SCHILLEROVá: VLáDA TAJNě CHYSTá BRUTáLNí ZVýšENí DANí. LIDI JSTE OKRADLI VY, REAGOVAL SKOPEčEK

Bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vyčetla vládě Petra Fialy (ODS) další zvyšování daní. Podle ní se připravuje nový daňový balíček, který by zrušil časový test u prodeje nemovitostí po deseti letech. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) odmítl, že by byl pro další zvyšování daní. Vládní politik by spíše rád viděl úspory ve výdajích státu.

„Jsem úplně v šoku. Vládě nestačilo, že zvedla daně o 73 miliard korun. Nestačilo jí, že porušila veškeré sliby. Ministerstvo financí v tichosti připravilo další daňový balíček, který je novelou daně z příjmu. V pátek skončilo připomínkové řízení a velice zásadní připomínky tam dalo ministerstvo průmyslu, Komora daňových poradců nebo Hospodářská komora,“ řekla Schillerová.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

V praxi by mělo jít o zrušení časového testu při vlastnictví nemovitosti. „Pokud pronajímáte políčko nebo garáž, tak po deseti letech nemusíte platit daň při jejich prodeji. To nyní chce ministr financí Zbyněk Stanjura zrušit. Nově to bude tak, že pokud to jen na jeden den pronajmou, zaplatí z toho daň. To je útok přímo na solar pro střední třídu,“ řekla Schillerová.

Její politický oponent Jan Skopeček řekl, že návrh zatím nečetl a je obecně proti zvyšování daní. „Byl jsem velmi kritický i k podobě daňového balíčku. Byl bych radši, kdyby vláda šetřila na výdajové straně,“ řekl Skopeček a následně Schillerové vytkl její kroky v době, kdy byla ministryní financí.

Každý podle něj chápe, že inflace má nějaké zpoždění. „Když jsme přebírali vládu, tak byla na šesti procentech. Ten trend pokračoval a zdražování jste nastartovali vy. Vy jste okradli české občany tím, že jim klesla životní úroveň. Kvůli vám byla inflace taková,“ řekl Skopeček Schillerové.

2024-06-30T09:49:37Z dg43tfdfdgfd