Trending:


V lesích na Slovensku leží nebezpečná munice


Kdo může za smrt Šimona na festivalu u Bratislavy? Vše řeší policie, organizátoři čelí kritice

Za smrt dvacetiletého Šimona, k níž došlo v noci z pátku na sobotu na hudebním festivalu Hip Hop žije konaném u jezera Zlaté Písky u Bratislavy, podle některých návštěvníků nesou vinu organizátoři. Ti podle nich nezajistili dostatek pitné vody a nealka. Příčinu úmrtí určí až provedená pitva. Policisté to vyšetřují jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Organizátoři jakoukoliv vinu odmítají.


Chilskou armádu téměř nerozeznáte od německé. Podívejte se, v čem neohroženě pochoduje

Existuje ve světě armáda, která by v sobě spojovala ceremoniální tradice pruské vojenské školy z 19. století a uniformy wehrmachtu tak dokonale, že si budete připadat jako cestovatel v čase?


Jak bude otevřeno na červencové svátky? Na Den věrozvěstů a výročí smrti Jana Husa si i nakoupíte

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.


Farský a Nerudová se rozhodli. Nepůjdou do Renew, zůstanou u evropských lidovců

Europoslanci zvolení za hnutí STAN Danuše Nerudová a Jan Farský i po odchodu hnutí ANO z liberální frakce Renew Europe zůstávají u Evropské lidové strany (EPP). Pro Echo24 to potvrdil Farský s tím, že s Nerudovou chtějí být součástí „silné a stabilní frakce“, kde budou mít šanci prosazovat svůj program.


Chorvatsko na sezonu zdražilo dálniční mýtné. Podívejte se, na kolik a kde vyjde

Destinu navíc zaplatí od začátku prázdnin řidiči na mýtném na dálnicích v Chorvatsku. Zdražení potrvá přes léto, od července do konce září. Země k němu přistoupila poprvé od covidové pandemie. Deník se podíval na to, kolik čeští turisté vyrážející na Jadran autem zaplatí na jednotlivých dálnicích a úsecích.


„Nejhorší systém za 30 let“ i bezpečnostní díry. Bartošovo stavební řízení se bude muset opravit

Očekávaná digitalizace stavebního řízení, která funguje od pondělního, sice běží, ale rozhodně ne optimálně. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) průběžně informuje o narůstajících tisících lidí, které systém zatím využily, z jeho resortu i od úřadů ovšem souběžně přicházejí zprávy o nefunkčnosti, bezpečnostních chybách a nemožnosti se přihlásit. Ministerstvo nakonec přiznalo, že systém bude třeba opravit.


Nizozemsko pošle Ukrajině první stíhačky F-16

Nizozemsko brzy dodá Ukrajině první z 24 slíbených stíhaček F-16, uvedla v pondělí odcházející nizozemská vláda.


Zemřela matka Noy Argamaniové, osvobozené rukojmí Hamásu

Matka zachráněné izraelské rukojmí Noy Argamaniové zemřela tři týdny poté, co byla její dcera osvobozena při dramatické razii, kdy byla osm měsíců zadržována Hamásem v Gaze.


"Vítězství Trumpa." Biden ostře kritizoval rozhodnutí soudu ohledně prezidentské imunity

Americký prezident Joe Biden v pondělí ostře kritizoval rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně prezidentské imunity, které je vnímáno jako vítězství Donalda Trumpa, pravděpodobného soupeře Bidena v nadcházejících prezidentských volbách v listopadu, uvedl server CNN.


Ženevské úmluvy: porozumění pravidlům války

Málokterá z mezinárodních mnohostranných dohod zůstala tak významná, vlivná a působivá jako skupina dokumentů známých jako Ženevské úmluvy. Ženevské úmluvy, jejichž dějiny se táhnou více než sto let, se poprvé zrodily v hlavě Mezinárodního výboru Červeného kříže a snaží se omezit zbytečné ztráty, tragédie a brutalitu válečných situací. Tyto strany, které jsou průkopníkem koncepce válečné humanity, byly v průběhu času důsledně aktualizovány, aby držely krok s novými metodami, jimiž se válka vede, a snažily se proměnit nemožné ve skutečnost. Zaujalo vás to? Seznamte se s jednou z nejdůležitějších mírových dohod na světě.


