VYFASOVAL 8 LET, PřESTO GALERISTA DO VěZENí NEPůJDE: „VYDíRALI Mě,“ TVRDí TřEšTíK

Odvolací soud zrušil verdikt, podle nějž si měl pražský galerista Jan Třeštík odpykat osm let vězení za zpronevěru peněz klientů a milionové podvody při obchodech s uměleckými díly. Případ vrátil k dalšímu projednání. Někdejší ředitel Galerie Středočeského kraje vinu odmítá. Součástí zrušeného verdiktu byl i maximální, tedy desetiletý zákaz Třeštíkova působení ve vedení firem.

Podle Vrchního soudu v Praze pochybil pražský městský soud při hodnocení shromážděných důkazů. „V určitých ohledech musí dát odvolací soud obžalovanému (Třeštíkovi) za pravdu. Nalézací soud použil k popisu skutku v rozsudku popis uvedený v obžalobě a nepromítl do něj změny, které zjistil. Rozsudek se tak stává nepřezkoumatelným,“ uvedl soudce pražského vrchního soudu Jiří Bednář.

Skutková zjištění, které městský soud učinil, jsou tak podle Bednáře mnohdy v rozporu s tím, co stojí v rozsudku. Soudce ale podotkl, že větší část rozsudku pokládá za prokázanou, správnou a důkazně podloženou.Zoo Praha hlásí radostnou zprávu: Šiška má sourozence! Váží 141 gramů

Obžaloba se týká mimo jiné obrazu Kruh a skvrna, jehož autorem je Vasilij Kandinskij. Podle státního zastupitelství nechal Třeštík obraz bez vědomí ukrajinsko-kanadského majitele odvézt po skončení výstavy v Národní galerii do kasina v Rozvadově a následně ho zase převezl do Prahy, kde ho v roce 2018 předal jako zástavu za své nesplacené závazky jinému podnikateli. Tomu ovšem nesdělil, že není oprávněným vlastníkem obrazu.

Podle obžaloby si Třeštík také neoprávněně ponechal peníze, které dostal od klienta na nákup díla Hanse Hoffmanna a obrazu Oskara Kokoschky nazvaného Žáby.

Vydírání

Galerista se hájil mimo jiné tím, že se stal obětí vydírání. „Nikdy jsem necítil, že bych dělal cokoliv, co by bylo nelegální. Svůj obor jsem vždycky dělal tak, jak jsem nelíp uměl. Nikdy jsem neměl pohnutky cokoliv komukoliv zpronevěřit nebo ukrást. Pracujete s důvěrou lidí. Když ji nemáte, nemůžete tento obor vůbec vykonávat,“ řekl odvolacímu senátu. Popřel také, že by peníze prohrál v kasinu. Pražský městský soud podle něj „zdeformoval“ celý skutkový děj a některé okolnosti vůbec nepochopil.Markéta Červová (†47) zemřela po útoku cyklisty: „Vzpomínám na její pohled…“ smutnil vdovec u soudu

Zmocněnec majitele Kandinského obrazu u soudu podotkl, že jeho klient neviděl Kruh a skvrnu už sedm let poté, co dílo zdarma zapůjčil Národní galerii. Obraz totiž zůstává v soudní úschově. Podle nabídek na odkup, které obdržel, majitel odhaduje aktuální cenu díla na 250 milionů korun. Řízení o vydání obrazu z úschovy vede Obvodní soud pro Prahu 5, který se podle zmocněnce rozhodl vyčkat na to, jak dopadne trestní řízení.

Třeštík už byl v minulosti pravomocně odsouzen za pokus o nelegální vývoz vzácného obrazu Pabla Picassa, tehdy mu ale justice neuložila trest. Galerista tento případ označoval za zveličenou administrativní chybu. Malba se za hranice nakonec nedostala - nejasností ve vývozních dokumentech si všimli celníci na ruzyňském letišti a dílo tam zadrželi.

2024-07-02T13:55:25Z dg43tfdfdgfd