Trending:


Český turista zemřel v Alpách. Za dva dny v nich vyhaslo pět životů, většina u stejné hory

Ve francouzských a italských Alpách za poslední dva dny zahynulo pět turistů, mezi nimi i nejméně jeden Čech. Napsala to v pátek agentura AFP s odvoláním na své zdroje. Další oběti pocházely z Polska či Tchaj-wanu. Incidenty se staly především v oblasti Mont Blanku. Úřady vyzývají turisty a horolezce ke zvýšené opatrnosti.


Severní Korea tvrdí, že otestovala balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou hlavici

Severní Korea oznámila, že v pondělí úspěšně vyzkoušela novou balistickou raketu schopnou nést 4,5 tunovou super velkou hlavici, jak uvedla tamní tisková agentura KCNA v úterý.


Volby by vyhrálo ANO, posílilo na 34 procent. Poslance by mělo jen pět stran

Nejsilnější opoziční subjekt si v nejnovějším průzkumu preferencí opět polepšil. Hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše by momentálně volila více než třetina lidí, konkrétně 34 procent. Samostatně by se do Poslanecké sněmovny dostalo jen pět stran či hnutí. Řádné parlamentní volby proběhnou v Česku na podzim příštího roku.


Pokračuje festival ve Varech


Nejstresovější města na světě, kde se jezdí do práce autem

Dojíždění je pro mnohé normou, protože většina lidí se po pandemii vrátila do kanceláří na plný nebo hybridní úvazek. Některé výzkumy ukazují, že pouhých 15 minut cesty do práce a z práce může zvýšit hladinu úzkosti a stresu. S ohledem na tyto informace provedla společnost MoneySuperMarket studii zkoumající, ve kterém městě na světě je cesta do práce nejvíce stresující. Studie sledovala srdeční tep a odchylky srdečního tepu 300 řidičů ve 30 oblíbených městech ve Velké Británii, Severní Americe a Evropě během jejich týdenního dojíždění do práce. Zajímá vás to? Klikněte nyní a zjistěte, která metropole se umístila na prvním místě a zda se vaše město dostalo do seznamu.


Finsko povolí USA přístup na svoje vojenské základny, Rusko se vzteká

Rusko oznámilo, že bude reagovat na rozhodnutí Finska, které na základě obranné dohody se Spojenými státy umožní americkým jednotkám přístup na své vojenské základny. Uvedl to podle Reuters zástupce mluvčího ruského ministerstva zahraničí Andrej Nastasin.


Farský a Nerudová se rozhodli. Nepůjdou do Renew, zůstanou u evropských lidovců

Europoslanci zvolení za hnutí STAN Danuše Nerudová a Jan Farský i po odchodu hnutí ANO z liberální frakce Renew Europe zůstávají u Evropské lidové strany (EPP). Pro Echo24 to potvrdil Farský s tím, že s Nerudovou chtějí být součástí „silné a stabilní frakce“, kde budou mít šanci prosazovat svůj program.


Výbuch před panelákem míří k soudu! Motivem prý byly osobní spory

Případ únorového výbuchu nástražného systému před panelovým domem v Horšovském Týně na Domažlicku míří po několikaměsíčním vyšetřování před soud, informovala Policie ČR ve středu na sociální síti X.


Prokuratura: Atentát na Fica úřady nově vyšetřují jako teroristický útok

Bratislava - Květnový atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který se zotavuje ze střelných zranění, úřady nově vyšetřují jako teroristický útok, dosud šlo o pokus o úkladnou vraždu. Změnu právní kvalifikace skutku oznámil generální prokurátor Maroš Žilinka, který tuto možnost zmínil už krátce po útoku na Fica.


Politici a dovolená. Pekarová vyrazí s manželem na hory, Schillerová s vnukem na safari

Jak letos budou trávit prázdniny a kde stráví dovolenou čeští politici? Kam zamíří Markéta Pekarová Adamová, Ivan Bartoš, Alena Schillerová, Klára Dostálová, Kateřina Konečná nebo Robert Šlachta? Kdo vyrazí k moři a kteří státníci budou naopak letní čas trávit v tuzemsku?


Putin prohlásil, že Rusko by mělo obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.


Problém s placením energií má podle studie v ČR 1,3 milionu lidí

Praha - Problém s placením energií mělo loni v Česku asi 1,3 milionu lidí, což oproti období před zdražováním daným především válkou na Ukrajině znamenalo nárůst asi o 400.000. Vyplývá to z průzkumu, který dnes novinářům představili zástupci neziskových organizací a ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Takzvaná energetická chudoba se podle studie dlouhodobě týká zejména samoživitelek, nízkopříjmových rodin a osaměle žijících seniorek.


