CO UKáZALY VOLBY VE FRANCII? SNAHY O DéMONIZACI KRAJNě PRAVICOVýCH VOLIčů ZTRáCEJí účINEK, OBáVá SE ITáLIE

Snahy o démonizaci krajně pravicových voličů ztrácejí účinek. Prohlásila to v pondělí italská premiérka Giorgia Meloniová po vítězství krajně pravicového Národního sdružení (RN) v prvním kole předčasných parlamentních voleb ve Francii.  

"Zpozorovala jsem něco, co se v různých formách děje i v Itálii: Neustálá snaha démonizovat a zahánět do kouta lidi, kteří nevolí levici," uvedla Meloniová pro agenturu Adnkronos v prvním vyjádření po nedělních volbách ve Francii.

Dodala, že jde o trik na odklonění debaty od podstaty rozličných politických návrhů. Meloniová je nejvíce pravicově orientovanou italskou lídrkou od dob druhé světové války, konstatuje AFP.

V reakci přitom pogratulovala francouzské krajně pravicové straně Marině Le Penové k vítězství. "Na politické úrovni gratuluji Národnímu sdružení a jejich spojencům k jejich jasnému úspěchu v prvním kole," uvedla italská premiérka.

RN zvítězila v prvním kole předčasných parlamentních voleb ve Francii se ziskem přes 33 procent hlasů. Na druhém místě s přibližně 28 procenty hlasů skončila levicová Nová lidová fronta (NFP).

Centristický blok prezidenta Emmanuela Macrona Spolu (ENS) se umístil na třetím místě a získal podporu přibližně 20 procent voličů.

Související články

2024-07-01T17:30:48Z dg43tfdfdgfd