ČEšTí šKOLáCI PATří PODLE TESTů OECD K NEJLEPšíM VE FINANčNí GRAMOTNOSTI

Paříž/Berlín - Studenti ve Vlámsku, Dánsku, Kanadě, Nizozemsku a Česku patří k nejlepším, pokud jde o finanční gramotnost. Vyplývá to z dnes zveřejněných srovnávacích testů PISA, které ve dvaceti zemích a regionech provedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nad průměr států OECD se dostaly ještě Rakousko, Polsko a Spojené státy. Nejhůře si vedli žáci v Brazílii, Saúdské Arábii a Malajsii.

Cílem testování, do kterého se v roce 2022 zapojilo 14 států a regionů OECD a šest partnerských zemí, bylo porovnat finanční chování a znalosti 15letých studentů. "Mnoho z nich musí činit finanční rozhodnutí a již také využívají finanční služby. Pravděpodobně budou v období přechodu do dospělosti čelit rostoucím složitostem a rizikům na finančním trhu. Lepší znalost a porozumění finančním pojmům a rizikům může pomoci zlepšit finanční rozhodování dospělých a mladých lidí, finanční gramotnost je nyní celosvětově uznávána jako základní životní dovednost," uvedla OECD.

Organizace díky srovnávacím testům zjistila, že dvě třetiny studentů využívají finanční služby. Bankovní účet vlastní v zemích OECD v průměru 63 procent patnáctiletých. Na 86 procent studentů uvedlo, že za poslední rok sami, případně s pomocí rodiny provedli nákup online. Na 66 procent žáků tvrdilo, že v posledních dvanácti měsících k placení použilo mobilní telefon.

V řadě zemí, mimo jiné v Malajsii, Saúdské Arábii, v Brazílii, ale také v Bulharsku či Norsku, je podle OECD stále mnoho dětí, jejichž finanční znalosti jim neumožňují činit každodenní finanční rozhodnutí. Ve státech OECD je v průměru 17,9 procenta takových žáků, v nejhůře hodnocené Malajsii je jich 47,5 procenta, v Bulharsku 40,8 procenta a v Norsku 21,8 procenta. Pod průměrem OECD skončilo s 18,2 procenta také Maďarsko. Česko naopak i v této skupině patří s 15,3 procenta k premiantům. Nejlépe si v této kategorii s 10,9 procenta vedlo Dánsko.

Česko rovněž překonává průměr OECD v počtu nejvíce finančně gramotných studentů. Průměr je 10,6 procenta, v případě Česka ale nejlepších výsledků dosáhlo 12,5 procenta žáků. Největší přehled ve finančním světě mají Nizozemci, na nejvyšší úrovni jich skončilo 18,5 procenta.

OECD už loni v prosinci zveřejnila hodnocení matematických, čtenářských a přírodovědných znalostí a dovedností patnáctiletých žáků. Žebříček ovládly Singapur, Japonsko a Korea. Čeští školáci vykázali nadprůměrné hodnoty, ačkoli se v porovnání s rokem 2018 v matematické gramotnosti zhoršili. V polovině června pak OECD představila i výsledky testů ke kreativnímu myšlení. Češi se umístili nad průměrem OECD.

2024-06-27T09:25:06Z dg43tfdfdgfd