Velkofilm Vlny: Jiří Mádl vstupuje do první ligy evropské filmařiny

Velkofilm Vlny o téměř neznámé části historie invaze v srpnu roku 1968 připravoval režisér a herec Jiří Mádl intenzivně poslední čtyři roky: dnes ve 14:00 jej ve Varech ve Velkém sále uvedl ve světové premiéře. „Vlnami Jiří Mádl vstupuje do první ligy evropské filmařiny. Způsob, jakým se mu daří kombinovat linku intimní s linkou společenskou, je fascinující,“ řekl před uvedením umělecký ředitel festivalu Karel Och. Početná, 27členná delegace k...


Zásadový Martin Růžek: Nepodepsal Antichartu a titul národního umělce hodil komunistům na hlavu

Martin Růžek patřil mezi naše nejvýraznější herce. Proto mu třeba role krále Kazisvěta z pohádky Princezna se zlatou hvězdou vynesla nemalou, byť v některých ohledech i zápornou, popularitu. Byl to také velmi zásadový muž, který se vždy přiklonil na tu správnou stranu. Závěr života ale bohužel protrpěl v bolestech.


Vojtěch (66): Manželka mi nedopřála chvilku klidu ani v lázních. Poslal jsem na ni místního svůdce

Pan Vojtěch si chtěl dopřát chvilku klidu a rozhodl se vyrazit do lázní. Jenže jeho manželka s ním šla i tam. Vojtěch byl zoufalý, a tak ji seznámil s lázeňským svůdcem. Plán mu vyšel, ale dnes toho lituje.


Vražda postižené ženy šokovala Banskou Bystrici


VÝSTRAHA: V neděli se Českem proženou velmi silné bouřky. Hrozí škody na majetku a povodně

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před velmi silnými bouřkami. Ty v neděli zasáhnou téměř celé území České republiky. Podle meteorologů se vyskytnou přívalové srážky, větší kroupy a také silné nárazy větru.


Velké změny u penzijního spoření dopadnou na střadatele. Jak na nich vydělat a na co dát pozor?

Od července se mění nastavení státní podpory u penzijního spoření. Například střadatelům, kteří by chtěli spoření ukončit předčasně, hrozí ztráta již získaných příspěvků. Ve výjimečných případech mohou dokonce přijít o veškeré nastřádané peníze v penzijním spoření. Plánované změny s odůvodněními přiblížilo Ministerstvo financí na svém webu.


Otec 15letého Romana, který spáchal sebevraždu: Z vyšetřování nemám dobrý pocit, je to smutné

Cítím úlevu, že případ postupuje, uvedl v rozhovoru pro Nový Čas otec patnáctiletého Romana z Parchovan, který spáchal sebevraždu. Po půl roce vyšetřování padlo v kauze obvinění. Spolužačce, která křičela a pobízela Romana, ať skočí z budovy, nyní hrozí vězení. Otec zesnulého chlapce ale vzápětí dodal, že z vyšetřování neměl od začátku dobrý pocit.


Rusům se nepodaří zásadní průlom na Ukrajině, věří Stoltenberg

Končící generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek řekl, že ruská armáda nedokáže dosáhnout velkého průlomu na bojišti na Ukrajině. Kyjev podle jeho slov způsobuje agresorovi svými údery velké ztráty.


Nenávistí zeď neprorazíš. Aplikaci proti „hejtům“ používá i česká armáda a policie

Hlavním testem toho, jak a zda se podaří účinně odfiltrovat vulgarity, urážky a nenávistný obsah v diskusích na sociálních sítích byly loňské prezidentské volby v České republice. Tehdy vznikající aplikace „zdi proti trollům“, TrollWall, se ve službách týmu Petra Pavla osvědčila. Od té doby ji začala používat média v Česku i na Slovensku, soukromé firmy, ale i armáda


Platy českých učitelů jsou ve srovnání nízké. Dohnat zbytek EU by stálo miliardy

Učitelé mají před sebou dlouhé týdny letních prázdnin, problémy českého školství si ale žádnou dovolenou neberou. Od září, od začátku nového školního roku, budou školy čelit řadě změn ve financování a někde sníženým rozpočtům. Třaskavým tématem nadále zůstávají platy nepedagogických pracovníků i samotných učitelů. Požadavkům na jejich zvýšení dávají za pravdu i data. V mezinárodním srovnáním s jinými státy v Evropě je jejich výše nízká a podle...


Petr Pavel a další nejvyšší státníci nastínili plány na summit NATO


Za panenskou přírodou do srdce rakouských Alp: Objevte nejkrásnější místa v okolí Zell am See

Chystáte se letos na dovolenou do Rakouska, ale ještě přesně nevíte, kam byste chtěla s rodinou vyrazit? Přinášíme vám 6 tipů na místa v jedné z nejoblíbenějších rakouských destinací pro letní dovolenu, na která jen tak v životě nezapomenete.


