CHILSKOU ARMáDU TéMěř NEROZEZNáTE OD NěMECKé. PODíVEJTE SE, V čEM NEOHROžENě POCHODUJE

Existuje ve světě armáda, která by v sobě spojovala ceremoniální tradice pruské vojenské školy z 19. století a uniformy wehrmachtu tak dokonale, že si budete připadat jako cestovatel v čase?

Odpověď je kladná. Stačí kdykoliv navštívit 19. září chilské hlavní město Santiago de Chile a efekt bude dokonalý. Tradiční vojenská přehlídka chilské armády totiž dává vyniknout nejen uniformám z éry železného kancléře Otto von Bismarcka, ale určitě poznáte také uniformy německého wehrmachtu ze 30. a 40. let minulého století včetně typických helem M35/40 „Stahlhelm“:

Přečtěte si také: Podivný taneční ceremoniál nemá obdoby. Podívejte se, jak Indové a Pákistánci kopou do vzduchu a koulí očima

Nejspíš vám je povědomá i vojenská hudba včetně známého pochodu Preußens Gloria (Sláva Pruska), který v roce 1871 na oslavu vítězství Pruska nad Francií složil Johann Gottfried Piefke. Během obou světových válek skladba patřila do standardního repertoáru německé vojenské hudby a často se hrála na vojenských akcích, jako byly oslavy vítězství, přísahy nebo přehlídky. Mimochodem kapely německého Bundeswehru hrají Preußens Gloria dodnes například při státních návštěvách.

Kapitán Körner se hlásí do služby

Vliv Pruska a později Německa se v Chile projevoval už od získání nezávislosti v roce 1818. Usadilo se zde mnoho německých kolonistů a Němci se uplatnili v podnikání i státní správě. Po válce s Peru a Bolívií (1879-83), kterou Chile vyhrálo, došlo i na armádu. V roce 1886 dorazil do země kapitán Emil Körner, absolvent Válečné akademie v Berlíně, aby organizoval výcvik chilských jednotek v duchu německé vojenské doktríny.

Mohlo by vás také zajímat: Rusko zničilo pět ukrajinských stíhaček, ukazují záběry. Putin nasadil obávané rakety Iskander

Došlo na nákup 100 000 pušek Mauser a děl firmy Krupp, Chilané ale od Němců převzali i systém odvodů, armádní logistiku, vojenské hodnosti, odměňování, lékařskou péči a také pořadová cvičení, uniformy, helmy, vojenské přehlídky a dokonce i vojenskou hudbu. Vznikl stálý generální štáb i vojenská akademie, na níž učili další němečtí instruktoři. Za chilské občanské války v roce 1891 se Körner přidal k povstalcům a pomohl jim k vítězství. Jeho osud jako by z oka vypadl fiktivní postavě kapitána Nathana Algrina, kterého ve filmu Poslední samuraj ztvárnil Tom Cruise.

Zdroj: Reddit, Youtube

Video, které jste mohli minout: Přehlídka Trooping the Colour: Proč král slaví narozeniny dvakrát a co znamenají „barvy“?

2024-07-02T14:44:29Z dg43tfdfdgfd