Trending:


„Reportování o Sýrii bylo strašně ohnuté.“ Diplomatka Eva Filipi o Asadovi a světové politice

Posledních deset let byla tzv. nejkontroverznějším členem české diplomatické služby. Eva Filipi, několikanásobná velvyslankyně, vedla ambasádu v Sýrii od října 2010, brzy nato však propuklo arabské jaro a i v Sýrii nepokoje a posléze občanská válka. Všichni velvyslanci států Evropské unie byli na protest proti režimu Bašára Asada z Damašku staženi, zůstali jsme jen my, k nelibosti některých lidí v zahraničí i u nás doma.


GALERIE: Na Václavském náměstí v Praze začala výstavba tramvajové trati. Začalo se Vodičkovou ulicí

V horní části pražského Václavského náměstí v sobotu začala stavba tramvajových kolejí. Práce potrvají tři roky. Náklady na vybudování zhruba 550 metrů dlouhé tratě od Národního muzea doprostřed náměstí jsou 1,24 miliardy korun. Úpravy čekají horní část náměstí, dolní část město rekonstruovalo dřív. Dopravní podnik (DPP) také opraví koleje ve Vodičkově a Jindřišské ulici, kam se tramvaje vrátí na konci září. Se začátkem prázdnin se obyvatelé a...


Rusové tvrdí, že dobyli další osadu na východě Ukrajiny

Ruská vojska dobyla osadu Šumy u Torecka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ohlásilo dnes podle tiskových agentur ruské ministerstvo obrany. Moskva tvrdí, že Ukrajinci při těchto bojích přišli o 360 vojáků, poznamenala BBC s tím, že ve válečných podmínkách nemůže ruské tvrzení okamžitě ověřit z nezávislých zdrojů. Ruská strana vlastní ztráty neoznamuje. Osada Šumy mívala svého času 95 obyvatel, alespoň podle údajů z dosud posledního sčítání...


Mišík v obklopení Kubelkových i vyletněná Bezděková: Přehlídka Beaty Rajské ve Varech

Přehlídku návrhářky Beaty Rajské na kolonádě v Karlových Varech si nenechalo ujít plno celebrit. V letních šatičkách dorazila modelka Andrea Bezděková, partnerka moderátora Petra Vágnera nebo herečka Jana Švandová, která sáhla po delší variantě. Hudebník Adam Mišík přišel na akci s celou rodinou své přítelkyně Natálky Jiráskové. Na místě je redakce eXtra.cz, která sleduje dění.


Bělorusko reaguje na údajné ukrajinské provokace. Zvyšuje bezpečnost na hranicích

Bělorusko umístí u hranic s Ukrajinou další systémy protivzdušné obrany, které mají chránit zařízení kritické infrastruktury. Důvodem je zvýšení aktivity ukrajinských dronů.


Smrtelný útok nožem na německém nádraží: 20letá žena ubodala seniora, zřejmě se pohádali

Německem otřásl další útok nožem. Dvacetiletá žena v sobotu na nádraží v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc ubodala čtyřiašedesátiletého muže. Ten svým zraněním podlehl v nemocnici. Němečtí policisté o tom informovali v tiskové zprávě.


U Atén zuří po týdnu další lesní požár. Situaci komplikuje povětří

S létem začíná i sezóna nebezpečných lesních požárů. Plameny se objevily v hustě zalesněné oblasti, která se nachází přibližně 20 kilometrů na sever od řeckých Atén. Do boje se živlem se pustily stovky hasičů i za pomoci letadel. Informovala o tom agentura DPA.


Masakr v Nigérii. Bombové útoky cílily na svatbu i pohřeb, mezi oběťmi jsou děti a těhotné ženy

Při sérii bombových útoků v severovýchodní Nigérii zemřelo nejméně 18 lidí a dalších 30 osob utrpělo zranění. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřad pro řešení mimořádných situací.


Ruský protest Japonsku. Vadí manévry za účasti členských zemí NATO

Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat vojenské cvičení s Německem a Španělskem. Moskva obvinila japonského premiéra Fumia Kišidu z toho, že staví svou zem na "cestu nebezpečné eskalace".


Válka na Ukrajině ONLINE: Evropská unie rozšířila sankce proti Minsku

Ukrajinské ozbrojené síly při útoku z tohoto týdne zničily ruské kosmické komunikační centrum. S odvoláním na ukrajinskou armádu to uvedla agentura Reuters. Konflikt na Ukrajině sledujeme v ONLINE přenosu níže:


Rvačka před diskotékou v Soběslavi skončila střelbou. Policie hledá svědky

Policie hledá svědky incidentu s výstřelem do vzduchu na diskotéce v Soběslavi na Táborsku, který se stal v noci na sobotu. Nikdo nebyl zraněný. Muže, jenž střílel, policisté zajistili a převezli na obvodní oddělení. Policie o incidentu informovala na svém webu.


