NASTANOU PO VOLBáCH KOMPLIKACE VE VZTAZíCH BRITáNIE A USA? STARMER A TRUMP SI NEMOHOU ROZUMěT

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

Britské parlamentní volby pozorně sledují také Američané coby nejbližší spojenci Velké Británie. Do kritiky současného stavu britské politiky se připojil například vlivný americký list New York Times. Pokud labouristé zvítězí, jak se předpokládá, tak podle něj „převezme dědictví popela“.

Washington dlouhodobě potřebuje, aby Británie byla silná ekonomicky, politicky i vojensky. Vztah těchto dvou zemí je klíčový pro celé transatlantické partnerství. Obě země ještě ve spojení s Francií de facto vedou Severoatlantickou alianci a jejich soudržnost a síla jsou pro zbývající více než dvě desítky členů životně důležité.

NY Times ale převrátily kritiku i na samotné Spojené státy – je zjevné, že ani jedna ze zemí není v ideální kondici. Problém navíc prohlubují nepříliš hluboké vztahy zřejmě budoucího premiéra Keira Starmera k USA. A pokud od příštího roku 2025 nastoupí do Bílého domu Donald Trump, hrozí další ochlazení.

Trump je obžalovaný v několika trestních kauzách a v jedné z nich byl dokonce uznán vinným, což rozhodně nemusí být bývalému vrchnímu státnímu zástupci Starmerovi po chuti – ba naopak, může dojít k tomu, že Trumpovo prezidenství odsoudí a vztahy mezi USA a Británií půjdou k bodu mrazu.

Ke kritice situace na britské politické scéně se přidal také list Wall Street Journal s tím, že „Britové nyní litují své populistické revolty“. WSJ připomíná nelichotivý výsledek brexitu, kdy pouze 15 % britských občanů považuje náklady vystoupení z Evropské unie za nižší než přínosy. „… hluboce polarizoval zemi, jejíž polovina v něm viděla jedinečnou šanci na znovuzískání britské suverenity a polovina měla pocit, že se musí Evropě omluvit za odchod z lodi. Británii to vyčerpalo a snížilo její sebevědomí,“ píše WSJ o brexitu.

V této chvíli si přeje návrat do Evropské unie pouze mírná většina Britů – a ještě méně tuto možnost vnímá jako reálnou. Podle WSJ se naopak cítí zrazeni tím, jak britská konzervativní vláda k celému procesu přistoupila a vůbec ho nezvládla.

„Brexit byl prvním z řady populistických zemětřesení, která otřásla západní politikou, a brzy po něm následovalo zvolení Donalda Trumpa. Obě se zapíší do dějin jako vzpoury těch, kteří se cítili být globalizací opuštěni, tradičními politiky považováni za samozřejmost a městskými elitami shlíženi svrchu. Obě daly do pohybu síly, které se stále projevují,“ shrnuje WSJ.

Související články

2024-07-04T15:26:28Z dg43tfdfdgfd