Prachovské skály mají konečně toalety. Alespoň nebudeme muset do lesa, pochvalují si turisté

Prachovské skály, kam v létě míří tisíce turistů, už nejsou bez toalet. Dosud v chráněném území toalety chyběly. Teď tam jsou hned na dvou místech.


Otevírací doba o svátcích 2024: Bude v pátek a v sobotu otevřeno?

V Česku začal v pondělí o den kratší pracovní týden, protože v úvodu července jsou tradičně dva státní svátky. To v posledních letech znamená jediné. Každý si potřebuje osvěžit, zdali během nich bude v obchodech otevřeno.


Stigmata: záhada svatých ran

V křesťanství se stigmata označují jako tělesné rány, jizvy a bolesti na místech, která odpovídají ranám po ukřižování Ježíše Krista. Tyto zarážející rány se obvykle objevují na rukou, zápěstích a nohou a na levé straně těla. Vysoký podíl (možná více než 80 %) všech stigmatiků tvoří ženy. Navíc prvními a jedinými stigmatiky byli katolíci, kteří žili po velkém schizmatu v roce 1054 (přerušení společenství mezi katolickou církví a východní pravoslavnou církví). Stigmata, jež jsou často vyvracena jako podvod, mají přesto své věřící - od roku 1224, kdy byl zaznamenán první případ, bylo identifikováno přibližně 400 stigmatiků. Lékařská záhada, nebo zázrak? Klikněte na tuto galerii a zjistěte více o stigmatech a těch, kterých se zřejmě dotkl Kristus.


Velkolepé královské koruny vhodné pro hlavy států

Koruna je tradiční ozdoba hlavy, kterou nosí panovníci jako symbol své moci a bohatství. Nádherně vyrobená, často se třpytící zlatem nebo stříbrem a zdobená drahými kameny, koruna také označuje svého nositele jako hlavu státu, a čím větší je pokrývka hlavy, tím větší je její postavení. Projděte si tuto galerii a obdivujte některé z nejpozoruhodnějších korun, které kdy byly vytvořeny pro krále a královny.


Nejtrapnější příbuzní amerických prezidentů

Někteří američtí prezidenti měli štěstí v rodinné loterii a byli obklopeni příbuznými, kteří jim pomohli vylepšit jejich veřejný obraz. Jiní prezidenti měli v tomto ohledu méně štěstí... Od počátku existence státu se prezidenti museli potýkat s nepříjemnými problémy, které jim způsobovali jejich rodinní příslušníci. Kromě zvládání prezidentského úřadu se museli starat také o to, co by jejich manželka, dítě, bratr nebo tchán mohli udělat příště, aby upoutali odsuzující pozornost médií a uvedli administrativu do rozpaků. Zajímá vás to? Podívejte se do této galerie, kde najdete nejtrapnější členy prezidentské rodiny v historii USA.


KLDR provedla další znepokojivý pokus. Měla testovat balistické střely s obří hlavicí

Severní Korea oznámila, že v pondělí provedla úspěšný test nové taktické balistické střely schopné nést bojovou hlavici o hmotnosti 4,5 tuny. Podle agentury Reuters informaci přinesla severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Jihokorejská armáda předtím uvedla, že KLDR vypálila dvě balistické střely, z nichž jedna zřejmě selhala a vybuchla během letu. KCNA se o druhé raketě nezmínila.


Pražanům výrazně zlevní plyn a elektřina. Týká se to 700 000 odběratelů

Pražská energetika (PRE) od začátku září zlevní energie téměř 700 000 odběratelům bez fixace. Ceny elektřiny oproti současnosti klesnou až o 20 procent, ceny plynu pak o 16 procent. Dnes o tom informovala Pražská energetika. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.


Prezident a pyšný dědeček. Jiří Bartoška se pochlubil dcerou i malou vnučkou

Prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška si letošní 58. ročník užívá plnými doušky společně se svými nejbližšími. Kromě manželky Andrey ho v lázeňském městě na akce doprovází také dcera Kateřina i vnučka Andulka, která brzy oslaví třetí narozeniny.


Střelba u D35? Podle policie to byl pokus o vraždu!

Pondělní střelba u dálnice D35 byla vyhodnocena jako pokus o vraždu. Kriminalisté v případu obvinili padesátiletého muže, kterého včera zadrželi. Incident si vyžádal zranění jednoho člověka.


