USA A VELKá BRITáNIE SE POTýKAJí SE SíLíCí VLNOU KORONAVIRU. VYVOLAL JI NOVý KMEN FLIRT

Spojené státy a Velká Británie se potýkají s narůstajícím počtem případů nemoci covid-19. Informují o tom britský The Mirror a americká CNN. Příčinou letní vlny je nový kmen viru, který nese název FLiRT. Ten podle vědců sice dokáže lépe odolávat očkování, díky čemuž je nakažlivější, ale zdá se, že působí méně závažný průběh onemocnění.

Ve Spojených státech se koronavirus v současnosti šíří zejména v západních a jižních částech země, informuje CNN. „Virus má tendenci se množit a zůstat naživu v teplých a vlhkých podmínkách. To odpovídá tomu, co pozorujeme. Na jihu a západě Spojených států je nyní parno a horko,“ sdělil lékařský ředitel Národní nadace pro infekční nemoci Robert Hopkins.

ČTĚTE TAKÉ: Evropou se šíří tropická „horečka lámající kosti“. Vliv má globální oteplování, tvrdí vědci

Letní nárůst případů se ve Spojených státech stává prakticky každoročním jevem. Odborníci ale varují, že koronavirus může být stále velmi nepředvídatelný. „Je ještě brzy na to, abychom řekli, jaký je vzorec. Obecně se dá říct, že největší nárůst případů pozorujeme v létě a v zimě. Je otázka, zda to tak bude pokračovat a covid zůstane sezónním onemocněním, nebo se z něj stane celoroční onemocnění,“ dodal Hopkins.

Nárůst počtu nakažených, zejména mezi staršími lidmi, trápí také Velkou Británii, informuje The Mirror. Varianty kmene FLiRT zde tvořily v dubnu dohromady 40 procent všech nákaz covidem. Virus se neustále vyvíjí, což je podle vědců špatná, ale i dobrá zpráva. Kmen FLiRT dokáže lépe odolávat očkování, díky čemuž se snáze šíří. Dobrou zprávou ale je, že novější varianty viru jen v menší míře způsobují vážný průběh onemocnění nebo smrt. Pro staré osoby a osoby s oslabenou imunitou však virus stále může být velmi nebezpečný.

Podle odborníka na infekční choroby profesora Paula Huntera z Východoanglické univerzity covid již není tak znepokojující jako kdysi. „Obecně jsme zaznamenali, že za poslední tři, čtyři roky se závažnost průběhu onemocnění spojených s covidem hodně snížila. Nakonec se z něj stane jen další příčina běžného nachlazení,“ sdělil profesor pro BBC.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

2024-07-02T14:25:17Z dg43tfdfdgfd