Lety v Evropě nabírají zpoždění, problémy hlásí i Praha. Které spoje jsou na tom nejhůře?

Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Macron na pondělí svolává vládu, jak postupovat proti vítězství Le Penové. RN trhá rekordy

Na pondělí, den po prvním kole nedělních parlamentních voleb ve Francii, prezident Emmanuel Macron svolává naléhavě svou vládu v očekávání vítězství opozičního Národního sdružení (RN), uvedla v sobotu agentura AFP. Macron, premiér Gabriel Attal a členové kabinetu se tak sejdou šest dní před druhým kolem, a budou rozhodovat o strategii, jak zvrátit případné uchopení moci stranou Marine Le Penové. Národní sdružení se svým lídrem Jordanem Bardellou...


Stanice metra Hlavní nádraží je po opravě stropu plně otevřená

Praha - Stanice pražského metra Hlavní nádraží na lince C je od ranního zahájení provozu otevřená už bez omezení. V sobotu před 08:00 bylo nutné jedno nástupiště ve směru na Háje uzavřít poté, co na něj spadla betonová omítka ze stropu. Nikomu se nic nestalo, omezení ale zkomplikovalo cestu lidem, kteří první prázdninový den v hojné počtu směřovali na nejvytíženější nádraží v zemi. Dopravní podnik poškozený strop opravil, místo posoudil statik,...


V Nymburce projel vlak návěstidlo stůj. Strojvedoucí si chybu rychle uvědomil

Vlak v sobotu odpoledne projel v Nymburce návěstidlo stůj. Strojvedoucí ihned zastavil, incident se tak obešel bez jakýchkoliv následků. Všech 19 cestujících bylo ze soupravy bez zranění evakuováno do nádražní budovy.


Schillerová: Vláda tajně chystá brutální zvýšení daní. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vyčetla vládě Petra Fialy (ODS) další zvyšování daní. Podle ní se připravuje nový daňový balíček, který by zrušil časový test u prodeje nemovitostí po deseti letech. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) odmítl, že by byl pro další zvyšování daní. Vládní politik by spíše rád viděl úspory ve výdajích státu.


Záhada šílených vrahů: Gang zabil 28 lidí, měli mu pomáhat i policisté. Viníci uniknou trestu

Jsou to ty nejzáhadnější vraždy, ke kterým kdy v Belgii došlo. Gang zabijáků, jimž se přezdívalo „šílení“, připravil v letech 1982-85 o život 28 lidí. Vyšetřování případu trvalo několik desetiletí, prověřovalo třeba i podezření, že do zločinů mohli být zapleteni policisté či zastánci krajní pravice. Po letech končí rozpačitým výsledkem: viníci nenalezeni.


Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

Tallahassee (USA) - Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Na její dům totiž letos v březnu spadl kus kovu, který byl původně součástí zásilky pro Mezinárodní vesmírnou stanici ISS. Odpad o váze 700 gramů ale spadl na střechu domu Oterových, píše BBC News.


Nejmenší sloni na světě jsou na pokraji vyhynutí. Dramatická situace přináší i lidská úmrtí

Zachránit to, co z kdysi vzkvétající populace zbylo, bude pro ochránce přírody těžká práce. Tento trpasličí druh totiž žije pouze na Borneu, kde jim rychle ubývá přirozeného prostředí.


Rozhovor | Pokud bude Síkela eurokomisařem, jsem připraven stát se ministrem, říká místopředseda STAN Vlček pro EZ

Jak Starostové hodnotí výsledek evropských voleb? Proč se už s Danuší Nerudovou nepočítá na post evropské komisařky? Jak moc reálná je situace, v níž se eurokomisařem stane současný ministr průmyslu Síkela? Nejen na tyto otázky se EuroZprávy zeptaly Lukáše Vlčka, místopředsedy STAN a také možného kandidáta na nového ministra průmyslu a obchodu.


Sebevražda třinácti bodnými ranami: Záhadu smrti Anety v Letňanech odhalí dokument

Aneta Rodová spáchala před deseti lety sebevraždu třinácti bodnými ranami. To dodnes tvrdí policie s přáním vše zamést pod koberec. Jiného názoru je však její matka a velká část široké veřejnosti. Tento zvláštní případ zaujal i filmaře Jiřího Sádka, který pět let pracoval na dokumentu Aneta, jenž má do vyšetřování vnést světlo.