Skutečnosti o období studené války, které vás překvapí

Zatímco svět se zatajeným dechem sleduje ruskou invazi na Ukrajinu, zákonitě dochází ke srovnávání s obdobím studené války, kdy mezi Spojenými státy a Sovětským svazem a jejich spojenci vládlo geopolitické napětí, které málem vyústilo v jaderný konflikt. Studená válka fakticky zanikla rozpadem SSSR v roce 1991. Jak však současné události jasně ukazují, mezi Ruskem a většinou jeho západních sousedů stále přetrvávají hluboké kulturní a ideologické rozdíly, jejichž základem je vzájemné podezírání a nepřátelství. Co si tedy pamatujeme ze studené války a z klíčových okamžiků a rozhodnutí, které utvářely svět po roce 1945? Klikněte na tuto galerii a zjistěte několik zajímavých faktů o studené válce.


Batikovaný župan, plášť z chemie? Olympijská kolekce rozdělila internet, chválu pějí slavní

Čeští olympionici budou na hrách v Paříži nastupovat v oblečení v národních barvách, ale netradičně pojatých. Nejvýraznějším prvkem kolekce, kterou designér Jan Černý avizoval jako „brutálně speciální“, je plášť spojující český baloňák a ve Francii oblíbený trenčkot. A právě ten na sociálních sítích vzbudil největší vlnu rozporuplných reakcí. Oproti tomu celebrity oslovené CNN Prima NEWS na filmovém festivalu v Karlových Varech módní návrhy...


Obří požár v Řecku způsobil ohňostroj

Zcela zbytečný oheň zachvátil řecký ostrov Hydra. Na pronajaté jachtě se plavilo po moři několik Kazachů, kteří svou neukázněností způsobili nemalý požár. Ohňostroj odpálili přímo z lodi. V zátoce, kde se ohňostroj pořádal, zbyly jako důkaz činu i zbytky zábavní pyrotechniky. Kapitán i první důstojník lodi Persefoni I. skončili spolu s jedenácti zbývajícími členy posádky rázem ve vazbě.


Slunce a vítr loni v EU vyrobily nejvíc elektřiny. Obnovitelné zdroje poprvé porazily fosilní paliva

Na jedné straně nárůst větrných a solárních elektráren a na straně druhé prudký pokles elektráren spalujících fosilní paliva zásadně proměnil energetický...


Spolupráce Ukrajiny s NATO? Zelenskyj telefonoval s budoucím generálním tajemníkem Ruttem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval s odcházejícím nizozemským premiérem a budoucím generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem. V telefonátu diskutovali o budoucí spolupráci Ukrajiny se Severoatlantickou aliancí. Uvedl to server Ukrajinska pravda.


Rusko zničilo pět ukrajinských stíhaček, ukazují záběry. Putin nasadil obávané rakety Iskander

Ruské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že raketový útok na letiště v Myrhorodu v ukrajinské Poltavské oblasti zničil pět ukrajinských stíhaček Su-27 a dva další stroje poškodil. Podle něj rovněž ruská protivzdušná obrana v noci zničila nad dvěma oblastmi a anektovaným ukrajinským poloostrovem Krym 11 ukrajinských dronů. Letecký poplach byl v noci vyhlášen i na Ukrajině, která hlásí i raněné. Ukrajinské velení podle tisku upozornilo na vyšší...


Vražda ženy v Mohelnici: Pachatelem má být otec jejího syna, útočil nožem

Policie od nedělního večera vyšetřuje vraždu v Mohelnici na Šumpersku. V případu stíhají dvaačtyřicetiletého muže, který se doznal ke spáchání činu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až 20 let za mřížemi.


Čínský horoskop: Co nás čeká v červenci, měsíci kovové kozy? Rýsují se změny doma i debata se šéfem o pracovní náplni

Červenec 2024, podle čínského horoskopu měsíc kovové kozy, se bude točit kolem komunikace. Tu byste měli v souladu s feng shui správně nastavit nejen doma s partnerem, ale i v práci. Vyjasníte tak mnohé nesrovnalosti a vyřešíte to, co vám už dlouho nevyhovovalo. A na co dalšího se můžeme v červenci těšit?