Bidene, odstup z voleb. Objevila se první veřejná výzva, někteří vrcholní demokraté souhlasí

Člen americké Sněmovny reprezentantů Lloyd Doggett v úterý jako první demokratický zákonodárce veřejně vyzval prezidenta Joea Bidena, aby se vzdal nominace Demokratické strany do podzimních voleb, a neusiloval tak o znovuzvolení šéfem Bílého domu. Poukázal při tom na nepřesvědčivý Bidenův výkon v předvolební debatě s pravděpodobným republikánským protikandidátem Donaldem Trumpem z minulého týdne. Podle informací stanice CNN podobný názor sdílejí...


Smrtelný útok nožem na německém nádraží: 20letá žena ubodala seniora, zřejmě se pohádali

Německem otřásl další útok nožem. Dvacetiletá žena v sobotu na nádraží v Kaiserslauternu ve spolkové zemi Porýní-Falc ubodala čtyřiašedesátiletého muže. Ten svým zraněním podlehl v nemocnici. Němečtí policisté o tom informovali v tiskové zprávě.


Drama v Přelouči: Mladík střílel přímo v hospodě. Štamgast popsal, jak útočníka zpacifikoval

Pořádné drama zažili návštěvníci hospody ve východočeské Přelouči. Mladý host restaurace tam hned na počátku potyčky tasil zbraň a přímo uprostřed restaurace vystřelil na svého soka. Útočníka se naštěstí podařilo štamgastům rychle zpacifikovat.


MFF KV: Viggo Mortensen na zahájení festivalu převzal Křišťálový glóbus!

Dnešní slavnostní ceremoniál plný archivních záběrů zahájil 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, již potřicáté pod vedením Jiřího Bartošky jako prezidenta festivalu. Bartoška spolu s moderátorem Markem Ebenem pozdravili zaplněný Velký sál hotelu Thermal přímo z hlediště. Po představení letošní poroty převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii a uvedl svůj romantický...


Pomalejší, ale taky dražší. Koalice zvažuje zbrzdit růst důchodového věku

Demografům se podařilo silně vstoupit do debaty o navyšování věku odchodu do důchodu. Někteří zástupci koaličních stran se tak začínají přiklánět k variantě, která by růst důchodového věku zbrzdila. Po předložení návrhu ze strany České demografické společnosti začal debatu připouštět i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zda k tomu dojde, však záleží na konečném „účtu“. Je totiž pravděpodobné, že pomalejší růst důchodového věku bude znamenat...


Černochová prozradila, co všechno poskytla česká armáda ukrajinské

Česko poskytlo od konce února 2022 vojenskou pomoc za téměř 7 miliard korun. Vyplývá to z odtajněného seznamu, jehož zveřejnění umožnila vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS). Veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou z bezpečnostních důvodů schválen v utajeném režimu.


První televizní duel v boji o Bílý dům. Biden působil spíše nejistě, Trump hýřil sebevědomím

Americký prezident Joe Biden svým výkonem v první předvolební debatě neuklidnil voliče, kteří mají obavy, že je na výkon funkce příliš starý. Před kamerami byl 81letý demokrat nejistý a zasekával se, uvádí ve svých hodnoceních americký tisk. Jeho 78letý republikánský soupeř a exprezident Donald Trump byl sebevědomý, ovšem jeho vystoupení bylo plné nepravdivých a zavádějících výroků.


Vlak z Prahy jel po uzavřené koleji, na které neměl co dělat, uvedl ministr

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění.


Humanitární katastrofa na Haiti: Statisíce dětí skončily bez domova

Více než 300.000 dětí na Haiti muselo opustit své domovy v důsledku přetrvávajících násilností v zemi, které páchají místní gangy. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF).


Vědci ukázali podobu nejstaršího Homo sapiens. Nález ostatků přepsal historii

Brazilský expert Cícero Moraes, který je známý rekonstrukcemi obličejů, vytvořil možnou podobu tváře nejstaršího známého moderního člověka. Pravděpodobnou lebku člověka moudrého (Homo sapiens), který žil před 315 tisíci lety, poskládal z ostatků několika lidí nalezených na marockém archeologickém nalezišti Jebel Irhoud.


Starosta Židlochovic vyděsil obyvatele: Parkování zdarma jen půl hodiny a platit i za auto u domu

V Židlochovicích na Brněnsku to vře. Při setkání s občany starosta Jan Vitula (55, Vaše Židlochovice) upozornil, že je nutné řešit problematiku s parkováním. Jeho vyjádření pochopili přítomní tak, že chce v celém městě zavést placené parkování. To starosta ale popírá.