Řecko i letos sužují lesní požáry. Hasiči zasahují na sever od Atén

S létem začíná i sezóna nebezpečných lesních požárů. Plameny se objevily v hustě zalesněné oblasti, která se nachází přibližně 20 kilometrů na sever od řeckých Atén. Do boje se živlem se pustily stovky hasičů i za pomoci letadel. Informovala o tom agentura DPA.


Cestujeme po Česku: Poznejte symbol Českého ráje, zříceninu hradu Trosky

Zřícenina hradu Trosky se tyčí na dvou čedičových vrcholech a je dominantou Českého ráje. Vyrazte sem na výlet a poznejte toto zajímavé místo, které je opředené pověrami.


Írán čeká druhé kolo prezidentských voleb. Nepřišla ani polovina voličů

Íránci zatím nevybrali nástupce tragicky zesnulého Ebrahíma Raísího. O novém prezidentovi se rozhodne v druhém kole voleb, v němž se utkají reformista Massúd Pezeškiján a bývalý íránský jaderný vyjednavač Saíd Džalílí. Podle agentur o tom informovalo íránské ministerstvo vnitra.


Maďarsko se ujímá předsednictví EU, některé obavy v Bruselu přetrvávají

Brusel - Půlročního předsednictví v Radě EU se v pondělí 1. července ujímá Maďarsko. Ani diplomaté, ani bruselská média se přitom nedokážou shodnout, zda půjde o předsednictví poklidné, profesionální a konstruktivní, či zda se má EU následujících šesti měsíců obávat. Budapešť se stala poslední dobou terčem kritiky zejména kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se ostatní členské státy shodly, maďarští zástupci nyní ale...


Nestárnoucí Tereza Maxová jezdí do Varů přes 30 let: Zavzpomínala na devadesátkové začátky

Okouzlující modelka Tereza Maxová navštěvuje MFF Karlovy Vary už přes 3 dekády. Samozřejmě si nemohla nechat ujít ani letošní ročník a přímo na červeném koberci v rozhovoru pro eXtra.cz zavzpomínala na rok 1990, kdy filmový festival strávila společně s Milošem Formanem nebo Václavem Havlem. Na slavnostní ceremoniál Tereza dorazila se spánkovým deficitem, přes to ohromila.


Komentář | Extrémně nízké počty narozených dětí se dál snižují

„Generace narozených dětí v roce 2023 byla nejslabší za 22 let. Za první čtvrtletí 2024 se však narodilo ještě méně dětí než ve stejném období předchozího roku. Snižování počtu narozených dětí bude do budoucna způsobovat demografické problémy, které budou zhoršovat schopnost veřejného sektoru financovat důchodový systém a zdravotní péči, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.


Rusko protestuje proti japonskému cvičení s členskými státy NATO

Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat vojenské cvičení s Německem a Španělskem. Moskva obvinila japonského premiéra Fumia Kišidu z toho, že staví svou zem na "cestu nebezpečné eskalace".


Letní radovánky Markéty Pekarové Adamové: Odpočinek na horách, sport s manželem i letní kina

Do začátku letních prázdnin už zbývá jen několik málo dní. Poslanci už si plánují dovolené a to, jak naloží s volným časem. Výjimkou není ani předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Těším se zejména na aktivní odpočinek na horách," uvedla pro eXtra.cz.


Noc byla horká, na Frýdlantsku teploty neklesly pod 25 stupňů

Praha - Noc na dnešek byla podle meteorologů jedna z nejteplejších v historii měření na českém území. Noční minima se většinou pohybovala mezi 23 až 18 stupni Celsia, ale například v Hejnicích a ve Frýdlantu v Libereckém kraji teploty neklesly pod 25 stupňů, uvedl ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku. Tropickou noc, kdy teploměr ukázal 20 stupňů a víc, zaznamenalo 150 z 260 stanic v zemi.


Starokatolická církev v ČR umožní církevní uzavírání stejnopohlavních svazků

Praha - Starokatolická církev v České republice umožní od 1. ledna 2025 církevní uzavírání stejnopohlavních partnerství. Od začátku příštího roku začne platit novela občanského zákoníku, která umožňuje párům stejného pohlaví uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v manželství muž a žena. Zástupci starokatolické církve o svém rozhodnutí informovali ČTK. Jsou podle nich první církví v ČR, která veřejně deklaruje záměr uzavírat partnerství...