Detaily tragického požáru v Kameničce


Ministr Ivan Bartoš k problémům s digitálním stavebním řízením


USA podle Austina poskytnou Ukrajině další pomoc za 2,3 miliardy USD

Washington - Spojené státy brzy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 2,3 miliardy dolarů (téměř 54 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Balík pomoci bude zahrnovat mimo jiné i protitankové zbraně a munici pro systémy protivzdušné obrany Patriot a další, uvedla agentura AP.


Vyfasoval 8 let, přesto galerista do vězení nepůjde: „Vydírali mě,“ tvrdí Třeštík

Odvolací soud zrušil verdikt, podle nějž si měl pražský galerista Jan Třeštík odpykat osm let vězení za zpronevěru peněz klientů a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Případ vrátil k dalšímu projednání. Někdejší ředitel Galerie Středočeského kraje vinu odmítá. Součástí zrušeného verdiktu byl i maximální, tedy desetiletý zákaz Třeštíkova působení ve vedení firem.


VIDEO: Turci vyhání Syřany ze země. Přijali tři miliony uprchlíků

Kvůli nepokojům proti syrským uprchlíkům, které vypukly na konci minulého týdne, zadržely turecké úřady na 500 lidí. Podle agentury AFP to v úterý oznámil turecký ministr vnitra Ali Yerlikaya. Nejsilnější byly demonstrace, při kterých skupiny lidí útočily na domy či obchody syrských uprchlíků v centrálním Turecku. Nepokoje odsoudil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.


KOMENTÁŘ: Nová éra hnutí ANO v Evropě. Konec strany pro všechny a tečka za praotcem Teličkou

Kdo očekával, že alespoň začátkem léta bude na české politické scéně klid, šeredně se pletl. První prázdninovou bombu odpálilo hnutí ANO, když jeho šéf Andrej Babiš oznámil vznik nového unijního uskupení Patrioti pro Evropu. Co formální spojení se stranou maďarského premiéra Viktora Orbána a rakouskými Svobodnými vlastně znamená? Mimo jiné definitivní odklon od politiky prvního českého eurokomisaře Pavla Teličky. ANO se zároveň více ideologicky...


Poznejte šaolinské mnichy, impozantní čínské bojující buddhisty

Jen málo skupin na světě je opředeno takovým tajemstvím a úctou jako čínští šaolinští mniši. Jejich jméno zná každý a o filmech slyšel každý, ale kdo vlastně jsou tito buddhističtí mniši žijící v horách, kteří jsou schopni téměř zázraků? Tyto samotářské mnichy obklopuje mnoho otázek. Kde se bere jejich síla? Jsou skutečnou bojovou silou? V co vlastně věří? Následující galerie vám na všechny tyto a další otázky odpoví a umožní vám nahlédnout do některých jejich skutečně neuvěřitelných tréninkových praktik. Pokračujte v čtení a ponořte se do fantastického světa kláštera Šaolin.


Ranní check: České firmy čile obchodují s Putinem, ČEZ řeší konec těžby uhlí

Dobré ráno! Je 184. den roku, svátek má Patricie. V tento den v roce 1947 Československo po nátlaku Sovětského svazu odmítlo Marshallův plán. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.


Rusko chce vybudovat vlastní vesmírnou stanici. Postaví ji umělá inteligence

Rusko plánuje zahájit stavbu vlastní vesmírné stanice v roce 2027 vypuštěním prvního modulu, uvedla ruská vesmírná agentura Roskosmos na platformě Telegram.


Humanitární katastrofa na Haiti: Statisíce dětí skončily bez domova

Více než 300.000 dětí na Haiti muselo opustit své domovy v důsledku přetrvávajících násilností v zemi, které páchají místní gangy. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF).


Babiš naznačil, kdy má dojít k ustavení frakce Patrioti pro Evropu

Expremiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že nová evropská frakce Patrioti pro Evropu, jejíž vznik oznámil s dalšími politiky v neděli, se podaří ustanovit během příštího týdne. Babiš to v úterý napsal na sociální síti X.


„Americký voják“ stanul před soudem: Zamilovanou ženu obral o více než milion korun

Zevlují na sociálních sítích, kde loví osamělé ženy. Vzápětí se do nich údajně bláznivě zamilují. Tisíce žen už naletěly na pohádkové románky s americkými vojáky. Platí za to vysokou cenu, zpravidla stovky tisíc až miliony korun. Jednu takovou storku rozplétá Krajský soud v Brně.


Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.


