CHORVATSKO NA SEZONU ZDRAžILO DáLNIčNí MýTNé. PODíVEJTE SE, NA KOLIK A KDE VYJDE

Destinu navíc zaplatí od začátku prázdnin řidiči na mýtném na dálnicích v Chorvatsku. Zdražení potrvá přes léto, od července do konce září. Země k němu přistoupila poprvé od covidové pandemie. Deník se podíval na to, kolik čeští turisté vyrážející na Jadran autem zaplatí na jednotlivých dálnicích a úsecích.

Desetiprocentní navýšení se týká první skupiny vozidel, do níž spadají osobní auta. Ceny pro nákladní a autobusy zůstávají. „Sezonní ceny mýtného byly zavedeny v roce 2017, ale poslední čtyři roky, během covidové krize a po ní, nebyly uplatňovány. A to z důvodu podpory občanů a ekonomiky spojené s turismem,“ sdělili zástupci společnosti Hrvatske Autoceste (obdoba českého Ředitelství silnic a dálnic).

Řidiči od prvního července zaplatí například za využití dálnice od hranic Maďarska z Goričanu do Záhřebu 6,40 eura, v přepočtu asi 165 korun. Na dálnici A1 na úseku ze Záhřebu do Karlovacu 2,80 eura, zhruba 70 korun. Delší úsek Záhřeb - Rijeka vyjde na 10,10 eura, asi 255 korun. Cena úseku Záhřeb - Dugopolje, tedy až k Dalmácii, se zvýšila na 26,40 eura, tedy více než 660 korun.

Podle zpravodajského serveru Dalmacija news se na rozdíl od jiných služeb ceny mýtného nepohybují podle inflace a mýtné je od roku 2012 stejné.

Hrvatske Autoceste zdůvodnily znovuzavedení sezonních cen mýtného pro určité kategorie vozidel tím, že zhruba 40 procent z celkového ročního provozu obstarají letní měsíce. „Na některých dálnicích se počet vozidel v létě zvyšuje až trojnásobně oproti zbytku roku. V důsledku toho se v letních měsících výrazně zvyšují náklady na údržbu, zabezpečení, monitorování a řízení provozu,“ stojí ve sdělení.

Nezapomenout důležité doklady

Chorvatské silnice a dálnice mají nyní za sebou první prázdninový víkend Čechů. „Počty rekreantů, kteří míří k Jadranu, rostou skokově až čtyřnásobně. Navíc ve srovnání s loňským rokem je zájem o dovolenou v Chorvatsku zatím přibližně o 10 procent vyšší. Očekáváme, že jako každý rok bude celkový počet českých turistů v Chorvatsku atakovat milionovou hodnotu,“ sdělila výkonná ředitelka cestovní kanceláře Travel Family Blanka Hrubá.

Řada Čechů letos vyrazí vlastním autem, a to i proto, že oproti předchozím letům není mezi Českem a Chorvatskem přímé vlakové spojení. Při cestě autem do Chorvatska musí mít český řidič platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla a doklad o zaplacení pojištění o zákonné odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla, takzvanou zelenou kartu.

Vlastní doklady musí mít i děti. „Tedy vlastní platný cestovní pas, nebo dětský občanský průkaz. Bez ohledu na to, že Chorvatsko je také členem Evropské unie a Schengenu,“ upozornila Lenka Laus z Travel Family.

Chorvatsko, ceny dálničního mýtného

(aktuální od 1. července do 30. září) / mimo sezonu

• A1 Záhřeb - Karlovac 2,80 eura/ 2,50 eura

• Záhřeb - Dugopolje (Dalmácie) 26,40 eura/ 24 eur

• Záhřeb - Rijeka 10,10 eura/ 9,20 eura

• Záhřeb - Goričan (hranice s Maďarskem) 6,40 eura/ 5,80 eura

• A3 Záhřeb - Lipovac 18,60 eura/ 16,90 eura

• Záhřeb - Osijek 17,70 eura/ 16,10 eura

2024-07-02T14:41:25Z dg43tfdfdgfd