Děsivá česká sekta Imanuelité: Vůdce Parsifal poblouznil dceru herečky Mileny Dvorské, udělal z ní Labutí Pannu

O tom, že sektě může propadnout v podstatě kdokoliv, se ví již dávno, dnes je však díky internetu větší informovanost, a tím pádem i pravděpodobnost, že se podobnému neštěstí vyhnete. V devadesátých letech byl však internet v plenkách a v České republice, která se vzpamatovávala z náhlé svobody, se dařilo kdejakým podvodníkům. A sektám. V čele jedné z nich byla dokonce dcera herečky Mileny Dvorské.


KLDR se ozvala kvůli manévrům u Jižní Koreji. Diktatuře vadí "asijské NATO"

Severokorejská diktatura v neděli podrobila kritice vojenské cvičení Jižní Koreji, USA a Japonska v mezinárodních vodách na jih od jihokorejského ostrovního letoviska Čedžu. Manévry podle Pchjongjangu ukazují, že vztahy mezi zmíněnými zeměmi se změnili v "asijskou verzi NATO".


Starosta Židlochovic vyděsil obyvatele: Parkování zdarma jen půl hodiny a platit i za auto u domu

V Židlochovicích na Brněnsku to vře. Při setkání s občany starosta Jan Vitula (55, Vaše Židlochovice) upozornil, že je nutné řešit problematiku s parkováním. Jeho vyjádření pochopili přítomní tak, že chce v celém městě zavést placené parkování. To starosta ale popírá.


Rusové se ozvali. Vadí jim japonské manévry s Německem a Španělskem

Rusko vyjádřilo protest proti plánům Japonska, které chce v červenci na ostrově Hokkaido uspořádat vojenské cvičení s Německem a Španělskem. Moskva obvinila japonského premiéra Fumia Kišidu z toho, že staví svou zem na "cestu nebezpečné eskalace".


Janáček je operní hvězda, denně se někde na světě hraje, říká znalec

Brno - Prakticky nemine den, aby někde na světě, v operních divadlech či na koncertních pódích, nezaznělo některé dílo Leoše Janáčka. Skladatel, od jehož narození 3. července uplyne 170 let, je skutečnou operní star, řekl ČTK v rozhovoru Jiří Zahrádka, muzikolog a kurátor brněnského Janáčkova archivu. Dílem skladatele, který na uznání čekal do zralého věku a jako šedesátník prožil nejsilnější tvůrčí vzepětí, se Zahrádka zabývá tři desetiletí....


Nová moskevská stínová flotila je připravena

Po invazi na Ukrajinu a sankcích, které na ni uvalil Západ, vytvořilo Rusko stínovou flotilu, která přepravuje jeho ropu po celém světě. Nyní přibývá důkazů, že Moskva začala dělat totéž v případě zkapalněného zemního plynu (LNG). Informuje agentura Bloomberg.


Předčasné volby ve Francii jsou v plném proudu. Odhady výsledků budou večer

V evropské části Francie začaly v neděli ráno předčasné parlamentní volby, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. Macron po nich rozpustil parlament. Favoritem je podle průzkumů Národní sdružení Marine Le Penové.


Argentinská ekonomika v propadu: HDP klesá o 5,1 %, nezaměstnanost roste na 7,7 %

Nové údaje odhalují znepokojivý stav argentinské ekonomiky. Hrubý domácí produkt země se propadl a nezaměstnanost stoupla na alarmující úroveň. Situace vyvolává obavy o budoucnost jihoamerického státu.


Noc dlouhých nožů. Před 90 lety Adolf Hitler zlikvidoval opozici ve vlastních řadách

Jen rok poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, nechal zlikvidovat své poslední odpůrce ve vlastních řadách a definitivně si tak upevnil moc. Akce, od jejíhož počátku uplyne 30. června 90 let, vstoupila do dějin pod označením Noc dlouhých nožů. Pod záminkou likvidace údajného státního převratu bylo během tří dnů zavražděno několik desítek až stovek osob, jež byly Hitlerovi nepohodlné. Vedena byla hlavně proti kdysi mocné polovojenské...


Zemřel předseda Syndikátu novinářů Adam Černý. Bylo mu 73 let

Bývalý komentátor různých deníků, který spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí, zemřel v sobotu po vážné nemoci, uvedl syndikát na svém webu. Členem Syndikátu novinářů byl Černý od jeho vzniku v roce 1990, jeho předsedou se stal v roce 2009. Jako redaktor zahraniční redakce Hospodářských novin v roce 2006 obdržel Cenu Ferdinanda Peroutky.