Nejhorší incidenty válečné střelby mezi spojenci v historii

Válka je chaotická a nebezpečná záležitost. Všichni, kdo se zapojí do konfliktu, mohou očekávat, že ve jménu přežití budou svědky neuvěřitelných tragédií a hrůz, ale člověk by si myslel, že většina účastníků bojů se může spolehnout alespoň na své soukmenovce ve zbrani, ne? To bohužel není vždy pravda a případy střelby mezi přáteli jsou mnohem častější, než byste si mysleli. Zaujalo vás to? Pročtěte si nejznámější případy střelby mezi spojenci v historii.


AfD, FPÖ, Fidesz a Babišovo ANO se mohou novou frakcí dostat z politické izolace

Německá krajně pravicová strana Alternativa pro Německo (AfD) se díky nové alianci Patrioti pro Evropu, kterou představily Svobodná strana Rakouska (FPÖ), maďarský Fidesz a české hnutí ANO, může dostat z politické izolace. Informovaly o tom portály Euractiv.de.


Orbán navštívil Kyjev, Zelenského vyzval k příměří

Kyjev - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v Kyjevě vyzval k uzavření příměří, které by mohlo urychlit zahájení mírových rozhovorů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle médií trval na tom, že Ukrajina a celá Evropa potřebují spravedlivý a trvalý mír, a naléhal na pokračování vojenské pomoci umožňující Ukrajině třetím rokem se bránit ruské agresi. Orbán, známý blízkými vztahy s Moskvou, dnes do Kyjeva přicestoval poprvé od vpádu ruských...


Policisté obvinili 16 lidí z úvěrového a dotačního podvodu a krácení daní

Praha - Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 16 lidí z úvěrového a dotačního podvodu a také z krácení daní se škodou přesahující 70 milionů korun. Podle kriminalistů pomocí fiktivních faktur zvyšovali obrat firem, s nepravdivými informacemi pak žádali o úvěry a dotace a také neoprávněně uplatňovali nárok na odpočet daně. O případu, který dozoruje Krajské státní zastupitelství v Brně, dnes informoval mluvčí...


Drama ve Varech! Dceru Kubelkové potkal nepříjemný incident

Centrem českého šoubyznysu jsou už tradičně na začátku léta Karlovy Vary, kde se koná filmový festival. Nechybí na něm ani krásná dcera Ivy Kubelkové, kterou však potkala nešťastná událost.


USA a Velká Británie se potýkají se sílící vlnou koronaviru. Vyvolal ji nový kmen FLiRT

Spojené státy a Velká Británie se potýkají s narůstajícím počtem případů nemoci covid-19. Informují o tom britský The Mirror a americká CNN. Příčinou letní vlny je nový kmen viru, který nese název FLiRT. Ten podle vědců sice dokáže lépe odolávat očkování, díky čemuž je nakažlivější, ale zdá se, že působí méně závažný průběh onemocnění.


Německo a Polsko budou jednat o posílení obranné spolupráce

Varšava - Polsko a Německo budou jednat o posílení obranné spolupráce, aby odstrašily ruskou hrozbu v regionu, dohodli se dnes členové vlád obou zemí na mezivládních konzultacích ve Varšavě, na nichž představili společný akční plán. Německý kancléř Olaf Scholz během nich také přislíbil pomoc pro přeživší německé okupace za druhé světové války. Informuje o tom agentura DPA, která obnovení konzultací po šesti letech označuje za nový začátek.


Vary zažily nejdivočejší noc. Na kolonádu přijeli známí skandalisté, Macháček s Měcháčkem se znovu vyznamenali

Už to vypadalo, že se letošnímu ročníku karlovarského festivalu skandály vyhnou, vše je ale jinak. A prim opět hráli dva muži, kteří na sebe nejvíc upozornili loni. Tomáš Měcháček a Jiří Macháček letos sice nečůrali na veřejnosti, ale znovu i tak o sobě dali vědět víc než jiní.


Zvrat v případu zřícené rozhledny s dětmi na Děčínsku. Policie zahájila trestní stíhání

Policie zahájila trestní stíhání fyzické a právnické osoby v souvislosti s pádem dřevěné věže v Markvarticích na Děčínsku, ke kterému došlo v srpnu loňského roku. Pro CNN Prima NEWS to sdělila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Během nehody se tehdy zranilo několik lidí, dvě děti musel vrtulník transportovat do nemocnice.