Lidé už neodlétají bez zavazadel

Situace s odbavením zavazadel na pražském letišti, která se zkomplikovala během prvního prázdninového víkendu, se nyní stabilizovala. Od úterý neodletělo žádné letadlo bez zavazadel. Přesto některé lety měly v pátek zpoždění a výdej zavazadel stále není zcela bez problémů. Letiště Praha to oznámilo na sociální síti X.


Po pádu ve sjezdu zemřel při závodě Kolem Rakouska norský cyklista Drege

Kals (Rakousko) - Norský cyklista André Drege přišel o život v dnešní královské etapě závodu Kolem Rakouska. Pětadvacetiletý jezdec kontinentální stáje Coop-Repsol spadl podle informací pořadatelů, na které se odvolal portál laola1.at, ve sjezdu z Grossglockneru a následkům zranění podlehl. Další podrobnosti o nehodě zatím nejsou známy, Drege jel podle rakouských médií ve skupince uprchlíků.


Přišel bez pozvání a vystřílel narozeninovou party. Městečko v Kentucky šokoval brutální čin

Po masové střelbě ve městě Florence v americkém státě Kentucky zbylo nejméně pět mrtvých, a to včetně střelce. Další tři lidé jsou zranění. Informují o tom média s odvoláním na policii. Podezřelý střelec zemřel v nemocnici se střelným zraněním, které si způsobil sám, když se neúspěšně pokusil ujet policii a sjel autem do příkopu, píše web stanice CBS.


Wilders se chce v europarlamentu přidat k Babišovi a jeho vznikající frakci Patrioti pro Evropu

Krajně pravicová nizozemská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse se přidá k nově vznikající frakci v Evropském parlamentu (EP) Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe), kterou nedávno založila nacionálně konzervativní maďarská strana Fidesz, pravicově populističtí rakouští Svobodní a české hnutí ANO. Informovaly o tom tiskové agentury AFP nebo DPA s odvoláním na Wilderse.


Jaderný útok na Ukrajinu? Za oprávněný ho dnes považuje každý třetí Rus, uvádí průzkum

Stále více Rusů by považovalo jaderný úder na Ukrajinu za oprávněný, těsná většina je však nadále proti. Vyplývá to z průzkumu, který tento týden zveřejnilo nezávislé středisko Levada.


Co má společného město Chrast s knihou Codex gigas

Na úpatí Českomoravské vrchoviny se rozprostírá město Chrast, jehož historie se začala psát ve 2. polovině 13. století. Za jeho založením stáli nejspíš mniši z Podlažického kláštera, který se do českých dějin zapsal jako místo vzniku jedné z největších rukopisných knih světa Codex gigas. Historické jádro Chrasti je městskou památkovou zónou.


Noční můra na letišti v Turecku: České rodině nechtěli do letadla vzít děti

Čeští turisté, kteří se před pár dny vraceli z turecké Antalye, zažili na letišti nepříjemné překvapení. Společnost Smartwings jim na palubu letadla odmítla pustit děti do 15 let s odůvodněním, že jejich letenky nejsou v systému.


Nejelegantnější páry ze zakončení festivalu: Gentleman Bartoška i střídmý Peroutka

58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary je ve finále. Slavnostní zakončení si nenechala ujít celá plejáda slavných osobností, z nichž jich mnoho přišlo v páru. Pozornost na sebe pochopitelně strhl prezident festivalu Jiří Bartoška (77), který po boku manželky působil jako dokonalý gentleman. Kdo další vypadal elegantně?


BagárovÁ v O2 areně NEVYSTOUPÍ: Mareš prozradil, KOLIK lístků se prodalo... To je BÍDA!

Monika Bagárová v pátek slaví kulaté 30. narozeniny. Je začátek léta, během kterého měly původně vrcholit přípravy na její velký koncert v O2 areně. Show se ale nakonec neuskuteční. Prsty v organizaci měl i Leoš Mareš, který se dnes zpěvačce znovu omluvil.


Putin stanovil podmínky, za jakých ukončí válku proti Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, aby projednali možné způsoby ukončení války na Ukrajině. Po jednání oba politici na společné tiskové konferenci v Moskvě oznámili výsledky své schůzky a Putin sdělil podmínky ukončení války proti Ukrajině. Uvedl to server Euroactiv.com.


Starmer ujistil Zelenského, že Británie bude nadále podporovat Ukrajinu

Londýn/Kyjev - Nově zvolený britský premiér Keir Starmer slíbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Londýn bude nadále podporovat Ukrajinu, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Informovala o tom kancelář ministerského předsedy na svém webu. Zelenskyj na síti X napsal, že státníci spolu mimo jiné projednali přípravu stoleté dohody o partnerství mezi zeměmi.


Před 609 lety byl upálen Jan Hus. Jeho smrt odstartovala revoluci

Česká republika si dnes připomíná památku církevního reformátora Jana Husa, který byl před 609 lety upálen na koncilu v Kostnici v Německu kvůli svým názorům. Jeho odkaz si lidé mohou připomenout například na bohoslužbách.


Cestujete do Itálie? Etna a Stromboli se probudily k životu, záběry ukazují valící se lávu

Sicilské letiště Catania patří se svým téměř 11 miliony odbavenými cestujícími v roce 2023 k rušným vstupním branám do Itálie. Pro srovnání, letiště v pražské Ruzyni odbavilo v témže roce 13,8 milionu lidí. Nad Catanií se ale na začátku letní sezóny stahují mračna – a to doslova. Po erupci sopky Stromboli na nedalekých Liparských ostrovech se takřka o 24 hodin později probudila k životu i nejvyšší evropská sopka Etna


Ostuda českých turistů. Na nafukovací matraci je odnesl vítr, záchranář nešetří kritikou

Záchranáři v Chorvatsku mají plné ruce práce s nezodpovědnými turisty – do problémů se dostala i skupina Čechů, kterou unesl vítr, když byli na moři na nafukovací matraci. Informoval o tom web dnevnik.hr.


Naděje na klid zbraní v Gaze: Hamás slevil ze svých požadavků, izraelské zdroje mluví o „šanci“

Palestinské hnutí Hamás slevilo ze svého požadavku, aby se Izrael nejprve zavázal k eventuálnímu uzavření trvalého příměří, než podepíše dohodu o klidu zbraní. V sobotu o tom informovala agentura Reuters, podle jejíchž zdrojů Hamás přijal americký návrh na pokračování rozhovorů o příměří. Izraelské zdroje obeznámené s průběhem jednání v Dauhá nyní hovoří o „skutečné šanci“ na uzavření příměří.