Úřady se nového stavebního zákona obávají, kritice čelí postup digitalizace

Praha - V pondělí začne platit nový stavební zákon a s ním spojená digitalizace stavebního řízení. Jeho cílem má být zrychlení a zjednodušení povolovacích procesů. Na úřadech a mezi stavebníky a odborníky budí spíše obavy. Zavedení digitalizace se potýkalo s komplikacemi. Zakázka na zavedení části systému byla několikrát zrušena, školení pro úředníky bylo zřízeno narychlo a nebylo úplné a úřady dostávaly nevyhovující techniku. Vicepremiér pro...


Francie si volí parlament. První kolo začalo, odhady výsledků se očekávají večer

V evropské části Francie začaly v neděli ráno předčasné parlamentní volby, které vyhlásil prezident Emmanuel Macron v reakci na výsledky červnových voleb do Evropského parlamentu. Macron po nich rozpustil parlament. Favoritem je podle průzkumů Národní sdružení Marine Le Penové.


Češi nejméně podporují vstup Ukrajiny do EU a uprchlíky považují za zátěž

Vstup Ukrajiny do Evropské unie. Téma, které je stále aktuální. Pro rychlý vstup Ukrajiny do EU má ze čtyř zemí visegrádské čtyřky nejmenší podporu v Česku. Proč tomu tak je? Rovněž tak zejména Češi považují ukrajinské uprchlíky za zátěž pro svou zemi.


Lety nad Evropou, hlavně do Turecka, se zpožďují, problém mají i Češi

Praha - Letecké spoje nad Evropou nabírají v posledních dnech stále častěji zpoždění, největší problémy vznikají na spojích do Turecka. Vliv to má i na české dopravce a letiště, aerolinky Smartwings jen během soboty zaznamenaly zpoždění všech 30 svých letů z a do Turecka. Zpožděné přílety i odlety na linkách do těchto destinací eviduje i pražské letiště. To má navíc nyní výpadky systému pasové kontroly na prvním terminálu, což zpomaluje odbavení...


Hřebejkův film bude mít letní předpremiéru ve Slavonicích, do kin půjde v říjnu

Praha - Nový film režiséra Jana Hřebejka Výjimečný stav bude mít předpremiéru na festivalu v jihočeských Slavonicích, který se koná na přelomu července a srpna. V kinech se komediální drama z novinářského prostředí objeví 17. října. Hřebejk to dnes uvedl na síti X. Hlavní postavu zahraničního rozhlasového zpravodaje hraje ve snímku Ondřej Vetchý, jeho kolegyni a současně partnerku ztvárnila Tatiana Dyková. Tématem filmu jsou podle jeho tvůrců...


Zřícený strop ve škole. Maminka popsala chvíle hrůzy: Tomášek upadl, nemohl utéct. Učitelka ho zachránila

Čtvrteční šok vystřídaly páteční úsměvy. Třeťáčci v pražských Horních Počernicích si stejně jako školáci v celé republice převzali vysvědčení a radostně vyrazili na prázdniny. Nemuselo to tak být, nebýt pohotové reakce jejich učitelky Kateřiny, která je o den dříve stačila dostat ze třídy těsně předtím, než ji zavalil padající strop...


Čech se dopustil rasistického útoku v Polsku. Hrozí mu vězení

Český občan skončil v rukou polských policistů kvůli rasistickému útoku na Afričana na nádraží v Katovicích. Muž měl přiznat vinu a zůstává pod dohledem policie do té doby, než bude případ vyřízen. Incident neunikl pozornosti polských celostátních médií.


Rozvrat střední třídy jako cíl. Co se děje s životní úrovní Čechů

Výborná zpráva. Češi jsou nejméně ohroženi chudobou z celé Evropské unie. Jsou na tom dokonce lépe než Němci či třeba Dánové. Takovou informaci bez dalšího komentáře sdílela nedávno na sociálních sítích vládní ODS. Zřejmě s očekáváním, že voliči pochválí kabinet, jak to dělá dobře. Tvrzení ale, mírně řečeno, pokulhává.


Predátoři s čistým štítem? Děti má před nimi ochránit certifikát, jednání váznou

Sexuálně zneužívají nezletilé. Třeba v dětském oddíle, v kroužku, ve sboru. Jsou za to odsouzeni. Pak vedou několik let řádný život a záznam jim úřady vymažou. Hledí se na ně jako na čisté, o jejich skutcích se neví. A tak začnou nanovo. Řešením by mohl být dětský certifikát, ale jednání kolem něj stále váznou.