RANNí CHECK: ČESKé FIRMY čILE OBCHODUJí S PUTINEM, ČEZ řEší KONEC TěžBY UHLí

Dobré ráno! Je 184. den roku, svátek má Patricie. V tento den v roce 1947 Československo po nátlaku Sovětského svazu odmítlo Marshallův plán. Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

České firmy čile obchodují s Putinem, ČEZ řeší konec těžby uhlí | e15.cz>

Ranní check: České firmy čile obchodují s Putinem, ČEZ řeší konec těžby uhlí

>

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 184. den roku, svátek má Patricie. V tento den v roce 1947 Československo po nátlaku Sovětského svazu odmítlo Marshallův plán.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Brno chce chytat komety. Vláda kvůli vesmírnému průmyslu navýší příspěvky a změní vzdělávání

Český vesmírný byznys si sáhne na bezmála čtyřmiliardový evropsko-japonský projekt, jenž bude zkoumat komety, které doslova svět neviděl. Na vesmírné projekty velmi brzy, tedy v roce 2029, odstartuje na raketě Ariane 6 z Francouzské Guyany soustava zařízení mající za cíl odhalit lidstvu počátky sluneční soustavy. Konstrukce sondy bude mít výraznou českou stopu.

✅ Byznys českých firem s Putinem kvete. Chce to tvrdší zákony a více odborníků, navrhují BIS a ČNB

Postoj české vlády i Evropské unie k vývozům zakázaného zboží a technologií do Ruska, které Putinův režim využívá k výrobě zbraní, je příliš mírný. Sankcionovaný byznys v posledních dvou letech doslova rozkvetl, a to přesto, že v Česku se už podařilo zabránit řadě takových obchodů. Bezpečnostní informační služba (BIS) nebo orgány činné v trestním řízení míní, že stát musí přitvrdit paragrafy a nabrat více analytiků a dalších odborníků. Na závažný problém upozornila v červnu i ČNB, stávající předpisy by také zpřísnila.

Podívejte se na rozhovor s ředitelem Sparty Tomášem Křivdou v pořadu FLOW:

>>Tomáš Křivda, šéf Sparty|Tomáš Sovinský

✅ Schodek rozpočtu byl v prvním pololetí nejnižší za pět let

Státní rozpočet skončil v prvním pololetí ve schodku 178,6 miliardy korun, deficit se tak zmírnil proti květnovým 210,4 miliardy korun. Dnes o tom informovalo ministerstvo financí. Výsledek hospodaření je nejlepší v posledních pěti letech, zároveň je ale schodek pátý nejhlubší v dějinách Česka. Loni na konci června byl rozpočtový deficit 215,4 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) výsledky ukazují, že stát dokáže dodržet plánovaný celoroční schodek 252 miliard korun.

✅ ČEZ a další hnědouhelní těžaři upravují své těžební plány. Vše zatím směřuje k roku 2030

Na pondělní valné hromadě polostátní energetické skupiny ČEZ, která proběhla minulý týden, se kromě dividendy diskutovala i budoucnost uhelného byznysu. Mluvčí společnosti Ladislav Kříž mimo jiné uvedl, že ČEZ nejpravděpodobněji ukončí těžby uhlí v roce 2030, tedy mnohem dříve, než původně očekával. Kvůli zhoršení ekonomiky celé uhelné energetiky podobný osud očekávají i ostatní tuzemští hnědouhelní hráči.

Stane se dnes:

  • Eurostat zveřejní rychlý odhad červnového vývoje inflace v eurozóně
  • V aukční síni Christie´s půjde do dražby obraz italského renesančního malíře Tiziana Odpočinek na útěku do Egypta
  • Český statistický úřad zveřejní deficit a dluh vládních institucí za 1. čtvrtletí 2024
  • Čínský prezident Si Ťin-pching se zúčastní summitu Šanghajské organizace pro spolupráci (SCO)
>

2024-07-02T04:11:36Z dg43tfdfdgfd